Polttava kysymys ennen MM-välierää: Minne katosi Nuorten Leijonien ykkösketju?

Joakim Kemell ja Kasper Puutio ovat isossa roolissa yön MM-välierässä Ruotsia vastaan.

JääkiekkoU20MM

Polttava kysymys ennen MM-välierää: Minne katosi Nuorten Leijonien ykkösketju?

Nuorten Leijonien MM-taival ei ollut pelkkää rallattelua. Samuel Savolainen ihmettelee muuan muassa, minne Suomen ykkösketju on kadonnut.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.8.2022 | KUVAT Pasi Mennander, Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue kohtaa perjantain ja lauantain välisenä yönä MM-välierässä Ruotsin. Samuel, millaisina pidät Suomen mahdollisuuksia selviytyä finaaliin?

Hyvinä. Vaikka Suomen turnauksessa on ollut hyviä ja huonoja piirteitä, Ruotsin pitäisi olla lyötävissä ainakin puolivälieräottelun vinkkelistä, jossa sinikeltaiset olivat todella suurissa vaikeuksissa Latviaa vastaan. Ja se olisi jo kova temppu, jos Latvia olisi voittanut Ruotsin.

Turnauksen kovin vastustaja taitaa kuitenkin löytyä toisesta välieräparista jos finaaliin päästään. Niin hyvin Kanada Suomea vastaan pelasi, ja kuten arvioin jo Suomen ja Tshekin välisen pelin jälkeen, Kari Jalosen kädenjälkeä heijasteleva Tshekki on ollut tässä turnauksessa kova pudottamalla Yhdysvallat jatkosta.

Selvää kuitenkin on , että Suomen heikkoudet eivät saa olla niin suuria heikkouksia kuin ne ovat olleet tähän saakka. Suomen alivoimapeliprosentti turnauksessa on 45,45. Se tarkoittaa myös sitä, että välillä pahasti lipsuneen jäähykurin on pysyttävä tiukkana. Mutta kun alivoimalle todennäköisesti joudutaan, on sen oltava huomattavasti parempaa. Ruotsilla on ollut turnauksessa hyvä ylivoimapeli, kuten Suomellakin, joten alivoimapeliä tullaan varmasti testaamaan.

U20 World Championships  semifinal – Canada vs Czech Republic and Sweden vs Finland! Check the odds and play now at Expekt!

Ja niin tullaan varmasti koettelemaan myös Suomen maalivahtipeliä, joka ei ole vielä jättänyt ainakaan keskinkertaista parempaa kuvaa. Ja ihan selvää on, että jos tänään tulee tällä osastolla epäonnistuminen, turnauksesta rannalle jätetyn Joel Blomqvistin nimi tulee nousemaan esiin.

Ottelussa tullaan testaamaan myös Suomen ylivoimapeliä. Ruotsi on toistaiseksi päästänyt MM-kisoissa vain yhden alivoimamaalin. Viime pelissä Suomen ylivoima pelasti paljon, mutta nyt voi olla jo haastavampaa. Erikoistilanteet voivatkin olla keskeisessä ratkaisuroolissa tässä ottelussa, jos tai kun pieniin marginaaleihin ratkaisua haettaessa mennään.

Se, kumpi pääsee pelaamaan enemmän ylivoimaa, ratkeaa pitkälti siitä, miten ja millä tavalla Suomi ottelua viisikkopelin kautta lähestyy. Ottaako se aloitteet ja kontrollin itselleen, vai jääkö se jahtaajaksi.

Mainitsit jo maalivahtipelin ja erikoistilanteet. Mitkä muut asiat tulevat olemaan ratkaisevia Suomen kannalta?

Nostaisin esiin myös ykkösketjun, joka on kadonnut turnauksessa panosten kovetessa aika lailla kuvasta. Suurennuslasi osoittaa siis Joakim Kemelliä, Aatu Rätyä ja Roni Hirvosta. Nyt on viimeinen hetki astua kuvaan takaisin sisään.

Ongelmat ovat selvästi havaittavissa viisikkopelaamisessa, jossa hyökkäyspeli on pätkinyt pahemman kerran ja pitkät hyökkäykset ovat jääneet vähäisiksi. Jotenkin Rätyä katsellessa jää miettimään välillä, miten hän sentteripeliä oikein pelaa. Vai miksi hän on enemmänkin ketjussa kuin kolmas laituri. Mielenkiintoista on siksi nähdä myös myöhemmin julkaistava Suomen kokoonpano, eli ketkä ovat ne pelaajat, johon päävalmentaja Antti Pennanen todella luottaa turnauksen toistaiseksi tärkeimmässä ottelussa.

Mielenkiintoista on myös se, että ennen turnausta päävalmentaja Pennanen nosti esiin Suomen ongelmaksi otteluiden alut, mutta otteluissa Kanadaa ja Saksaa vastaan ongelmiksi ovat muodostuneetkin toiset erät, joissa Suomi on ollut aivan surkea ja ottavana osapuolena. Hyökkäyspelissä pitäisi nyt näkyä jonkinlaista toisteisuutta ja kenttätasapainoa. Pelin nopea kääntäminen alivoimaisine hyökkäyksineen on tehnyt pelistä ajoittain pahemman luokan kaaosta, joka ei ole ollut ajoittain lainkaan hallinnassa.

Mutta vielä isommaksi asiaksi nostan sen, että haluaisin nähdä nyt vihdoinkin jo ottelun, jossa Suomen rivit ovat pelillisesti tiiviit ja havaittavissa ei ole selkeitä heikkoja lenkkejä. Jotenkin turnaukselle leimallista on ollut se, että kun joku asia on saatu kuntoon, on jostain muualta alkanut paatti vuotaa. On ollut merkillistä seurata, että kun esimerkiksi joku ketju on lähestynyt parasta tasoaan, joku toinen ketju on alkanut sakata. Sellaiseen ei pitäisi olla nyt varaa. Finaaliin on siis kaikki mahdollisuudet, jos kysymysmerkit ovat enemmänkin huutomerkkejä, mutta se pitää ansaita.