Bayern München löysi Manchester Cityn penkiltä maailmanluokan sensaation

Leroy Sané on syttynyt uudenlaiseen loistoon Bayern Münchenissä.

JalkapalloMuut sarjat

Bayern München löysi Manchester Cityn penkiltä maailmanluokan sensaation

Leroy Sané on ollut yksi tämän kauden suurista sensaatioista Bundesliigassa ja eurokentillä. Vaikeat vuodet Manchester Cityssa ovat historiaa.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 15.12.2021 | KUVAT All Over Press

Klikkaa Peterin kuvaa ja kuuntele ensimmäinen 90+3 -podcast.

Peter Nyman

Vaikka Leroy Sanén Manchesterin reissua ei voi pitää minkäänlaisena totaalisena hutina, Sanén tämän kauden esityksissä Bayern Münchenissa on silti uudelleen heräämisen tuntua.

Sané on ollut – ehkä jopa hieman yllättäenkin – yksi Bayern Münchenin parhaista pelaajista tällä kaudella. Kaikki puhuvat tietysti Robert Lewandowskista, mutta neljä maalia tehnyt ja neljä maalisyöttöä Bundesligassa antanut Sané on ollut Bayernin vaarallisimpia aseita. Sané on tuonut hurjaa ohitusuhkaa ja kaukolaukausuhkaa kymppialueelle.

Sanén viimeinen kausi Manchester Cityssa meni piloille polvivamman takia.

Siksi 45 miljoonan punnan siirtyminen Bayerniin toissakesänä meni jollain tavalla muiden megasiirtojen varjossa. Bayern sai Sanéssa vammoistaan kuntoutuvan potentiaalisen ratkaisijan – ja Sanésta onkin nyt kasvanut yksi joukkueen ehdottomista ratkaisijoista.

Julian Nagelsmann on tällä kaudella osannut repiä parhaan irti Sanésta. Sané ilmiselvästi nauttii pelaamisesta ja onnistumiset ovat ruokkineet lisäonnistumisia.

Avainasioita on kaksi. Sané on ensinnäkin löytänyt uudenlaisen roolin verrattuna hänen rooliinsa Pep Guardiolan Cityssa. Toiseksi Sané on pystynyt nostamaan entisestään pelaamisensa intensiteettiä.

Herännyt luomupelaaja

Bayern Münchenin pelaamisen periaatteet negatiivisten tilanteenvaihtojen aikana ovat selvät ja jopa kylmän brutaalit.

Nagelsmann haluaa, että Bayernin pelaajat jahtaavat palloa välittömästi ja todella aggressiivisesti menetysten jälkeen. Bayernin pelaajien toiminnan intensiteetti on hurjalla tasolla, kun he menevät kohti palloa riistääkseen sen takaisin itselleen.

Tämä ehdottomuus on sytyttänyt Sanén. Sané on luomupelaaja, joka tekee kentällä epäortodoksisia asioita, mutta hän näyttää olevan totaalisen sitoutunut siihen intensiteettiin, jota Nagelsmann vaatii. Tämä on Nagelsmannilta taitavaa valmentamista. Sanén on voitu tällä kaudella nähdä jahtaavan vastustajia ja antavan aggressiivisia takaprässejä.

Sellaisia Sané ei tehnyt Manchesterissa. Manchesterissa Sané oli hyvin roolitettu hyökkäysase, mutta kaukana kokonaisvaltaisesta neljän eri pelin vaiheen taitajasta. Jostain syystä Sané on ostanut Nagelsmannilta paremmin sellaiset primitiiviset pelin periaatteet, joiden tarkoitus on tuoda peliin rajua pallotonta intensiteettiä.

Sané ei ole tässä asiassa ollut virheetön. Ajoittain Sané on kävellyt tilanteenvaihdoissa ja jättänyt alueen puolustamatta, mutta näitä tilanteita on tullut keskimäärin vähemmän, kuin edellisinä vuosina. Siksi Sané on pystynyt nostamaan merkitystään joukkueelleen entisestään.

Eri roolissa

Toinen asia on se, että Sané pelaa erilaisessa roolissa, kuin Manchester Cityssa. Guardiola käytti Sanéta ensisijaisesti leveydessä viihtyvänä haastajana. Guardiola peluutti Sanéta joinain aikoina jopa ihan tarkasti roolitettuna wing-backina. Ne kokeilut päättyivät joihinkin typeriin pallonmenetyksiin kriittisillä alueilla.

Bayernissa Sané on pelannut paljon keskellä. Hän on pelannut sisään vedettynä laiturina Nagelsmannin 4-2-3-1-muodostelmassa. Sané liikkuu erittäin laajalla säteellä ja häntä voidaan nähdä poimivan palloa jopa alataskuista tai pelintekoalueelta ja kuljettavan palloa vastustajan keskikenttälinjasta läpi.

Sané on tehnyt paljon keskemmällä sitä, mitä hän teki Cityssä laidalla.

Tämä on ollut oivaa roolittamista, sillä Sanélla on kaksi erinomaista vahvuutta. Yksi niistä on pallon kuljettaminen ja vastustajien ohittaminen. Kun hän tekee sen keskellä kenttää, on vastustajan maali lähempänä kuin jos hän tekisi sitä vain leveydessä. Lisäksi Sané pääsee näin käyttämään hänen kenties parasta asettaan – hurjaa vasemman jalan laukausta.

Sanén vasemman jalan laukaus 20-25 metriä maalista on hurja ase.

Tässä on myös syy, miksi Sanén pelaaminen on hieman monipuolistunut. Hän on antanut tämän kauden Bundesligassa 2,1 avainsyöttöä ottelua kohden. Tämä on lähes tuplat siihen verrattuna, mihin hän pystyi Cityssä.

Vaarallinen taskupelaaja

18-vuotiaana ensimmäiset Bundesliga-ottelunsa pelannut Sané on tavallaan kokenut pelaaja. Silti pitää muistaa, että hän on vasta tulossa parhaaseen peli-ikäänsä. Nyt 25-vuotias Sané saattaa olla tällä hetkellä yksi mailman vaarallisimmista taskupelaajista.

Se, mikä Sanéssa on mielenkiintoista, on hänen profiilinsa taskupelaajana. Olemme tottuneet nykypäivänä näkemään taskupelaajina Bernardo Silvan tai Bruno Fernandesin tapaisia väkkäriä, jotka pitävät palloa ja syöttävät sitä ajatustakin tarkemmin. Hyvät kuljettajat tungetaan usein kentän leveyksiin ohittelemaan.

Sanén kohdalla logiikka on erilainen. Hän on todella suoraviivainen pelaajatyyppi, joka nauttii kentän vertikaalisuunnassa pelaamisesta. Hän on räjähtävä kuljettaja, joka uhkaa ensisijaisesti hyvin suoraviivaisella tavalla.

Siksi häntä on vaikea kontrolloida. Puolustuslinjan on oltava varpaillaan hänen nopeutensa ansiosta, minkä ansiosta tilaa jää joskus myös kaukolaukauksille.

Sané tarjoaakin aika uniikin uhkan linjojen väleihin päävalmentaja Julian Nagelsmannille. Ihan maailmankin mittakaavassa.