Tämän ja seuravan F1-kauden päällä on synkkä näkymä

Max Verstappenin ylivoima on tällä hetkellä murskaava.

Formula 1

Tämän ja seuravan F1-kauden päällä on synkkä näkymä

Max Verstappenin murskaavaa ylivoimaa on Erkki Mustakarin mukaan mahdoton kuroa kiinni tällä - ja myös ensi kaudella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.4.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Max Verstappenin murskaava ylivoima Kiinan GP:ssä on ElmoTV:n F1-asiantuntijan Erkki Mustakarin mukaan pahaenteinen varoitus siitä, millaisia F1-kisat ovat tällä ja ensi kaudella.

”Verstappen ajoi Kiinassa ylivoimaiseen voittoon ilman, että hänen olisi tarvinnut ottaa autostaan lähellekään kaikkea irti. Ikävä kyllä tämä on se laulu, jota tulemme kuulemaan läpi tämän kauden. Red Bullin ja Verstappenin ylivoima on niin murskaava, että muut tallit eivät voi sitä yksinkertaisesti kuroa kiinni tällä kaudella. Ja mikä huolestuttavaa – eivät myöskään ensi kaudella”, Mustakari varoittaa.

”Formula ykkösissä tallit tekevät yötä päivää töitä ympäri vuoden. Siellä ei pidetä enää porukalla kahden viikon Bahaman lomia, kuten 70-luvllla eikä tehtaiden ovessa ole lappua, että palaamme sorvin ääreen kahden viikon päästä.”

”Ongelmana on vain, että niin tekee myös Red Bull. Ja jos ja kun tämä pyhä kolmio, jonka muodostavat Red Bullin auto, Verstappen ja auton suunnittelusta vastaava Adrian Newey, pysyvät kasassa, Red Bullin kiinni ottaminen myös ensi kaudella on käytännössä mahdotonta.”

Mustakarin mukaan Red Bullin etumatka on tällä hetkellä niin suuri, etteivät muut tallit edes yritä ottaa sitä kiinni.

”Pidän todennäköisenä, että muut tallit unohtavat Red Bullin haastamisen tällä ja myös ensi kaudella ja ovat jo kääntäneet katseensa kauteen 2026. Silloin on seuraava suuri tilaisuus jakaa kortit uudelleen, kun moottoreiden tehoista vähintään puolet pitää tuottaa sähköllä.”

”2026 sääntömuutokset ovat samanlainen saumakohta kuin 2009, jolloin Hondan raunioille perustettu BrawnGP kehitti kuuluisan tupladiffuusorijärjstelmän ja sai sitä kautta sellaisen edun, että Ross Brawnin johtama talli voitti heti avauskaudella kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruuden.”

”Nyt ollaan saman kaltaisen tilanteen edessä. Red Bullin haastajatalleissa ymmärretään, että Red Bullin etumatkaa on vaikea ellei jopa mahdoton kuroa tällä tai ensi kaudella kiinni. Miksi siis uhrata enää voimavaroja Red Bullin jahtaamiseen tällä tai ensi kaudella?”

”Eihän Red Bullia vastaan käytävän taistelun luovuttaminen ole helppoa, mutta järkevää se on. Olen siksi vakuuttunut, että Mercedeksen, Ferrarin, Audin ja muiden tallien insinöörit ovat tällä hetkellä aivan muunlaisten haasteiden kimpussa kuin siinä, mitä tällä tai ensi kaudella tapahtuu.”

”Toki he kilpailevat edelleen tosissaan, mutta varsinaiset katseet ja kiivain kehitystyö on siinä, miten uudet säännöt hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla ja tehokkaimmin kauden 2026 sääntömuutoksia ajatellen. Ja niistä suunnitelmista tallit eivät hiisku sanallakaan”, Mustakari sanoo.

Mustakari muistuttaa, ettei Red Bullin suistaminen vallasta ole helppoa myöskään kauden 2026 sääntömuutosten jälkeen.

”Red Bull on osoittanut, että se on kehittänyt Adrian Neweyn johdolla ylivoimaisen auton, eikä tämä osaaminen katoa mihinkään. Toki uudet säännöt ovat riski Red Bullin kannalta, mutta suurin riski on se, jos tämä aiemmin mainitsemani kolmio hajoaa ja varsinkin jos Newey, joka on jo 65-vuotias, päättäisi siirtyä eläkkeelle tai johonkin toiseen talliin. Mitä esimerkiksi Verstappen tekisi sen jälkeen?”

”Tässä tilanteessa Mercedes ja Ferrari eivät välttämättä näytä Verstappenin kannalta Red Bulliin verrattuna houkuttelevilta vaihtoehdoilta, mutta mikä on tilanne kautta 2026 ajatellen tai sen jälkeen.”

”Olemme nähneet aiemminkin, että pitkätkin valtakaudet tulevat ennemmin tai myöhemmin päätökseen. Niin tuli Ferrarin valtakausi 2000-luvun alussa, sen jälkeen Red Bullin oma valtakausi 2010-luvun taitteessa ja viimeksi päättyi Mercedeksen seitsemän vuotta kestänyt valtakausi. Niin tulee ennemmin tai myöhemmin käymään myös Red Bullin nykyiselle valtakaudelle”, Mustakari sanoo.

Mustakari myöntää, että tämän ja ensi kauden päällä oleva näkymä on MM-taistelun suhteen synkeä.

”Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi monien suomalaisten mielenkiinto formula ykkösiin on laskenut, mutta lajin kannalta Verstappenin ylivoiman takana on tapahtunut paljon positiivisia asioita. Katsomot pullistelevat varsinkin sellaisilla kisapaikkakunnilla, joilla on F1-perinteitä. Sunnuntaina nähtiin myös ensimmäisen kerran se, että Zhou Guanyu veti Shangain katsomot täyteen viimeistä paikkaa myöten.”

”Olin itse paikan päällä Kiinan GP:ssä yksitoista kertaa ja kaikista vaatimattomimmatkin paikat oli aina peitetty suurilla mainoskylteillä. Nyt sen sijaan viimeinenkin lippu oli myyty, mikä oli formula ykkösten kannalta hieno asia”, Mustakari sanoo.