Red Bullin ylivoiman edessä on pakko kysyä historiallinen kysymys

Max Verstappen pääsi Monacon kisan jälkeen samppanjakylpyyn.

Formula 1

Red Bullin ylivoiman edessä on pakko kysyä historiallinen kysymys

Red Bull on voittanut kaikki kauden kuusi GP-kisaa? Voisiko talli tehdä tällä kaudella tempun, johon mikään muu talli ei ole pystynyt?

Erkki Mustakari
TEKSTI Erkki Mustakari
@mustakari
JULKAISTU 30.5.2023 | KUVAT All Over Press

Red Bullit ovat voittaneet kaikki tämän kauden kuusi GP-kisaa. Max Verstappenille viikonloppuna Monacon katuradalla otettu ylivoimainen voitto oli jo kauden neljäs. Sergio Perezillä on tilillään puolestaan kaksi voittoa.

Red Bullin ylivoima on kirvoittanut puheenaiheeksi sen, voisiko Red Bull tehdä historiaa ja voittaa kaikki tämän kauden kisat?

Yksikään talli ei ole voittanut koskaan kaikkia kauden kisoja. Lähimmäksi saavutusta pääsi McLaren kaudella 1988, jolloin Ayrton Senna ja Alain Prost voittivat brittiraketillaan kaudesta 16:sta kisasta 15. Ferrari voitti 2002 kahta vaille kaikki kisat ja Mercedes ylsi samaan 2016.

Red Bullilla on alkukauden perusteella mahdollisuus dominoida myös loppukautta, mutta en silti usko Red Bullien voittavan kauden kaikkia kisoja. Tässä on kyse moottoriurheilusta ja jokaisen kisan aikana ehtii tapahtua lukematon määrä erilaisia asioita.

Vaikka Verstappen on erittäin varma kuljettaja, Perez ei täytä samoja saappaita. Parissa kisassa hän on hoitanut tonttinsa, kun Verstappen ei ole siihen pystynyt, mutta luottamus Pereziin ei ole läheskään samalla tasolla kuin hollantilaisen luottamus.

***

Red Bullin ylivoima F1-kisoissa on jatkunut jo pitkään ja se voi jopa jo ärsyttää monia.

Formuloissa on kuitenkin käynyt usein niin, että yksi talli nousee yli muiden ja dominoi vuosikausia. Mercedes oli valtatalli ennen Red Bullia, Red Bull itse ennen Mercedestä ja 2000-luvun alkuvuosina Ferrari voitti viisi maailmanmestaruutta peräkkäin.

Ylivoimaisuus syntyy yksinkertaisesta yhtälöstä – siitä, että autosta rakennetaan lyömätön paketti. Red Bullin paketin on suunnitellut megavelho Adrian Newey, jonka osaaminen voittaja-autojen rakentamisessa on täysin muista sfääreistä. Kaikki muistavat Neweyn menestysvuodet Williamsilla ja McLarenilla.

Ferrari ei ole koskaan saanut nauttia Neweyn kädenjäljestä muuta kuin vastustajana. Brittivelhoa on varmasti houkuteltu Maranelloon useaankin otteeseen isolla rahalla, mutta luulen, että hän haluaa asua kotona Englannissa.

Kaudella 2026 moottorit uudistuvat merkittävästi. Pikkuhiljaa sitä alkaa pohtia, onko tämä uhka vai mahdollisuus Red Bullin menestysmarssille. Talli on jo vakuuttanut, että 64-vuotias Newey on mukana myös vuoden 2026 auton suunnitteluryhmässä mukana, joten Red Bullilla on joka tapauksessa iso valttikortti takataskussaan.

***

Kaikki ei mene Red Bullin kannalta kuitenkaan kuin valssi. Tallissa närkästyttiin siitä, että sen entinen moottorinvalmistaja Honda ilmoitti palaavansa vuonna 2026 formula ykkösiin ja toimittavansa Hondan myllyt yksinoikeudella Aston Martinille.

Alun perin Hondan halu vetäytyä sarjasta sysäsi Red Bullin rakentamaan omaa moottoriaan. Kallis projekti saadaan varmasti maaliin Fordin osaavalla tuella, mutta vahvaksi kilpailijaksi jo tällä kaudella nousseen Aston Martinin osakkeet nousevat entisestään, kun se saa taakseen Hondan.

Kilpailuasetelma saa samalla uuden muuttujan, joka voi olla isokin riski Red Bullin kannalta. Ei ihme, että juomajätin pomojen suussa on hapokas maku.