Evertonia tuskin pudotetaan taloudellisten tappioiden vuoksi, sama pätee Chelseaan

Dwight McNeil teki elintärkeän maalin, kun Everton kaatoi Brentfordin 1-0 Goodison Parkilla aiemmin maalikuussa.

JalkapalloValioliiga

Evertonia tuskin pudotetaan taloudellisten tappioiden vuoksi, sama pätee Chelseaan

Evertonin hurjat taloudelliset tappiot vievät sen Valioliigan tutkintaan. Jukka Rönkä ei kuitenkaan usko Evertonin sen enempää kuin Chelseankaan pudottamiseen sarjasta tai edes pisteiden vähentämiseen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 28.3.2023 | KUVAT All Over Press

Valioliiga ilmoitti, että Everton joutuu riippumattoman komission tutkittavaksi mahdollisista taloudellisen reilun pelin säännöstön rikkomuksista. Pahimmillaan tämän on pelätty johtavan pisteiden vähentämiseen Evertonilta ja sitä kautta Evertonin putoamiseen Valioliigasta. Jukka, miten vakavia nämä uhkakuvat ovat?

Tässä kohtaa kannattaa vielä vanhan sanonnan mukaan toppuutella hevosia. Syytökset ovat toki realismia ja vakavia, mutta tästä on vielä matkaa siihen, että sieltä tulisi oikeasti rapsuja Evertonille.

Kysymys on tiivistettynä siitä, että Valioliigan seurat saavat tuottaa pelaajakaupat mukaan lukien operatiivista tappiota 105 miljoonaa puntaa (120 miljoonaa euroa) kolmen kauden aikana.

Everton ylitti tämän limiitin jo edellisellä kolmen kauden jaksolla, joka päättyi kauteen 2020-2021. Viime kaudella Evertonin kanssa putoamisesta taistelleet Burnley ja Leeds uhkasivat aloittaa ylityksistä oikeusprosessin, mutta Valioliigan mukaan Evertonin ylitys mahtui Covid-pandemiasta johtuneiden lievennysten raameihin. Valioliigan päätöstä kritisoitiin voimakkaasti, koska Everton oli tehnyt kolmen vuoden aikana turskaa yli 370 miljoonaa puntaa eli lähes neljä kertaa yli sallitun määrän.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Nyt kysymys on uudesta kolmen kauden jaksosta, joka päättyy kauteen 2021-2022. Valioliiga ei ole kertonut, paljonko Everton on ylittänyt 105 miljoonan punnan limiitin, mutta epävirallisten tietojen mukaan kysymys on 50-70 miljoonan punnan ylityksestä.

Tässä on kummastuttanut se, että paitsi, että Everton kiistää ylityksen, se on yllättänyt Valioliigan syytöksistä. Miten tämä on mahdollista? Kuka siellä ei ymmärrä numeroita?

Ongelmana on se, että Valioliiga antoi Evertonille viime kesänä luvan hankkia uusia pelaajia. Se sai toki Richarlisonin kaupasta 60 miljoonaa puntaa, mutta kokonaisuudessaan kesän siirtoikkuna oli 24 miljoonaa puntaa miinuksella. Anthony Gordonin myyminen 45 miljoonalla punnalla tammikuussa Newcastleen heilautti tämän kauden siirtojen nettokulutuksen 21 miljoonaa puntaa plussalle.

Nyt tulleissa syytöksissä kysymys ei kuitenkaan ole siitä, mitä tapahtui tammikuussa tai viime kesänä, vaan mitä tapahtui sitä ennen. Valioliigalla ei ollut viime kesänä käytössään vielä kauden 2021-2022 lopullisia tilinpäätöstietoja, vaan ainoastaan Evertonin itsensä antamat alustavat tiedot. Viime kautta koskeva lopullinen tilinpäätös valmistui vasta kuukausi sitten, ja kun asioita tarkastellaan niiden valossa, Everton on Valioliigan mukaan rikkonut taloussäännöksiä.

Eli pudotetaanko Everton Valioliigasta joka tapauksessa tämän kauden päätteeksi?

Tässä on turha mennä asioiden edelle. Ensin edessä on tämän riippumattoman komission tutkinta, jonka aikana kuullaan myös Evertonia. Kun tutkinta valmistuu, vasta sitten tiedetään varmuudella, onko Everton rikkonut Valioliigan omia taloudellisen reilun pelin sääntöjä ja miten vakava rikkomus on.

Jos sääntöjä on rikottu, sen jälkeen on päätettävä, mikä siitä on sopiva rangaistus. Suoraan pudottamiseen en usko, mutta pisteiden vähentäminen on aidosti varteenotettava vaihtoehto.

Jos pisteitä vähennettäisiin, silloin kysymys olisi, paljonko ja mihin kauteen ne kohdistuisivat. Tällä kaudella putoamista vastaan taistelevat seurat ovat varmasti sitä mieltä, että pisteitä pitäisi vähentää tällä kaudella, mutta tässä ei ole hirveästi aikaa päättää asiasta.

Päälle ei paina vain se, että joukkueiden rakentamisen pitäisi päästä käyntiin viimeistään sarjakauden päätyttyä toukokuun lopussa, vaan myös asian eettinen puoli. Jos esimerkiksi tiedettäisiin, että 10 pisteen vähentäminen pudottaisi Evertonin sarjasta, mutta 8 pisteen vähentäminen ei, miten puhtaalta pöydältä asiasta voitaisiin silloin päättää?

Mikä on sinun oma arviosi, miten tässä jupakassa tulee käymään?

Tältä istumalta on vaikea uskoa, että Evertonilta lähdettäisiin vähentämään pisteitä sen enempää tällä tai ensi kaudella puhumattakaan, että se pudotettaisiin suoraan Valioliigasta. Pidän paljon todennäköisempänä, että tämäkin asia saadaan siloteltua Covidin jälkihöyryillä ja Suomi-Everton-seurassa saadaan jälleen huokaista helpotuksesta.

Chelsea ilmoitti maanantaina tehneensä tilikaudella 2021-2022 121,3 miljoonan punnan eli vajaan 140 miljoonan euron tappion. Mikäs Chelseaa odottaa?

Tässä on oikeastaan sama kysymys kuin Evertonin kohtalossa: Haluaako Valioliiga oikeasti rangaista sen omia seuroja sellaisilla sanktioilla, jotka voisivat johtaa niiden sarjasta pudottamiseen?

On vaikea uskoa, että haluaisi.

Chelsea pääsee luikertelemaan viime tilikauden tappioista sillä, että Britannian hallitus määräsi sen omistajan Roman Abramovitšin pakotelistalle Ukrainan sodan seurauksena, mikä esti Chelseaa harjoittamasta normaalia liiketoimintaan kolmeksi kuukaudeksi. Sieltä riittävät selitykset löytyvät.

Paljon haastavampi asia on tämä tilikausi, joka päättyy kesällä. Chelsea on ostanut Todd Bohleyn aikana vajaassa vuodessa uusia pelaajia 566 miljoonalla punnalla ja Chelsea on tällä hetkellä myös Valioliigan suurin palkkojen maksaja. On vaikea nähdä, että The Bridgella saataisiin kuluja leikattuja ja pelaajia myytyä niin paljon, että tilinpäätös päätyisi plussalle.

Sen jälkeen kysymys on sitten samasta kolmen tilikauden matematiikasta kuin Evertonilla. Kun siihen kaavaan sullotaan covidit, pakotteet ja Valioliigan haluttomuus ampua itseään jalkaan,  mitään radikaalia tuskin tapahtuu. Olisin Chelsean omistajana paljon enemmän huolissaan siitä, miten UEFA lukee samoja tilinpäätöstietoja ja miten se suhteuttaa ne omiin taloudellisen reilun pelin säännöksiinsä. Sieltä voisi  tullakin rapsuja, mutta ne rajoittuvat vain eurocupien osallistumisoikeuksiin ja mahdollisiin siirtopannoihin 2-3 siirtoikkunassa.