Red Bullin kultasormi vapautettiin syytöksistä, mutta totuus on yhä sumuverhon takana

Christian Horner selvisi Red Bullin sisäisen tutkinnan perusteella kuivin jaloin syytöksistä, joiden mukaan hän olisi käyttäytynyt epäasiallisesti tallin naistyöntekijää kohtaan.

Formula 1

Red Bullin kultasormi vapautettiin syytöksistä, mutta totuus on yhä sumuverhon takana

Erkki Mustakarin mukaan Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin vapauttava tuomio ei hälvennä sitä, mitä oikeasti on tapahtunut.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.2.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-sarjan kuumin puheenaihe on alkuvuonna ollut Red Bullin tallipäällikkö Christian Hornerin käytös tallin naispuolista työntekijää kohtaan.

Yritys teki tapauksesta yksityisen sisäisen tutkinnan, josta julkistettiin torstaina päätös. Horneria vastaan ei ollut näyttöä epäasiallisesta käytöksestä ja sitä myöten tallipäällikkö matkasi saman tien töihin Bahrainin F1-kauden avausviikonloppuun.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, ettei koko jupakkaa käsitelty kovinkaan läpinäkyvästi ja asian ympärille jäi paljon hähmyisiä ja avoimia kysymyksiä.

”Red Bull ei juuri avannut tätä tapausta julkisesti, vaan lyhyesti ilmoitti, että tutkimus tehtiin privaatisti, eikä näyttöä Hornerin epäasiallisesta käytöksestä löytynyt. Lisäksi muistettiin painottaa, että tutkinta tehtiin asiallisesti ja puolueettomasti. Ei siis ole tietoa, kuinka vakavista syytöksistä oli kyse, tai onko vaikka joku raha vaihtanut omistajaa asian tiimoilla. Kaikki Red Bullilla ovat lisäksi hyvin vaitonaisia koko asiasta”, Mustakari pohtii.

”Nyt mediat ja somet sitten laulavat omia tarinoitaan, kun ihmiset pohtivat, missä tästä tapauksessa oli kokonaisuutena lopulta oikein kyse.”

Horner on työskennellyt juomajätin leivissä vuodesta 2005 lähtien. Vaikka yksityiselämässä on kuohunut, on hän kuitenkin F1-piireissä urallaan kovaa ammatillista arvostusta. Hänellä on takana myös omaa ajouraa pienemmissä luokissa ja lisäksi hän perusti 90-luvun lopulla Arden-tallin, joka on yhä mukana Formula Regional -luokassa.

”Itse olen pitänyt Horneria aina hyvin asiallisena tyyppinä. Olen muutamia kertoja häntä haastatellut ja hän on aina ollut jämpti ja korrekti. Kuskeiltaan Horner on myös saanut hyviä arvioita. Häntä on kehuttu kaikin puolin osaavaksi ja erityisesti hän on kuulemma hyvä kuskien tsemppari.”

”Itse en oikeastaan edes odottanut hänelle potkuja tästä, vaan enintään varoitusta. Sellaistakaan ei nyt tainnut tulla. Koska asiaa ei ole käsitelty kovinkaan avoimesti ja läpinäkyvästi, lopputulos, ja koko asia, jäi oikeastaan jonkinlaisen sumuverhon taakse.”

Koska asian käsittely venyi, ehti niin FIA kuin kaudella 2026 Red Bullin yhteistyökumppaniksi astuva Fordkin jo älähtää ja hoputtaa toimintaa. Ford painotti erityisesti, että sen yritysarvoihin ei mitenkään sovi mikään epäasiallinen käytös.

”Voi myös olla, että mediat ovat maiskutelleet tällä asialla enemmän kuin tarvis olisi ollut. Ja onhan se hyvin herkullinen uutisotsikko. Horner on sarjan kovimman tallin tallipäällikkö ja iso keulakuva koko lajille.”

”Monet tahot ja jopa monet kuskit näkivät myös, että tämä keissi tahrasi nyt koko lajia. Toi sille vääränlaista valoa, ja varsinkin koska sen käsittely venyi niin pitkään. Eipä tämä ole historian ainoa skandaali lajissa. Katsotaan nyt kuinka nopeasti tämä sitten unohdetaan – vai nouseeko tästä vielä joitain sivujuonteita”, Mustakari sanoo.