Colorado loistaa hyökkäysalueella ja siinä Mikko Rantanen on maailman paras

JääkiekkoNHL

Colorado loistaa hyökkäysalueella ja siinä Mikko Rantanen on maailman paras

Colorado Avalanche on yksi suurimmista NHL:n mestarisuosikeista, koska joukkue osaa hyödyntää ison hyökkäysalueen paremmin kuin yksikään joukkue koskaan aiemmin.

Juuso Kokkonen
TEKSTI Juuso Kokkonen
@JuusoKokkonen
JULKAISTU 14.5.2021 | KUVAT All Over Press

Colorado Avalanche lähtee huippumielenkiintoisista asetelmista vikkonloppuna käynnistyviin NHL:n pudotuspeleihin.

Pudotuspelikaavio toimii tällä kaudella siten, että divisioonien sisällä mitellään kaksi ensimmäistä kierrosta ja vasta sen jälkeen avataan ovet divisioonien välillä.

Kun koko kausi on tahkottu pelejä vain divisioonien sisällä, voimasuhteiden arviointi koko sarjan skaalassa on hyvin subjektiivisen laadullisen arvioinnin varassa.

Uskaltanee kuitenkin tässä kohtaa todeta, että läntisessä divisioonassa on kaksi jopa suurinta mestarisuosikkia: Colorado Avalanche ja Vegas Golden Knights.

Ja vain toinen näistä voi päästä pudotuspelien kolmannelle kierrokselle.

Jatkuu ja jatkuu vain

Tarrataan kiinni Avalanchesta, koska siihen on vaikea olla tarrautumatta. Jared Bednarin valmentama Colorado pelaa edistyksellistä jääkiekkoa, jossa hyödynnetään hyökkäysaluetta paremmin kuin koskaan aiemmin.

Coloradon hyökkäyspelaamisessa tavoite on luonnollisesti tehdä maali. Joukkue pyrkii tähän tavoitteeseen hallitsemalla kiekkoa mahdollisimman paljon hyökkäysalueellaan. Pitkät hyökkäysalueen pelit tuottavat loppuviimein virheen, rikkeen tai muun tilanteen, joka nostaa maalinteon todennäköisyyttä.

Ja ennen kaikkea kyse on määrästä. Kun kiekko on hyökkäysalueella, joukkueella on mahdollisuus luoda jatkuvaa maalipainetta eikä siten vastustajalla ole mahdollisuutta luoda maalipainetta.

Coloradon laukaisuhallinnan prosentti, liki 60, on NHL:n ylivoimaisesti korkein, mikä kertoo siitä, että Coloradolla on ollut huomattavasti enemmän laukaisuyrityksiä kun vastustajilla.

Mitä konkreettisia asioita tällainen pelaaminen vaatii?

Hyökkäysalueen pelissä kiekko on pääosin joko viivan tuntumassa tai laitojen lähellä, jossa pelaajien on kyettävä operoimaan selkä kohti maalia laadukkaasti ja peliä edistävästi. Ottaa isku vastaan, antaa väärää informaatiota, suojata, havainnoida, voittaa oma pelaaja, voittaa irtokiekko.

Näissä laitojen lähellä korostuvissa pelitaidoissa Avalanchen pelaajat ovat huippuja. Joukkueen paras pistemies Mikko Rantanen saattaa olla niissä maailman paras.

On rajua seurattavaa, kun Coloradon pelaajat luikertelevat irti painetilanteista laitojen lähellä joko voittamalla oman pelaajan tai muodostamalla nopeita kahdella yhtä vastaan -tilanteita laidan lähelle. Hyökkäys sen kuin jatkuu ja jatkuu.

Toinen merkittävä seikka on Coloradon pelin kollektiivinen rakenne. Jotta joukkue saa pidettyä kiekon minuutista toiseen hyökkäysalueellaan, kentän täytön tulee olla täsmällistä. Ennen kaikkea varmistusten viivalla tulee olla tiiviitä ja tuet laitojen lähellä oikein, jotta kiekonhallinta säilyy.

Colorado täyttää hyökkäysalueen siten, että kolme pelaajaa liikuttaa kiekkoa viivan päällä ja kaksi pelaajaa luo maskia. Usein rotaatioiden ja keskilinjan murtamisen kautta syntyy maalipaikka.

Olennainen seikka Bednarin pelitavassa on se, miten joukkue ylittää keskialueen. Siinä on noudatettava tiettyjä laatutekijöitä, jotta hyökkäysalueen pelissä säilyy laatu.

Ensisijainen tavoite on ylittää hyökkäyssiniviiva kiekkoa kontrolloiden. Määrällisiä tekijöitä tärkeämpää on laatu: se, että pystytäänkö kiekko viemään alueelle syvälle. Se voi olla mahdollista reilustikin alivoimaisessa tilanteessa, jos kiekollisella on esimerkiksi luistelun kautta syntyvä etu puolustaviin pelaajiin nähden.

Jos siniviiva on tukossa, Colorado pelaa päätykiekon, mutta tässäkin on huomioitava laatutekijät. Päätykiekkoa ei pelata, ellei kiekolle saada välitöntä painetta ja siniviivaa tukittua.

Siksi Colorado rytmittää kiekollista peliään, jotta se kykenee toteuttamaan näitä keskialueen ylittämiseen liittyviä tavoitteitaan mahdollisimman usein.

 

Viime yön pelissä Coloradon toisessa maalissa näkyvät leimalliset piirteet: keskialueen ylittäminen kontrolloidusti, pelinteko viivan päällä, kaksi kertaa keskilinjan murtaminen ja maalipaine liikkeen kautta.

Toisen kierroksen herkkupala?

Avalancheen liittyy muutama kysymys mitä tulee menestymiseen pudotuspeleissä.

Jos ja kun Colorado vyöryttää minuuttitolkulla hyökkäyspäässä, asetelma on joukkueen maalivahdin kannalta haastava. On pitkään hiljaista, kunnes tuleekin jokin yllättävä vastahyökkäys. Pelin ytimeen on vaikea päästä, kun laukauksia tulee harvakseltaan.

Ja muutenkin Coloradon maalivahtiosasto on oikeastaan kokoonpanon ainoa heikko kohta.

Lisäksi toinen kysymys on se, kuinka Avalanche selviää pelissä, jossa se ei hallitsekaan peliä samalla tavalla.

Oletetaan että sekä Colorado ja Vegas selvittävät ensimmäisen kierroksen vastustajansa ja kohtaavat toisella kierroksella. Vegas laittaa Coloradon ahtaalle ja epämukavuusalueelle, johon Colorado ei ole liiemmin kauden aikana joutunut.

Sen puolustus- ja maalivahtipeli joutuvat koetukselle, ja se on Coloradon isoin testi.