Real Madridin ja Manchester Cityn näytös todisti niiden olevan maailman parhaat seurajoukkueet

Kevin De Bruyne oli Manchester Cityn sankari iskemällä 1-1-tasoituksen.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester City venyi arvokkaaseen 1-1-tasapeliin Real Madridia vastaan maailman kahden parhaan seurajoukkueen upeassa näytöksessä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.5.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Real Madrid-Manchester City

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun taktinen asetelma oli ennakoimani kaltainen. Joukkueet lähtivät otteluun myös odotetuilla kokoonpanoilla.

Alkusähinän jälkeen Manchester City otti ottelun kontrollin ja Real Madrid juoksi ensimmäiset 25 minuuttia suurimmaksi osaksi pallon perässä. Espanjalaisylpeyden pelaamisessa oli selvää hermostuneisuutta ja se tarjosi Citylle jatkuvasti hyviä mahdollisuuksia edetä ja luoda uhkaa. City sortui kuitenkin ratkaisevilla hetkillä pieniin epätarkkuuksiin teknisissä suorituksissaan.

Yksi avausjakson tähtihetkistä oli Erling Hålandin loistava tuplaliike, jolla hän petasi itselleen vetopaikan Madridin boksissa 14 minuutin kohdalla.

Cityn hallinnan jälkeen Madrid näytti jälleen kerran sitkeyttään ja kykyä pelata kovissa paikoissa. Valkopaidat alkoivat saada järkeviä pallonhallintoja ja kohtalaisen pihalla vasempana puolustajana tässäkin ottelussa ollut Eduardo Camavinga rakensi Vinicius Juniorille 1-0 maalin.

Tilanteessa petti Cityn korkea prässi ja joukkue oli liian pitkänä. Vini Juniorin reilusta 20 metristä ampuma maali oli näyttävyydestään huolimatta todella halpa maali. Madridilla ei ollut mitään uhkaa Cityn linjan taakse ja hyvänä blokkaajana tunnettu Ruben Dias oli tilanteessa käsittämättömän passiivinen. Hän antoi brassitaiturin laukoa hyvältä paikalta aivan rauhassa.

Realin maalin jälkeen Cityn tekemisessä oli havaittavissa pientä sekaannusta. Jakson lopussa nähtiin kovia kaksinkamppailuita Madridin alettua selvästi psyykata Cityn pelaajia kovilla otteilla.

Toiselle jaksolle jäi nähtäväksi, saako City ajatuksensa kasaan ja hyödynnettyä kentällä olevat mahdollisuudet vai ottaako Real jälleen omansa kovassa paikassa.

Toinen puoliaika

Toinen puoliaika oli huikea ja katsojille tarjottiin monia jalkapallotaiteen hienouksia. Karim Benzeman ja Vinicius Juniorin akseli esitteli loistavaa kombinaatiopelaamistaan. Rodri oli keskikentän pohjalla joka paikassa. Hän rikkoi, riisti ja rakensi. Camavinga oli pallollisena mahdollisuus ja alaspäin uhka.

Kumpikin joukkue venyi aivan äärirajoille. Jopa normaalisti niin rauhallinen Carlo Ancelotti kävi kierroksilla.

Kevin De Bruyne pääsi kasvokkain Thibault Courtoisin kanssa murtauduttuaan Camavingan selustasta läpi, mutta  loisto-ottelun pelannut belgialaisvahti torjui yrityksen. Varttia myöhemmin De Bruyne osui samoilta askelmerkeiltä kuin Vinicius Junior ja tasoitti pelin 1-1:een.

Tällä kertaa Madridin hallinta keskeytyi Cityn maaliin ja muutenkin ottelu alkoi hiukan rauhoittua. Varsinkin City pyrki pelaamaan kelloa pois rauhallisen pallonhallinnan kautta.

Madrid sai kuitenkin penkiltä vielä lisää virtaa kentälle ja pääsi pyörittämään peliä Cityn päädyssä viimeiset minuutit.

Pep Guardiola ei tehnyt ottelussa yhtään vaihtoa, vaikka esimerkiksi Jack Grealish ja Bernardo Silva näyttivät olevan täysin hapoilla jo varttia ennen loppua. Tähän tilanteeseen ei Cityn penkiltä kuitenkaan oikein löytynyt sopivaa pelaajaa, sillä Phil Fodenin tai Riyad Mahrezin puolustaminen ei ole vaaditulla tasolla tällaiseen tilanteeseen.

Analyysi

Otteluparin ratkaisu nähdään odotetusti toisessa osaottelussa Etihadilla.

Cityn paras iskunpaikka on Camavingan ympärillä. Vastaavasti Real nojaa nopeisiin etenemisiin ja loistavaan  kombinaatiopelaamiseensa Vinicius Juniorin ja Benzeman johdolla.

Real Madridin on myös mietittävä miten puolustaa, jos John Stones pelaa keskikentällä Cityn rakenteluvaiheen aikana. Jonesin pelaaminen saattaa avata Citizensille hyviä paikkoja edetä Madridin taskuihin, jos se saa houkuteltua valkopaidat 4-1-4-1 muotoon.

On harmi, ettemme voi nähdä näitä kahta joukkuetta vastakkain Mestarien liigan finaalissa, sillä vastakkain on kaksi maailman tämän hetken parasta seurajoukkuetta. Mutta nautitaan siitä, mistä voidaan nauttia – viikon päästä pelattavassa huikeasta näytelmästä.

En taivu kannassani, vaan ennakoin Cityn menevän finaaliin.