Kärpät on suuntansa, visionsa ja strategiansa kadottanut entinen imperiumi

Marko Anttila tuli vahvistamaan Kärppiä viime kaudella.

JääkiekkoLiiga

Kärpät on suuntansa, visionsa ja strategiansa kadottanut entinen imperiumi

Kärpät on uuden Liiga-kauden kynnyksellä Samuel Savolaisen mukaan haastavassa tilanteessa. Seuralta puuttuu suunta, visio ja strategia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 26.8.2023 | KUVAT All Over Press

Kärppien viime kausi päättyi sensaatiomaisesti putoamiseen KooKoolle jo säälipleijareissa. Samuel, onko Kärpiltä lupa odottaa enemmän tällä kaudella?

Kärpiltä on pakko odottaa enemmän, mutta se on eri asia, mitä kausi tuo tullessaan.

Kärppien ongelma on tällä hetkellä se, että organisaatio on rikki. Seurassa ei ole urheilutoimenjohtajaa Harri Ahon lähdön jälkeen, seuran arkea on johdettu osittain Espanjasta käsin ja joukkuetta valmentaa päävalmentaja, jonka osake on pudonnut tähdistä pohjalle jyrkemmin kuin ehkä kenenkään muun valmentajan osake Suomessa.

Eivätkä Oulusta tulevat signaalit ole mitenkään lupaavia.

Urheilutoimenjohtajaksi ei pitäisi nyt etsiä mitään käytännön asioiden hoitajaa, sillä Kärpät ei tarvitse juoksupoikaa. Kärpät tarvitsee jonkun, joka pystyisi palauttamaan sen takaisin sille reitille, joka nosti Kärpät aikoinaan suuruuteen.

Tilanteen tekee vakavaksi se, ettei Oulussa näytetä ymmärtävän, millaisessa suossa Kärpät tällä hetkellä on. Seuran sisällä ei pitäisi puhua vaikka jostain väli-ikäluokista aivan kuin ne selittäisivät ongelmat. Kärpät on puolen Suomen joukkue, jolla on edelleen puolet Suomet juniorit. Ei juniorituotanto tai ikäluokat ole Kärppien ongelma.

Kärppien ongelma on se, että seura on tällä hetkellä kadoksissa oleva entinen imperiumi, joka on hukannut suuntansa, visionsa ja strategiansa ja joka harhailee toiminnallisessa keskinkertaisuudessa.

Sanoit aika rapsakan arvion päävalmentaja Lauri Marjamäestä. Mikä hänellä mättää?

Se on hyvä kysymys.

Marjamäki oli parhaimmillaan valmentajana innovatiivinen ja toi valmentamiensa joukkueiden pelaamiseen paljon uudenlaisia elementtejä, joita Suomen kaukaloissa ei oltu juurikaan nähty. Ne toivat Marjamäelle ja hänen joukkueilleen kilpailuetua.

Mutta sitten alkoi taantuma eikä Marjamäki ole valmentajana juurikaan kehittynyt. Kun peli ja valmennus ovat samaan aikaan menneet eteenpäin, Marjamäki on yksinkertaisesti näyttänyt putoavan pelin kyydistä. Ei toki kokonaan, mutta sen verran, ettei esimerkiksi Kärppien viime kauden notkahdus ollut mikään yllätys.

Mistä tämä taas johtuu, on toinen kysymys, johon vastauksen tietää vain Marjamäki itse. Se on joka tapauksessa selvää, ettei hänen fokuksensa ole ollut enää niin intohimoisesti jääkiekossa kuin se aikoinaan oli. Ei kaukalossa eikä sen ulkopuolella.

Marjamäki on tänä päivänä enemmän erinomainen nimi kuin erinomainen valmentaja tulosten valossa. Olisi tietenkin hienoa, jos Marjamäki ottaisi vielä itseään niskasta kiinni ja palaisi huipulle. Ei hänen lahjakkuutensa valmentajana ole mihinkään kadonnut. Hän olisi edelleen halutessaan huippuvalmentaja, mutta nyt hän lähinnä vain kiukuttelee ja etsii syitä aina kaikista muusta, muttei itsestään.

Millainen materiaali ja joukkue Kärpillä on alkavalla kaudella?

Kärpillä on muuten kilpailukykyinen materiaali, mutta siinä on yksi merkittävä heikkous – maalivahtiosasto.

Kärpät hankki uudeksi ykkösmaalivahdikseen 26-vuotiaan Niclas Westerholmin SaiPasta. Westerholm on pelannut Leijonissakin EHT-kiekkoa, mutta hänen yllään on suuria kysymysmerkkejä. Onko hän oikeasti Kärpille sellainen maalivahti, jonka varaan kauden voi rakentaa? Epäilen suuresti.

Westerholmilla on joka tapauksessa edessään kriittinen vedenjakajakausi. Joko hän yllättää kaikki ja onnistuu Oulussa tai sitten Kärpät joutuu etsimään uutta maalivahtia isolla rahalla jo kesken kauden.

Westerholmin lisäksi Kärpillä on rosterissaan vain kaksi omaa junioria, 19-vuotias Niklas Kokko ja 18-vuotias Visa Vedenpää. Tällaisella kolmikolla kauteen lähteminen on Kärpiltä kovan luokan riski. Jos Kärpät alkaa kipuilla maalivahtiensa kanssa, se ei ainakaan helpota jo ennestään haasteellista tilannetta.

Mikä on arviosi, minne Kärpät alkavalla kaudella yltää?

Kärppien ehdottomana minitavoitteena pitäisi olla välieriin selviytyminen, mutta välieräpaikan saavuttaminen on todella haasteellista enkä siihen usko.

Ilves, Tappara, HIFK ja Pelicans ovat kaikki Kärppiä vahvempia tällä hetkellä ja jos mitään yllättävää ei tapahdu, nämä ovat paljon todennäköisemmin välieräjoukkueita kuin Kärpät.

Kärpät kuuluu seuraavan ryhmään, mutta paljon riippuu siitä, mikä on Marjamäen fokus kauden aikana ja miten Kärpät selviää maalivahtiensa kanssa.

Taustalla on kuitenkin paljon suurempia organisatorisia kysymyksiä ja niiden ratkaiseminen on Kärppien kannalta paljon oleellisempaa kuin se, ollaanko alkavalla kaudella viides vai kahdeksas. Ne kysymykset ratkaisevat sen, löytääkö Kärpät tien takaisin yhdeksi Liigan valtaseuroista vai ei.