Raju arvio SaiPan kaappauksesta: Oleellisempaa kuin kuka ohjaa bussia, on, kuka ei ohjaa sitä

SaiPa esitteli uuden bussinsa kesäkuun alussa - ja tällä viikolla, kuka alkaa sitä ohjaamaan seuran uutena urheilujohtajana.

JääkiekkoLiiga

Raju arvio SaiPan kaappauksesta: Oleellisempaa kuin kuka ohjaa bussia, on, kuka ei ohjaa sitä

Samuel Savolainen pitää Harri Ahon valintaa SaiPan urheilujohtajaksi hyvänä ratkaisuna, mutta vielä tärkeämpänä sitä, että SaiPa pääsi eroon Jussi Markkasesta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.7.2023 | KUVAT All Over Press

SaiPa palkkasi Harri Ahon urheilujohtajakseen. Samuel, voidaanko tätä pitää yllättävänä siirtona?

Myönnän kernaasti yllättyneeni. Harvemmin sitä kolmen Suomen mestaruuden mies menee SaiPan kaltaiseen seuraan, joka on ryvettynyt viime vuosina Liigan pohjalla. Samalla on kuitenkin muistettava, että jos Harri Aho haluaa töissään jatkaa, ei urheilujohtajan paikkoja ole kuitenkaan mitenkään älyttömästi vapaana.

Se on kuitenkin aivan selvää, että Aholla on nyt edessään jättimäinen ja täysin erilainen haaste. Nyt hänen pitäisi käytännössä tulla puolella rahalla – tai jopa alle – toimeen kuin Kärpissä ja SaiPa kuitenkin pelaa samassa sarjassa. Eurolla pitäisi saada enemmän Lappeenrannassa ja se ei ole kovinkaan helppo tehtävä tulevaisuudessa. Samoin junioripuoli on Lappeenrannassa kauniisti sanottuna aika lailla erilaisessa tilanteessa kuin mitä se oli Oulussa. Töitä riittää.

Oliko Ahon palkkaus hyvä vai huono veto SaiPalta?

Ainakin itselleni tulee olo, että SaiPa teki hyvän rekrytoinnin. Tietysti SaiPa on seurana ollut tuuliajolla, eikä sitä tuore kultavalmentaja Pekka Virtakaan saanut muutettua, mutta asiat eivät muutu kuin muuttamalla.

On tietysti totta, että Kärpissä viime vuodet eivät olleet mitään paraatimarssia, mutta Aho on Suomen kokeneimpia urheilujohtajia. Hänellä on epäilemättä kontaktit kunnossa.

Samaan aikaan viime kaudella pudotuspeleistä ulos jääneet Sport ja HPK tekivät toisenlaisen valinnan. Sport palkkasi melkoisen tuntemattomuuden Herkko Koskessa ja HPK puolestaan täydellisen tuntemattomuuden Ilkka Haapean. Molempien pestit tosin vaikuttavat enemmän junioripuolen remontoijien ja yleisurheilujohtamisen pesteiltä. HPK toki on vielä palkkaamassa ”jääkiekkojohtajaa” riveihinsä totaalisesti uudistuvaan organisaatioonsa.

SaiPa luotti kokemukseen ja sikäli keltamustien valinta on paljon riskittömämpi.

Ja tietysti yhtä oleellista kuin se kuka on uusi urheilujohtaja on SaiPan kohdalla se, kuka ei enää ole urheilujohtaja.

Melkein tekisi mieli sanoa, että jotenkin tilanne on mullin mallin, että Ahon kaltainen meritoitunut urheilujohtaja päätyy SaiPan urheilujohtajaksi samalla kuin seurassa pahoin epäonnistunut Jussi Markkanen kärrätään takaoven kautta Liigan urheilujohtajaksi.

Onko SaiPa nyt oikealla tiellä?

Tietysti, kun kausi päättyi jumbosijaan ja tyhjennysmyynteihin, on sarjan ollessa suljettuna vain yksi suunta – ylöspäin. Mutta Ahon palkkaamiseen sisältyy myös toinen tärkeä asia: Viesti siitä, että SaiPa ei ole alistunut kohtaloonsa vaan tähtää vielä ylöspäin. Se on tärkeä viesti apatiaan vaipuneen seuran sidosryhmille.

SaiPan joukkue on ensi kaudeksi kuitenkin pitkälti kasassa, joten Ahon kädenjäljen näkyminen tulee viemään aikaa.

Suurin mielenkiinto kohdistuu mielestäni SaiPan penkin taakse.

Päävalmentaja Ville Hämäläinen ei kummoisia näyttöjä antanut ja hän oli Ahon edeltäjän, Markkasen, valinta. Jos asiat eivät lähtisi sujumaan, valmentajan vaihtaminen olisi Aholta suurin yksittäinen keino vaikuttaa SaiPan urheilumenestykseen.