Putoamiskarsinta kutsuu – Koskenkorvan kaudesta uhkaa tulla katastrofien katastrofi

Tuomas Tuohisaari on Koskenkorvan kokeneempaa kaartia, mutta hänenkään kautensa ei ole ollut mitään valssaamista.

Pesäpallo

Putoamiskarsinta kutsuu – Koskenkorvan kaudesta uhkaa tulla katastrofien katastrofi

Koskenkorvan Urheilijat on hiuskarvan päässä putoamiskarsinnoista. Pekka Arffman avaa, miksi tässä näin on käynyt.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.8.2023 | KUVAT All Over Press

Koskenkorvan Urheilijat kärsi odotetun tappion Sotkamolle ja on joutumassa putoamiskarsintaan Alajärveä vastaan. Pekka, mikä Koskenkorvan vaisun kauden selittää?

Se on hyvä ja osin jopa mystinen kysymys.

Koskenkorvalla käynnistettiin vuosi sitten koneet uudelleen. Joukkuetta uudistettiin, siihen hankittiin valtaosin nuoria ja lupaavia pelaajia ja pelinjohtajaksi palkattiin Antti Kuusisto, joka tuli apuihin jo viime kauden lopulla. On selvää, että kun joukkueeseen ajetaan sisään 6-7 uutta pelaajaa, asioiden saaminen jengoilleen vie aikansa.

Tilannetta ei myöskään ole helpottanut se, että turbulenssi joukkueessa on jatkunut vielä kauden aikanakin. Aleksanteri Huotari joutui päättämään lainasopimuksensa odotettua aiemmin Sotkamon ongelmien takia, Niko Tuikka kävi välillä pelaamassa Puijossa, oma kasvatti Aapeli Suvisalmi on rampannut Kossun ja Kankaanpään väliä ja Aleksi Rantalan kanssa on ollut tuttua säätämistä ja hän pelasi joukkueessa vain 18 ottelua.

Turbulenssia kuvaa se, että vain joukkueen kantavat pelaajat, Antti Kortteenperä, Tuomas Tuohisaari ja Anttoni Jakobson, ovat ainoat kaikki ottelut tällä kaudella pelanneet pelaajat.

Myös lukkaritilanne on elänyt. Lauri Vuollo aloitti kauden ykköslukkarina, mutta viime otteluissa lukkarina on pelannut Juho Hakomäki. Kahden lukkarin mallia on yleensä vaikea saada toimimaan ja on hyvä kysymys, onko se toiminut Kossullakaan.

Great news! Finnish Pesapallo is here! Check the odds and play at Stake.com!

Haasteista huolimatta Kossun olisi pitänyt tällä materiaalilla pystyä parempaan. Joukkueessa on hyviä ja toimivia elementtejä. Lyöjäjokeri Petteri Kortelainen on pelannut uransa parhaan kauden ja Marko Pelkonen on säestänyt häntä hyvin toisena lyöjäjokerina.

Tosin tiistainen ottelu Sotkamoa vastaan osoitti, missä erot kaikista kovimpiin seuroihin tulevat. Roope Korhonen ja Hannes Pekkinen löivät yhteensä yhdeksällä yrityksellä kahdeksan juoksua, kun Kortelainen ja Pelkonen löivät yhdeksällä yrityksellä kaksi juoksua. Muutenhan Kossu pysyi yllättävänkin hyvin Sotkamon kyydissä mukana ja pelasi varsin tasapäisen ottelun.

Kossulla on ollut myös hyvä veteliläisvimpeliläistaustaisia pelaajia. Kankaanpäästä syksyllä tullut Kortteenperä on ollut kenties joukkueen tärkein pelaaja sisä- ja ulkopeli huomioiden. Samoin Ville Takala on pelannut kelvollisen kauden. Rantalassakin on kiistatta potentiaalia, mutta hänen lahjaansa ei saatu valjastettua joukkueen hyödyksi.

Myöskään kokeneesta Tuohisaaresta ei ole saatu kaikkia tehoja irti. Häntä on heitelty sisäpelissä milloin mihinkin rooliin.

Kossu teki heinäkuussa loppukauden mittaiset sopimukset Teemu Isokedon ja Tuomo Lönnmarkin kanssa, mutta joukkueen tuloskurssi ei ole siitään parantunut. Isoketo on ollut oikeasti hyvä vahvistus ja sellainen kärkimies, jonka Kossu olisi tarvinnut koko kauden ajan.

Lopulta kysymys on myös siitä, miten hyvin Kuusisto on onnistunut pelinjohtajana. Hänellä on hyvä näytöt naisten puolelta ja valmennuksesta ja hän on tehnyt arvokasta työtä laittamalla Kossun juniorituotantoa raiteilleen, mutta Kuusisto avauskausi miesten pelinjohtajana on ollut suoraan sanottuna pettymys.

Hän vastaa kokonaisuudesta ja siitä, miten eri pelaajia käytetään ja mitä heistä saadaan irti – ja se on kiistatonta, ettei Kuusisto ole saanut Kossusta tällä kaudella irti sitä, mitä siitä olisi voitu joukkueen materiaalin puolesta ottaa irti.

Koskenkorva kohtaa kahdessa jäljellä olevassa ottelussaan Vimpelin vieraissa ja Kouvolan kotonaan ja ero 11. olevaan Imatraan on neljä pistettä. Ei taida enää mikään pelastaa Kossua karsinnoilta?

Pesäpallossa on nähty tälläkin kaudella ihmeitä, mutta Kossu on kohtalaisen toivottomassa paikassa. Eikä tilanne ole helppo putoamiskarsinnassakaan, sillä Alajärvessä on vaarallista potentiaalia – varsinkin, jos pomppu nousee. Joukkueen ykköskärki on koko Superin mittakaavassa kovaa luokkaa, mutta sen hyöty valuu hiekkaan kotiutusosaston kapeuden vuoksi.

Koskenkorvalla on joka tapauksessa tiukka paikka, jos ja kun se joutuu ratkaisemaan Alajärven kanssa, kumpi putoaa suoraan. Taidon ja osaamisen lisäksi kysymys on myös paineista. Virheitä tulee helpoissakin palloissa ja ne voivat olla suuressa roolissa ottelusarjan ratkaisun kannalta.