Täystyrmäys kohutulle pomppusäännölle – ”Toiset osaavat rakentaa auton, toiset eivät”

Kestääkö Lewis Hamiltonin selkä paremmin Silverstonessa?

Formula 1

Täystyrmäys kohutulle pomppusäännölle – ”Toiset osaavat rakentaa auton, toiset eivät”

Erkki Mustakari antaa railakasta haipakkaa FIA:lle sen puututtua autojen pomppimiseen rukkaamalla sääntöjä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 1.7.2022 | KUVAT All Over Press

Kansainvälinen moottoriurheiluliitto FIA on puuttunut F1-autojen pomppimisongelmaan. Liitto kuunteli asiatuntijalääkäreitä ja päätti konsultaation perusteella puuttua sääntömuutoksella ongelmaan.

F1-toimittaja Erkki Mustakarin mielestä päätös on väärä.

Mercedes on F1-varikon eniten aerodynaamisesta porpoising-pomppimisesta kärsivä tiimi. Lewis Hamilton on useasti sanonut kärsivänsä pää- ja selkäkivuista tämän kauden kisojen jälkeen.

12.00 for Lewis Hamilton to win The British Grand Prix! Place your bet now at Expekt! 

”FIA:n puuttuminen asiaan oli turhaa. Sääntöjä ei pitäisi tältä osin rukata. Olen niitä, jotka näkevät, että kyseessä on auton rakennustaidollinen asia. Toiset ovat osanneet rakentaa vähemmän pomppivan auton ja toiset eivät”, Mustakari murahtaa.

Formulat ovat myös tallien teknisen väen välistä kilpailua ja tätä piirrettä usein myös korostetaan F1-piireissä.

”Pomppiminen on maaliesimerkki siitä, että toiset ovat osanneet välttää suunnittelussaan pomppimisongelman tai ainakin pitäneet sen kurissa. Ei tällaiseen suunnitteluasiaan kuulu sääntöjen muuttaminen. Aiemminkin on kyllä ollut tilanteita, joissa sääntömuutosta on vonguttu, mutta asiat on pohdittu ja tarkistettu ja jos sääntöjen henki on täyttynyy, on asia jätetty silleen. Yksi tällainen aiempi esimerkki on vaikka tupladiffuussorin tulo F1:iin.”

”Jos joku ei älyä tehdä jotain teknistä säätöä, ei siitä voida sääntöjä syyttää. Kyllä tämä asia pitäisi nyt miettiä uudelleen”, Mustakari vaatii.