Ranska alkaa tuoksua mestarilta, mutta Englanti hukkasi itse mahdollisuutensa

Kukas muukaan se tämänkin ottelun ratkaisi kuin Kaunis-Ollie.

Jalkapallon MM2022

Ranska alkaa tuoksua mestarilta, mutta Englanti hukkasi itse mahdollisuutensa

Ranska eteni MM-välieriin ja alkaa vaikuttaa vahvasti maailmanmestarijoukkueelta. Englannilla on edessään karvas kotimatka.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.12.2022 | KUVAT All Over Press

Englannin unelma maailmanmestaruudesta mureni dramaattisella tavalla puolivälieräottelussa Ranskaan vastaan. Ottelun traagiseksi kohokohdaksi nousi Harry Kanen epäonnistunut rangaistuspotku kuusi minuuttia ennen loppua, kun Ranska johti ottelua 2-1. Englanti ei toipunut enää kipparinsa epäonnistumisesta ja Ranska meni välieriin Marokkoa vastaan.

Itse ottelu noudatti monelta osin ennakoimaani kaavaa.

Ranska pyrki eristämään Englannin oikean laidan pois pelistä ja estämään myös helpot pallot keskustaan. Harry Maguire haluttiin palloon ja hänen annettiin avata peliä. Tämä oli Ranskalta onnistunut suunnitelma, mutta täytyy silti ihmetellä Englannin saamattomuutta pallollisessa pelissään. Englanti vaikutti olevan ensimmäisellä jaksolla kuin kusi sukassa pelätessään Ranskan vastaiskuja. Kaikki tekeminen oli siksi ylivarovaista.

***

Ranska kontrolloi pelitapahtumia puolustusmuodollaan ja fiksulla pallollisella pelillään. Sen kerran, kun Englanti nosti enemmän pelaajia ylös, iski Ranska seuraavasta hyökkäyksestä 1-0-johtomaalin.

Ainoa ongelma Ranskan pelaamisessa oli edelleen tietty huolettomuus, mikä johti muutamiin helppoihin pallonmenetyksiin. Sama huolettomuus näkyi jopa muutamalla pelaajalla omassa boksissa. Dayot Upamecano veti varmasti jonkin VAR-kopin mukaan kaatamalla porukkaa nurin ainakin kolmen rankkarin verran. Yhtä järjettömästi rikkoi myös Ranskan avausmaalin tehnyt Aurelien Tchouameni, joka kaatoi Bukayo Sakan boksin sisällä. Harry Kane tasoitti rankkarista ottelun 1-1:een.

Ranska pysyi kuitenkin rauhallisena läpi ottelun. Se laittoi Englannin tasoituksen jälkeen jalan taas kaasulle.

Ranska vaikuttaa kylmän rauhalliselta ryhmältä, joka tietää mitä on tekemässä. Tämän lisäksi joukkueessa on loistavaa taitoa ja fyysistä suorituskykyä. Nämä asiat voivat hyvinkin viedä Ranskan maailmanmestaruuteen asti, varsinkin kun suosikki toisensa perään on kaatunut matkan varrelle.

Mestarin merkki oli myös Ranskan voittomaali, joka tuli erikoistilanteen jälkitilanteesta, jossa Englannin re-focus loisti poissaolollaan.

Toki Ranskan maailmanmestaruudelle on laitettava se varaus, että Theo Hernandez ja kumppanit pitävät itsensä kurissa omalla rangaistusalueellaan.

***

Englannin suuret unelmat MM-areenalla murskaantuivat jälleen kerran jo ennen kalkkiviivoja.

Gareth Southgate oletettavasti jättää pestinsä ja maajoukkuetta lähdetään viemään eteenpäin uuden prosessin turvin.

Tässä ottelussa nähtiin jälleen Southgaten heikkous käyttää ryhmäänsä. Joukkueen penkillä olisi ollut tarjolla huomattavan paljon enemmän erilaisia optioita ja mahdollisuuksia hoitaa ottelu, mutta Southgate ei taaskaan käyttänyt penkkiään maksimaalisesti.

Samoin tuolla joukkueella olisi mahdollista tehdä muutakin kuin seisoskella kentällä, jos hiukan kärjistän. Tästä hyvä esimerkki oli Jordan Henderson, jolla meni kuppi totaalisen nurin Englannin passiivisuuteen. Häneltä nähtiin muutama Liverpoolin pelikirjasta tuttu 60 metrin yhden miehen prässi.

Olisi helppo ajatella, että Englannille jäi muutamista tuomariratkaisuista jossiteltavaa. Eniten jossiteltavaa on kuitenkin siinä, miten hyvin tai huonosti Southgate pystyi pumppaamaan Englannin lahjakkaasta materiaalista maksimit irti.