ElmoTV LIVE: Italia on Euroopan mestari – kolme englantilaispelaajaa missaa rankkarin

Sydän särkyy. Bukayo Saka epäonnistuu rankkarissaan ja Italia on Euroopan mestari.

EM2021Jalkapallo

ElmoTV Live: Italia ja Englanti iskevät yhteen jalkapallon EM-kisojen finaalissa. ElmoTV seuraa ottelua livenä.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 11.7.2021

01.11. Kerran elämässä -tilaisuus oli ja meni – ja se sattuu

Jukka Rönkä: Englantilaispelaajien tuskan ymmärtää. Kotikisat sattuvat pelaajan kohdalle yleensä vain kerran elämässä – ja kun takana on tällainen tarina ja paljon hoettu 55 vuoden odotus, ja sitten se päättyy tällä tavalla kyyneliin, tuska on ymmärrettävästi järkyttävä. Mutta tällaista on urheilu parhaimmillaan ja pahimillaan. Voittoa ei voi olla ilman tappiota, voittajia ei ilman häviäjiä. Siihen oikeastaan tiivistyy urheilun koko kauneus.

Marcus Rashford oli ensimmäinen englantilaispelaaja, joka epäonnistui rankkarissa.

00.55: It’s all over

Italia on Euroopan mestari. Bukayo Saka epäonnistuu kolmantena englantilaispelaajana rankkarin ja se on siinä. Ennen Sakaa epäonnistuvat juuri ennen jatkoajan loppua kentälle tulleet Marcus Rashford ja Jadon Sancho. Harry Kane ja Harry Maguire onnistuvat rankkareissaan täydellisesti. Italialaisista epäonnistuvat Andrea Belotti ja Jorgingo, mutta Domenico Berardi, Leonardo Bonucci ja Federico Bernardeschi onnistuvat – ja se riittää. 3-2 Italialla ja juhlat voivat alkaa.

00.40: Rankkareilla ratkaistaan

Jatkoaika päättyy. Euroopan mestaruus ratkaistaan rangaistuspotkuilla. Kumpi on suosikki? Vaikuttavatko Wembleyn paineet Harry Kaneen ja muhin englantilaispelaajiin, kuten Jussi Leppälahti epäili ennakkoanalyysissään? Kohta se nähdään!

23:57: Pitkä vihellys – varsinainen peliaika päättyy 1-1-lukemiin

Kuusi minuuttia ja rapiat jatkoaikaa täynnä. Ottelun ratkaisu siirtyy seuraavaksi jatkoajalle. Italia hallitsi toista jaksoa selvästi. Toisen puoliajan maaliodotteet Italian eduksi 1,62-0,14.

23.27: Bonucci iskee Italian tasoihin

Italian paine palkitaan. Pallo pomppii Englannin maalin edustalla ja käy tolpassakin, kunnes Leonardo Bonucci iskee parista metristä tasoituksen.. Huh huh. Peliä oli pelattu maalin syntyessä 66 minuuttia. Kaikki auki. Nyt alkaa todellinen taistelu.

22:55: Englannilla kaksi ongelmaa

Jussi Leppälahti: Englannin suunnitelma on ollut lyödä kentälle 5-2-3-muoto.

He halusivat pelaajaorientoituneesti peilata Italian muodon. Englannin puolustussapluuna on todella pelaajaorientoitunut, siis ihan melkeinpä totaalinen vartiointiprässi. Kolme topparia ottavat Italian yläkolmikon. Wing-backit vastaan wingbackit. Kalvin Phillips vartioi Marco Verrattia ja Declan Rice seuraa Nicolò Barellan. Raheem Sterling ja Mason Mount paineistavat Italian 3-2-5-hyökkäysmuodon laitatoppareita. Keskellä Harry Kane blokkaa keskustopparin syöttöjä ja pyrkii jättämään Jorginhon omaan varjoonsa. Jorginhohan tässä jää vapaaksi pelaajaksi, ja mitä paremmin Italia löysi hänet jollain syöttöreitillä, sitä paremmin Italia uhkasi kohti Englannin maalia. Murtautuminen oli silti vaikeaa, eikä Italia pystynyt murtamaan Englannin viimeistä viiden miehen puolustuslinjaa.

Italialla oli ensimmäisellä jaksolla kaksi ongelmaa. Yksi oli putoava Harry Kane. Hän tuli keskelle muodostamaan ylivoimaa ja saikin kohdepelaajana paljon palloja.

Toinen asia ovat Englannin wing-backit. Aluksi he olivat vapaina pelaajina, kun Italian laiturit pomppivat Englannin toppareihin ja laitapakit jäivät isoihin tiloihin Englannin wing-backien kanssa.

Mutta, Italia reagoi vartin jälkeen. Roberto Mancini käski huutaen Federico Chiesan seuraamaan Luke Shaw’ta, jolloin keskeltä Barella alkoi pomppimaan vasempaan toppariin, Harry Maguireen. Toisella puolella Lorenzo Insigne pysyi ylhäällä, eli Italia puolusti toispuoleisessa 4-3-3-muodossa.

Ennustan toiselle puoliajalle, että Italia jalostaa hyökkäyspelaamistaan. He alkavat todennäköisesti sekoittamaan Englannin vartiointiprässiä paikanvaihdoilla. Katsotaan sitten, miten Englanti pysyy perässä.

22.50: Englanti johtaa tauolla 1-0

Ensimmäinen puoliaika paketissa. Pelattiin 45+4 minuuttia. Englanti johtaa Luke Shaw’n maalilla 1-0.

Tässähän tämä. 1-0 Englannille.

22:02: Englanti Luke Shaw’n maalilla johtoon

Englannilla tyrmäävä alku. Englannilla upea vastaisku, jonka päätteeksi Luke Shaw iskee vasurillaan takatolpalta Englannin 1-0-johtoon. Ja kukapa sen maalisyötön antoi? Kieran Tripier tietenkin. Peliä oli pelattu maalin syntyessä vain vajaat kaksi minuuttia. Portit ovat avoinna.

21.48: Leppälahti: Italia menee tottumuksen kautta, Englanti säätää

Jussi Leppälahti: Italian kokoonpanossa ei ole mitään yllätyksiä. Tottumuksen kautta menee Italia, kun Englanti on lähtenyt säätämään.

Yksi kysymys on nyt se, että miten Italia ottaa puolustaessa Englannin wing-backit. Nämä ovat periaatteessa nyt vapaita pelaajia. Joko Italian linkit seuraavat heitä tai sitten Italian laitapakit pomppivat heihin. Tämä jättäisi tilaa Italian laitapuolustajien selustaan ja voitaisiin nähdä esimerkiksi Raheem Sterlingin ja Giorgio Chiellinin välisiä yksi vastaan yksi tilanteita. Puhumme nyt koko ajan, että tämä ottelusuunnitelma on Englannin puolustussuunnitelman tuotos, mutta entä jos Southgaten ajatuksena onkin houkuttaa hyökkäysmuodolla Italian laitapuolustajat ylös ja juoksuttaa Sterlingiä ja muita yläoksan pelaajia Italian toppareita vastaan?

21.45: Leppälahti: Tässä syy Englannin taktiseen muutokseen ja Trippierin nostoon avaukseen

Jussi Leppälahti: Englanti ja Gareth Southgate kunnioittavat Italian 3-2-5-hyökkäysmuotoa. Southgate haluaa matchata Italian muodon ja ottaa nousevan vasemman pakin Emersonin kiinni niin, että oikea puolustaja voi keskittyä sisällä pelaavaan Lorenzo Insigneen. Vasen on Italian vaarallisempi laita. Englannin viiden pelaajan puolustuslinja on siis looginen ratkaisu, sillä näin he saavat kaikki Italian kaistat kiinni.

Uhkana tässä on se, että Italialla on oikeassa taskussa oikean puolen kymppipelaaja. Englannin vasemman topparin on osattava siis puolustaa tätä eteenpäin.

Toinen vaihtoehto on, että muoto on puolustaessa 5-3-2 aiemmin nähdyn 5-2-3:n sijaan. 5-3-2 laittaisi jumiin keskustan ja sisäkaistat. Silloin avain olisi Italian hyökkäysmuodon laitimmaisen topparin pallollisen etenemisen kontrollointi.

Tunnelma nousee. Pankaahan peli käyntiin. Ei malta.

21.37: Southgate BBC:llä: Italia pelaa johdonmukaisesti

Gareth Southgate BBC:llä: ”Tapa, jolla Italia pelaa, on hyvin johdonmukainen. Heidän pelaamisensa aiheuttaa taktisen  ongelman, joka meidän täytyy ratkaista. Haluamme. että meidän meidän hyökkäyssuunnan pelaajat pelaavat pysyvät korkealla ja satuttavat heitä vastahyökkäyksillä.”

21.15: Leppälahti ennakoi Italian 1-0-voittoa

Jussi Leppälahti purkaa finaalin taktisen asetelman ja ennakoi tasaista ottelua. Leppälahden oma lopputulosveikkaus on 1-0 Italian voitto.

20.42: Trippier korvaa Sakan

Kieran Trippier tulee Bukayo Sakan tilalle Englannin avaukseen. Loukkaantunut Phil Foden on kokonaan sivussa ottelusta. Englannin ryhmitys on tänään 3-5-2.

Englanti:: Jordan Pickford; Luke Shaw, Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Kieran Trippier; Declan Rice, Kalvin Phillips, Mason Mount; Harry Kane, Raheem Sterling.

20.40: Italialla ei muutoksia

Italia avaa samalla kokoonpanolla kuin välieräottelun Espanjaa vastaan.

Italia: Gianluigi Donnarumma; Giovanni Di Lorenzo, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini, Emerson Palmieri; Nicolo Barella, Jorginho, Marco Verratti; Federico Chiesa, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne.

20.35: Keskikentällä avaintaistelu

Jussi Leppälahti nostaa yhdeksi EM-finaalin suurista taistelukentistä keskikentän pohjan. Kumpi toimii paremmin – yhden miehen keskikentän pohja vai kahden? Jorginho vai Declan Rice ja Kalvin Phillips. Lue analyysi tästä.