Pukki jättää Norwichin kesällä, mutta Valioliigan juna meni jo häneltä

Teemu Pukki on tehnyt tällä kaudella Norwichissa vain 10 liigamaalia.

HuuhkajatJalkapallo

Pukki jättää Norwichin kesällä, mutta Valioliigan juna meni jo häneltä

Teemu Pukki jättää kesällä Norwichin. Jukka Rönkä avaa, miksi Pukin upealla uralla aurinko alkaa väistämättä laskea.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.4.2023 | KUVAT All Over Press

Norwich vahvisti, että Teemu Pukki jättää Kanarialinnut, kun Pukin sopimus päättyy kesällä. Jukka, tuliko tämä yllätyksenä?

Ei siinä mielessä, että Pukki täytti juuri 33 vuotta ja vaikka sitä kuinka tahtoisi uskoa muuta, Pukin parasta ennen päivämäärä on mennyt.

Pukki on tehnyt tällä kaudella Championshipissa 10 maalia, joista viimeisimmät kaksi maalia hän viimeisteli tammikuun alussa Prestonin verkkoon. Myös Huuhkajissa Pukki on alkanut pudota pelin vauhdista ja hänen viimeinen maajoukkuemaalinsa tuli syyskuussa Kansojen liigan ottelussa Romaniaa vastaan.

Kun vertaa tämän kauden maalilukemia Pukin edelliskausien lukemiin ja varsinkin siihen, että Pukki teki Norwichin edellisillä Championship-kausilla 29 ja 26 maalia, niin pudotus on ollut jyrkkä.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Todennäköisesti Norwich olisi halunnut pitää Pukin vielä ainakin yhden tai jopa kaksi kautta, mutta hänen roolinsa ei olisi enää ollut yhtä keskeinen kuin tähän saakka. Pukki oli parhaimmillaan joukkueen tärkein pelaaja, mutta mikään puu ei kasva taivaaseen asti ja tällä kaudella Pukin merkitys ja tärkeys Norwichille on ollut selvästi pienempi kuin aiempina vuosina.

Pukkia ei tietenkään voi syyttää siitä, että Norwichilla on todella hikinen paikka päästä edes Championshipin nousukarsintoihin, mutta vanhan Pukin aikaan tilanne voisi olla hyvinkin erilainen.

On myös muistettava, että Pukkiin 100-prosenttisesti luottanut Daniel Farke sai viime kauden alkupuolella potkut, eikä Pukin asema ja rooli ole ollut Dean Smithin ja David Wagnerin silmissä yhtä ehdoton kuin Farken aikana.

Onko Pukin hyytymisen takana hänen ikänsä?

Ikä on yksi asia. Pukin vahvin ase on ollut hänen räjähtävä nopeutensa ja vaikka en olekaan mitannut sekuntikellolla hänen spurttejaan ja lähtönopeuttaan, on selvää, että ikä vie marginaaleja. Ja kun pelaajan peli perustuu näinkn kriittisellä tavalla  hänen nopeuteensa, silloin puhutaan isosta asiasta.

En kuitenkaan panisi kaikkea iän piikkiin. Farken aikana Pukin rooli oli Pukin itsensä kannalta optimaalinen. Norwichin pelaaminen synnytti paljon tilanteita, joissa Pukille päästiin syöttämään täyteen vauhtiin joko linjan eteen tai linjan taakse. Kun Pukilla oli ja on vieläkin huipputarkka laukaus, se oli sitten menoa.

Nyt Norwichin pelitapa ei tuota enää yhtä systemaattisesti tällaisia tilanteita, joissa Pukki päästettäisiin niin sanotusti irti – ja se on näkynyt ymmärrettävästi myös maalimäärissä.

Mistä Pukille löytyy uusi seura?

Sitä on vaikea ennakoida, koska Pukki on pitänyt korttinsa piilossa. Itse en olisi yllättänyt, jos Pukin seuraava osoite olisi Pohjois-Amerikka. MLS:ssä satsataan kovalla kädellä sarjan kiinnostusarvon nostamiseen ja Pukki sopisi tähän profiiliin erinomaisesti. Hänellä on edelleen nimeä ja vaatimustasoltaan hieman kevyemmässä sarjassa hän voisi räpätä vielä kohtalaista maaliräppiä.

Valioliigassa olisi ollut vielä vuosi-kaksi sitten useampikin ottaja, mutta nyt tarvittaisiin ihme, että Pukille löytyisi oikeasti enää pelipaikkaa Valioliigasta – ja ainakaan sellaista roolia, joka kutittelisi oikeasti Pukkia. Voisin melkein sanoa, että Valioliigan juna meni jo Pukilta.

Pidän selvänä, että nyt Pukin uralla alkaa auringonlaskun aika. Huuhkajissa hän toivon mukaan katsoo ainakin nämä karsinnat loppuun, mutta ei se aurinko maajoukkueessakaan enää ikuisesti paista.