Red Bullin menestyksessä on unohdettu takavuosien sylkykuppi

Red Bull päätti viime vuonna Mercedeksen yksinvallan ja se oli ykköstalli myös talvitesteissä.

Formula 1Muu urheilu

Red Bullin menestyksessä on unohdettu takavuosien sylkykuppi

Erkki Mustakari nostaa Red Bullin menestystarinassa esille unohdetun tekijän, jota vielä muutama vuosi sitten pidettiin sylkykuppina.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 14.3.2022 | KUVAT All Over Press

Kolmen päivän F1-talvitestit on nyt ajettu ja uusi kausi starttaa viikonloppuna Bahrainissa.

Red Bullin Max Verstappen oli viimeisten talvitestien nopein kuljettaja kiskaisemalla pohja-ajan. Lewis Hamiltonin Mercedes jätti sen sijaan epävarman olon.

Kokenut F1-toimittaja Erkki Mustakari näkee kuitenkin, että nämä kaksi tallia ovat jälleen mukana mestaruuskahinoissa.

”Ensimmäinen fiilis on se, ettei mikään ei ole muuttunut. Kuskien kommentitkin ovat samoja kuin aikaisemmin. Mutta sen sanon, että ensimmäiset testit ovat aina heti kertoneet, ketkä ovat kaudella nopeita ja ketkä eivät. Ei kukaan tule testeihin himmailemaan”, Mustakari sanoo.

Kun Mustakari on tutkinut testien tulosrivit ja rivien välit, hän toiveikas, ettei uudesta kaudesta tule pelkästään kahden tallin kilpajuoksu. Nyt autoihin on tehty merkittäviä aerodynaamisia muutoksia ja myös renkaat ovat aiempaa leveämmät. Isot muuttujat voivat sotkea järjestystä normaalia enemmän.

”Uskon, että Ferrari kiilaa nyt kiusaamaan Mercedeksen ja Red Bullin kaksinkamppailua. Se olisi jopa toivottavaa. Olisi sääli jos, kilpailu mestaruudesta olisi jälleen vain kahden välinen taisto. Autojakin on nyt rukattu siihen suuntaan, että radalle saadaan lisää kilpailua ja toivottavasti sitä myös nähdään. Viisi, kuusi ensimmäistä kisaa näyttää, mihin Ferrari oikeasti pystyy.

Mustakari uskoo kolmen ison autonvalmistajan hallitsevan kautta. Haastajat ovat haastajia ja yllättäjät yllättäjiä.

”Mercedes ja Ferrari ovat autonvalmistajia ja lasken myös Red Bullin autonvalmistajaksi vahvan Honda-yhteyden vuoksi, Nämä isot pojat tulevat hallitsemaan kautta. Jos muita nousee ihan terävimpään kärkikastiin, se on tervetullut yllätys.”

Hondalle kunniaa

Red Bull päätti Mercedeksen vuosi jatkuneen ylivallan viime kaudella. Mustakarin mukaan yksi seikka on jäänyt Red Bullin nousussa liian vähälle huomiolle – Hondan moottorit.

”Kolme kautta siten Honda oli vielä ihan sylkykuppi, mutta japanilaiset ovat tehneet kovasti ja luovuttamatta työtä. Viime kaudella sitten nähtiin, että se työ tuottaa jo tulosta.”

Mustakarin mukaan eräs nestorikuljettaja toimi kuulemma Hondan kehitystyön innoittajana.

Fernando Alonso sai japanilaisiin vauhtia kysymällä vieläpä Suzukassa, että onko Hondan moottorilla kisaavissa autoissa joku F2-peli, kun se ei kulje enempää. Se oli hirveä loukkaus Hondalle ja vielä kotimaan kamaralla.”

Alonso on nyt kirittämässä entistä Renaultia eli Alpinea. Alonso oli parhaimmillaan talvitestien tuloslistan neljäs ja Esteban Ocon 17:s.

”Monet odottivat Alpinen olevan talvitesteissä nopeampia ja siinä mielessä talvitestit olivat pettymys. Selkeää loikkaa eteenpäin ei ainakaan testeissä otettu. Heiltä oli kaikki syyt odottaa aivan selkeää lähenemistä kolmeen kärkitalliin. Voihan se vielä tullakin, mutta kyllähän testien vauhti hieman mietityttää.”

Muista talleista ja kuljettajista Mustakari pisti merkille AlphaTaurin Yuki Tsunodan ja Pierre Gaslyn ajamiset.

”AlphaTaurilla tuntuu olevan hyvä paketti, mutta siinäkin kiitos kääntyy taas merkittävästi Hondan suuntaan. Heillä on  sama moottoriyhteys Hondaan kuin Red Bullilla.”