Rankka skenaario: Jokerit nostetaan Liigaan, mutta Kiekko-Espoo jää jumiin pattitilanteeseen

Henri Risikko torjui kiekkoja Jokereiden maalilla kesän Pitsiturnauksessa.

JääkiekkoLiiga

Rankka skenaario: Jokerit nostetaan Liigaan, mutta Kiekko-Espoo jää jumiin pattitilanteeseen

Mestis alkaa torstaina loppuunmyydyllä huippu-ottelulla Kiekko-Espoo-Jokerit. Samuel Savolainen epäilee, että kaksikosta vain toinen nostetaan vuoden-kahden sisällä Liigaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.9.2023 | KUVAT All Over Press

Mestis alkaa torstaina ja kaikki katseet ovat Espoossa, jossa loppuunmyydyllä Metro Areenalla iskevät yhteen Kiekko-Espoo ja Jokerit. Samuel, melko sähköinen avaus Mestis-kaudelle?

On ja ennen kaikkea, miten valtava kontrasti Mestis-kauden avauksella on viikon takaiseen Liiga-avaukseen.

Liiga alkoi Lukon ja HPK:n ottelulla, jossa paikan päällä ihmiset raplasivat puolityhjässä katsomossa puhelimiaan. Televisiossa ei ollut kunnon studiota, vaan Ari Vallin yritti harhautella maila kädessä Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkista. Ja sitten Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä perustelee Lukko-HPK-ottelun aikaistamista sillä, että Lukko pyysi sitä. Ilmeisesti Pitsiturnaus ajoi tässä avauksen huumanluomisen edelle.

En vastusta viihteen tuomista mukaan tv-lähetyksiin, mutta jos Liiga-avauksen anti on tuossa, että kausi avataan puolivaloilla, joku pelleilee maila kädessä Liigan avaustilaisuudessa, kun ilmassa olisi oikeasti isoja ja mielenkiintoisia kysymyksiä, ja kilpailutoimenjohtaja kertoo puolivillaisia perusteita yhteisen Liigan avaamisen romuttamisesta, niin mitä tämä kertoo?

Kertooko se siitä, että tuotetta kunnioitetaan vai siitä, ettei sitä kunnioiteta?

Ja sitten meillä on Mestis-avaus, jossa kaksi huippumielenkiintoista puheenaihetta kohtaavat toisensa ottelussa, joka myydään loppuun muutamassa tunnissa ja joka tulee suorana C Morelta ja sen lisäksi ilmaiselta MTV Subilla.

Kumpi näistä tuotteista on alennustilassa ja kummalla on alkamassa yksi mielenkiintoisimmista kausista vuosiin – ja minkä viestin tällaiset kauden avaukset antavat katsojille, yhteistyökumppaneille ja koko kiekkoperheelle?

Millaisen viestin loppuunmyyty Kiekko-Espoo-Jokerit -ottelu ja sen ympärillä oleva kohina lähettävät Kiekko-Suomelle?

Ensimmäinen viesti on se, ettei näitä kahta joukkuetta voida pitää millään verukkeilla poissa Liigasta. Se ei ole enää Liigan etu eikä se ole enää suomalaisen jääkiekon etu.

Nyt kysymys on vain siitä, miten Jokereiden ja Kiekko-Espoon nousu Liigaan pitäisi toteuttaa ja millä aikataululla.

Toinen viesti on siinä, että jos kauden avauksessa on näin suuri mielenkiinto, millainen se olisi, jos nämä samat joukkueet pelaisivat keväällä ja panoksena olisi nousu Liigaan. Silloin liput myytäisiin loppuun tuntien sijasta minuuteissa.

Best odds for Liiga, NHL and all top sports in the world! Play now at Stake.com!

Tästä päästään tärkeimpään kysymykseen eli siihen, onko tämä nykyinen malli paras malli järjestää suomalaista sarjajääkiekkoa – ja varsinkaan kahta korkeinta sarjaa, Liigaa ja Mestistä.

Jokuhan Liigassa mättää, kun katsoo yksistään seurojen viime kauden talouslukua ja Liigaan liittyvien tahojen taloustilannetta. TPS tekee konsernina 2,9 miljoonan tappiot ja seuran pääomistajat ilmoittavat, että he pistävät kohta piikin kiinni. HPK tekee yli 800 000 euroa tappiota ja SaiPa yli 700 000 euroa.

Tietenkään ei voi katsoa sivuun sitä, että myös Kiekko-Espoon talousluvut olivat huolestuttavia, mutta vaikeaa se on Mestiksessä ihmeitäkään tehdä, kun samalla viesti Liigan suunnalta on ollut että nyt pitäisi kasvaa Mestis-kaukaloita suuremmaksi. Mutta kuinka kauan rahoittajat maksavat viulut, jos unelmaa nousta tai edes hakea Liigaan ei ole?

Ja mikä on Liigan tv-oikeuksien ja sitä kautta tulevien rahavirtojen tulevaisuus? MTV:n viesti on aika yksiselitteisesti se, että jatkossa tällaista summista on turha haaveilla, koska Liigan tv-oikeudet ovat nytkin heille taloudellinen rasite.

Jokereiden ja Kiekko-Espoon Liigaan saaminen on toki iso ja tärkeä kysymys, mutta vielä suurempi kysymys on se, mitä Liigalle pitäisi tehdä, että tuote alkaisi jälleen kiinnostaa.

Kysymys ei ole koskaan yhdestä asiasta, mutta on väistämätöntä, että Liigan on otettava kantaa Liigan avaamiseen, mikä tarkoittaisi kilpailun palauttamista.

Heikoimmat Liiga-seurat yrittävät epätoivoisesti pitää yllä utopistista tarinaa, että ne tavoittelevat pääsyä pudotuspeleihin, kun todellisuudessa ne yrittävät selvitä jotenkin kaudesta ainakin siihen asti, kunnes tarina sulaa alta ja se johtaa jokavuotisiin tyhjennysmyynteihin.

Ketä tällainen tuote kiinnostaa? Kuka oikeasti haluaa maksaa sellaisten otteluiden katsomisesta, joissa ei ole urheilullista panosta? Kuinka kauan yleisömäärät ja talousluvut puhuvat vielä sen puolesta, että näin on hyvä jatkaa suomalaisen liigakiekon edun nimissä?

Jos Liiga avattaisiin ja Liigasta voitaisiin pudota ja sinne voitaisiin aidosti nousta – toki sovitut lisenssikriteerit täyttämällä –, silloin otteluissa olisi erilainen kiinnostusarvo ja seuroja olisi helpompi myydä.

Enkä puhu nyt vain esimerkiksi Mestiksestä nousua havittelevista seuroista. Mikä olisi jalompaa kuin jos paikalliset yrittäjät tulisivat talkoisiin ja yrittäisivät säilyttää SaiPan tai HPK:n Liigassa rahoittamalla jonkun avainpelaajan hankinnan ohi normaalin yhteistyöeurojen. Eikö myyntipuhe lisätuellekin olisi silloin helpompaa, vaikka yleismaailmallinen taloustilanne onkin nyt heikko?

Nyt on puhuttu paljon siitä, milloin Jokerit ja/tai Kiekko-Espoo voisivat edes teoriassa nousta nopeimmillaan Liigaan. Osaatko sanoa, milloin?

En osaa, koska Liigakaan ei tunnu tietävän siihen vastausta.

Olet seurannut jääkiekkoa vuosikausia hyvältä näköalapaikalta, joten sinulla täytyy olla joku käsitys asiasta?

Se on selvää, että paine ainakin Jokereiden ja kenties myös Kiekko-Espoon nostamiseksi Liigaan on kova, mutta ongelma on siinä, että ei ole olemassa yhtä yhteistä intressiä, joka ohjaisia tulevia päätöksiä.

Suurimmat seurat haluaisivat varmasti Jokerit Liigaan, miksei jopa Kiekko-Espoonkin, mutta haluavatko ne, että Liiga-kakulla olisi enemmän jakajia tai että heidän pitäisi ylipäätään elättää heikompia seuroja?

Saamani viestit kentältä ovat, etteivät halua.

Liigasta pitäisi siis pudottaa seuroja, mutta mitenkäs sinä nykyisessä mallissa pudotat Liigasta ketään, kun pikkuseurat pitävät kynsin hampain kiinni omasta Liiga-osakkeestaan ja sitä kautta omasta Liiga-paikastaan?

Sama kynnys pitäisi ylittää Liigan avaamisen suhteen. Totta kai kaikki on mahdollista, mutta pelkään pahoin, että jos mitään yllättävää käännettä tule, todennäköisin skenaario on, että Jokerit nostetaan vuoden tai kahden päästä Liigaan ja Liigaa aletaan pelata sen jälkeen 16 seuran voimin.

Mutta jos Liigaa ei avata, silloin pattitilanne jatkuu ja sen jälkeen onkin hyvä kysymys, milloin vaikkapa Kiekko-Espoolla olisi aidosti mahdollisuus nousta Liigaan – ellei Liigan joukkuemäärää nostettaisi 17 seuraan, mikä nykyisessä ilmapiirissä vaikuttaa pitkässä siimassa olevalta asialta.