Portugali lipoo kieltään jo kohti suuruutta – eikä se mahdoton tavoite ole

Bruno Fernandes on tehnyt Portugalin viidestä maalista kaksi ja syöttänyt toiset kaksi maalia.

Jalkapallon MM2022

Portugali lipoo kieltään jo kohti suuruutta – eikä se mahdoton tavoite ole

Portugali varmisti jatkopaikkansa ja näillä näkymillä se välttää myös Brasilian kohtaamisen pudotuspelien avauskierroksella. Saas siis nähdä, mihin lusitaanit vielä yltävät näissä kisoissa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 28.11.2022 | KUVAT All Over Press

Portugali onnistui värikkäiden vaiheiden jälkeen ottamaan voitot ensimmäisistä kahdesta MM-ottelustaan ja varmistamaan todennäköisen lohkovoiton jo kahden pelin jälkeen.

Illan vastus Uruguay ei ole saanut peliään käyntiin oikein missään vaiheessa kisoja. Uruguayn avainpelaajat ovat yksinkertaisesti pettäneet eikä joukkueen kollektiivinen pelaaminen ole tätä kautta myöskään toiminut. Esimerkiksi Darwin Nunez on palannut Qatarissa takaisin koheltamisen pariin.

Uruguaylla on kuitenkin edelleen ohut sauma jatkoon riippuen viimeisen kierroksen tuloksista. Sen jatkopaikka vaatii kuitenkin minimissään Ghanan voittamista alkulohkon viimeisessä ottelussa.

***

Portugali vaikuttaa joukkueena siltä, että sillä olisi potentiaalia alkulohkon pelejä parempaan. Jos vastustajat antavat Portugalille helppoja tiloja muotonsa sisällä tai oman rangaistusalueen puolustaminen ei toimi, silloin Portugali on valmis menemään pitkälle. Joukkueella on useammalla pelipaikalla maailman parhaimmistoon kuuluvia pelaajia, jotka eivät montaa tilaisuutta tarvitse – kuten Bruno Fernandes Show maanantainakin osoitti.

Portugalissa ei kannata kuitenkaan vielä iloita, sillä mitenkään varmaa Portugalin päätyyn asti meneminen Qatarissa ei ole. Nyt se on kuitenkin selvittänyt kaksi ensimmäistä tavoitetta – jatkopaikan ja sen, että se välttää näillä näkymin pudotuspelien avauskierroksella Brasilian kohtaamiseen. Muutenkin niin sanottu alemman puolen kaavio, jonne Portugali H-lohkon voittajana pääsisi, vaikuttaa ennakolta helpommalta kuin ylempi kaavio.

Mutta tulipa vastaan ketä tahansa, panokset muuttavat muotoaan ja jää nähtäväksi, kuinka koviin urotekoihin Portugali yltää, kun aletaan pelata kerrasta poikki -otteluita.