Richarlisonia vihataan, koska hän koira – mutta tarinassa on toinenkin puoli

Melkein. Richarlison jysäytti pallon komeasti Nottinghamin verkkoon lauantaina, kunnes VAR vei brasilialaiselta hänen ensimmäisen liigamaalin Tottenhamissa.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Richarlisonia vihataan, koska hän koira – mutta tarinassa on toinenkin puoli

Richarlison on kaikkien hampaissa ja häntä on helppo vihata, mutta onko hän Tottenhamin farssissa syy vai seuraus?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.3.2023 | KUVAT All Over Press

Tottenhamin brasilialaishyökkääjä Richarlison kuuluu erikoiseen jalkapalloilijoiden ryhmään:

Hän on pelaaja, jonka vihaamista on helppo rakastaa.

Suurin syy Richarlisonin kiisteltyyn maineeseen on se, että hän on pelaajana koira. Hän on aina siellä, missä sääntöjä ja urheiluetiikan rajoja koetellaan.

Hän filmaa, käyttää kyynärpäitään, nappaa vastustajaa vahingossa akillesjänteeseen ja tekee muita koiruuksia aina kun siihen tarjoutuu tilaisuusuus. Ja jos kentällä syntyy jonkinlainen pelaajien välinen torikokous, Richarlison on takuuvarmasti yksi kovaäänisimmistä ja raivokkaimmista kokousedustajista.

Kun Tottenhamin manageri Antonio Conte sanoi julkisesti, että Richarlison ajattelee vain itseään, kaikki olivat Conten kanssa samaa mieltä.

Conten esittämän arvion kanssa on vaikea olla eri mieltä Richarlisonin arvosteltua Tottenhamin Mestarien liigasta putoamisen jälkeen julkisesti vähäistä peliaikaansa Conten alaisuudessa. Jalkapallossa voi tehdä monia asioita, mutta oman joukkueen ja oman managerin julkinen arvosteltu on jalkapallon kirjoittamattomassa säännöstössä kiellettyjen asioiden listalla.

***

Richarlisonin vihaaminen ja arvosteleminen on muutenkin ollut tällä kaudella erityisen helppoa.

25-vuotias brassitähti siirtyi viime kesänä 60 miljoonalla punnalla Evertonista Tottenhamiin, mutta hänen siirtonsa on osoittautunut katastrofiksi. Brasilialainen on ollut yksi kauden suurimmista siirtoflopeista, ellei jopa suurin.

Richarlison on – kuten Contekin perjantaina sanoi – kärsinyt loukkaantumisista, mutta hänen esityksensä Pohjois-Lontoossa ovat silti olleet luokattomia.

Richarlison on pelannut Valioliigassa vain kahdeksan kertaa Tottenhamin avauksessa ja tullut vaihdosta kentälle kymmenessä ottelussa. Hän ei ole tehnyt vielä yhtään maalia tällä kaudella Valioliigassa. Hänen maaliodotteensa on ollut kokonaiset 2,45 maalia ja hän on laukonut ottelussa keskimäärin 2,35 kertaa. Konversiota nollamaalibrassin kohdalla on turha edes laskea.

Richarlisonin ainoat tilastolliset plussat ovat olleet kaksi maalia cupeissa ja kolme maaliin johtanutta syöttöä Valioliigassa. Ne ovat kovin onnettomia lukemia pelaajalle, joka teki viime vuoden aikana Brasilian maajoukkueessa 10 ottelussa 10 maalia – mukaan lukien kolme maalia Qatarin MM-kisoissa.

Evertonissa hän teki neljän Valioliiga-kauden aikana 43 maalia, joista 10 viime kaudella.

***

Mikä siis Richarlisonilla mättää?

Vastaus on lyhyt: Tottenham.

Kun Conte painosti Tottenhamia viime kesänä hankkimaan Richarlisonin, kokenut italialaismanageri laski numeroita. Hänen mukaansa Tottenhamilta puuttui viime kauden jälkeen squadista 6-7 pelaajaa, jotta Tottenham olisi voinut haastaa tällä kaudella Manchester Cityn ja Liverpoolin.

Conten laskelmissa oli vinha perä, mutta kentällä eivät pelaa kuitenkaan numerot, vaan pelaajat omine vahvuuksine, heikkouksineen ja luonteenpiirteineen.

Conte peluutti Spursia viime kauden lopulla siten, että Harry Kane pelasi ysinä, Heung-min Son  hänen alapuolellaan vasemmalla ja Juventuksesta tammikuussa hankittu Dejan Kulusevski oikealla.

Numerollisesti Richarlison sopi Conten kaavaan hyvin. Spursilla olisi neljä vahvaa hyökkääjää ja kaiken lisäksi Richarlison voisi monipuolisuutensa vuoksi pelata Sonin ja Kulusevskin rooleissa ja tuurata tarvittaessa myös Kanea.

Richarlison nopeus ja tekniikka sopisivat hyvin myös Tottenhamin nopeisiin transitioihin ja häneltä löytyisi myös viimeistelyvoimaa.

Kaikki näytti täydelliseltä.

***

Kaavassa oli kuitenkin yksi virhe – Richarlison.

Hän pelasi Evertonissa vasemmalla kaistalla, josta hän leikkasi mielellään sisälle, jolloin hän pääsi laukomaan maalia kohti paremmalla jalallaan, oikealla. Sen lisäksi hän pelasi Dominic Calvert-Lewinin paikalla piikissä. Myös MM-kisoissa hän pelasi Brasilian maajoukkueessa ylimpänä hyökkääjänä.

Contella oli pakassaan kuitenkin kaksi kohtalaista vaihtoehto molemmilla niille pelipaikoille ja sellaiseen rooliin, jossa Richarlison olisi ollut parhaimmillaan. Son voitti viime kaudella yhdessä Liverpoolin Mohamed Salahin kanssa Valioliigan maalintekijätilaston 23 liigaosumalla. Kane on puolestaan yksi maailman parhaista maalintekijöistä, joka tälläkin kaudella on tehnyt Valioliigassa jo 20 maalia.

Kumman siis Conte olisi pudottanut avauksesta, jos hän olisi halunnut tehdä tilaa Richarlisonille? Siinäpä viheliäinen kysymys.

Jäljelle jää yläkolmion kolmas pelaaja, Kulusevski. Richarlisonia voidaan perustellusti pitää parempana jalkapalloilijana kuin 22-vuotiasta ruotsalaista, mutta oleellinen kysymys Conten ja Tottenhamin kannalta on ollut, kumpi on parempi pelaaja oikean sivustan rooliin Conten 3-4-2-1 -pelimallissa?

Vaikka Kulusevski ei olekaan pelannut – osin loukkaantumisten vuoksi – yhtä vahvaa kautta kuin vuosi sitten, Conten vastaus tiedetään.

Se on ollut Kulusevski.

***

On ymmärrettävää, että Conte halusi squadiinsa syvyyttää ja samalla lisää kilpailua. Se oli viime kauden jälkeen ammattimainen ja perusteltu vaatimus.

Kysymys on kuitenkin palapelin rakentamisessa, jossa on ymmärrettävä myös palojen logiikka.

Conte voi sanoa, että Richarlison on itsekäs ja hän on läpimätä fica – ja että jokaisen ammattilaispelaajan pitää olla valmis kilpailemaan pelipaikastaan?

Nyt on nähty, että Richarlison ei ole valmis tyytymään penkkipelaajan rooliin ja kovaa kilpailua hän kestää vain silloin, kun hän itse voittaa sen.

Mutta mikä tässä on uutinen?

Joko Conte uskoi, että hänen armottomassa otteessaan myös hieman itsekkäämpi ja vikuroivampi hevonen saadaan juoksemaan ravilla tai sitten Conte ei yksinkertaisesti nähnyt, millaisen ongelman hän otti joukkueeseen siunatessaan Richarlisonin kaupan.

Kaikki haukkovat nyt henkeään ja siunailevat Richarlisonin julkista hyökkäystä Contea kohtaa, mutta onko Richarlisonin tässä farssissa syy vai seuraus?

***

On myös hyvä kysymys, miten läpeensä mätä ihminen Richarlison on.

Hän on lähtöisin vaatimattomista oloista Nova Venécian kaupungista, jota runtelee monen muun brasilialaisen kaupungin tavoin vakavat huumeongelmat sekä jopa Brasiliassa poikkeuksellisen korkeat itsemurhaluvut.

Richarlison on kertonut, kuinka hän on nähnyt läheltä monen läheisen ystävänsä sortuvan huumeisiin tai sotkeutuneen huumekauppaan.

Richarlison ei ole unohtanut juuriaan. Hän on lahjoittanut rahaa erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin ja taloudellisissa vaikeuksissa olevien perheiden auttamiseen. Eikä kysymys ole mistään pienistä rahoista. Espanjalainen Mundo Deportivo -lehti uutisoi marraskuussa, että Richarlison lahjoittaisi 10 prosenttia Tottenhamissa saamastaan palkastaan brasilialaiselle syöpäpotilaiden hoitokodille.

Richarlison kampanjoi myös näkyvästi Brasilian edellisen presidentin Jair Bolsonaron hallintoa ja sen väärinkäytöksiä vastaan. Hän oli myös yksi ensimmäisistä julkisuuden henkilöistä, jotka puhuivat Brasiliassa 700 000 henkeä tähän mennessä vaatineesta koronakriisistä muunakin kuin vain ”pienenä flunssana”, kuten Bolsonaro ja hänen hallintonsa vakuuttivat brasilialaisille.

Richarlison ei ole muutenkaan pelännyt ottaa kantaa asioihin ja sanoa mielipiteitään suoraan – oli kysymys sitten rasismista ja muista vakavimmista asioista tai vaikkapa hänen maajoukkuetoverinsa Gabriel Martinellin filmaamisesta Pohjois-Lontoon derbyssä.

Tätä taustaa vasten Conten kimppuun hyökkääminen ei ollut yllätys.

Yllätys olisi ollut, jos Richarlison olisi tyytynyt vähäiseen peliaikaansa Tottenhamissa ja ollut hiljaa.