Riyad Mahrez on uusin saudimiljoonien viemä supertähti – tässä TOP10 lähtijät

Riyad Mahrez juhli keväällä Valioliigan, Mestarien liigan ja FA Cupin voittoa Manchester Cityssa. Nyt edessä on uudet haasteet ja uudet aatteet.

Jalkapallo

Riyad Mahrez on uusin saudimiljoonien viemä supertähti – tässä TOP10 lähtijät

Saudi-Arabian jalkapalloliigan hurja vetovoima vie jatkuvalla syötöllä tähtipelaajia Euroopasta öljykentille. Tässä heistä TOP10 kokoelma.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.7.2023

10 suurinta Saudi-liigan tähteä

1. Cristiano Ronaldo, Al-Nassr

Suurin ja kaunein – ja kaiken pahan alku. Sai ökyrikkaat saudimiljardöörit tajuamaan, että he voivat eurooppalaisiin seuroihin sijoittamisen tai niiden omistamisen sijasta leikkiä kuningaspelillä myös kotimaassa. Ronaldo oli keväällä jo palaamassa takaisin Eurooppaan, mutta jäikin niittämään miljoonia hiekkaerämaahan.

2. Karim Benzema, Al-Ittihad

Toinen suuri tulvaporttien avaaja. Kultaisen pallon voittaja oli jo päättänyt jatkaa uraansa Real Madridissa, kunnes näki Al-Ittihadin sekin ja päätti lähteä vielä rahastamaan saudiliigaan. Edelleen iso menetys Real Madridille pelillisesti, vaikka ikää ranskalaisella on jo 35 vuotta.

3. Riayd Mahrez, Al-Ahli

On totta, että Mahrez on jo 32-vuotias, mutta silti: kenenkään mieleen ei tullut, että saudiliiga alkaisi kiskoja Mahrezin tasoisia hampaita Manchester Cityn suusta. Pep Guardiola on kuitenkin luvannut päästää jokaisen halukkaan lähtemään Manchester Citysta, jos ehdoista sovitaan. Ja Al-Ahli sopi. 40 miljoonaa euroa Citylle – ja 50 miljoonaa kaudessa Mahrezille.

4. Rúben Neves, Al-Hilal

Mahrezin ohella toinen suuri menetys eurokentille. Oli pitkään muun muassa Liverpoolin ja Barcelonan kiikarissa, mutta kilpajuoksu loppui lyhyeen, kun Al-Hilal tarjosi Wolverhamptonille 55 miljoonaa euroa ja portugalilaistähdelle itselleen 20 miljoonaa euroa kaudessa – verovapaana.

5. Roberto Firmino, Al-Ahli

Kaikki tiesivät, että Liverpoolin brasilialaistähden unelmana oli siirtyä Barcelonaan. Jürgen Klopp yritti taivutella Firminon jäämään Anfieldille, mutta Firminon veto Barcelonaan oli siksi kova, että Kloppin oli pakko nostaa kädet pystyyn. Firmino ei kuitenkaan koskaan siirtynyt Barcelonaan, sillä Al-Ahli tuli ja tarjosi kolmivuotista sopimusta, joka takaa Firminolle 20 miljoonaan euron tulot vuodessa.  Sen pituinen se.

6. Sergej Milinković-Savić, Al-Hilal

Lazion serbitähti oli useiden Valioliigan seurojen kiikarissa, mutta kun ratkaisunhetki tuli, Milinković-Savić päätti kumartaa Al-Hilalin tarjousta. 11,8 miljoonaa euroa nettona riitti kumarrukseen. Suuri menetys eurooppalaisille suurseuroille.

7. N’Golo Kanté, Al-Ittihad

Chelsean keskikentän työmyyrä mietti, mitä tehdä urallaan – kunnes Al-Ittihad tuli ja sanoi, että tule sinä Ranskan poika tänne. Olisi ollut edelleen kova sana missä tahansa eurooppalaisessa huippusarjassa, mutta 100 miljoonaa euroa vuodessa oli sellainen tarjous, josta ei voinut kieltäytyä.

8. Marcelo Brozović, Al-Nassr

Kroatian maajoukkueen keskikenttäpelaaja oli pitkään Interin tuki ja turva, jota vietiin milloin PSG:hen, milloin Tottenhamiin ja muihin Valioliigan seuroihin. Kun Al-Nassr tarjosi Brozovićille 30 miljoonaa euron vuosipalkkaa – verottomana, kroatialainen laski, että sehän on viisi kertaa enemmän, mitä Inter hänelle maksaa. Päätös oli sen jälkeen helppo.

9. Jordan Henderson, Al-Ettifaq

Hendersonin matematiikka oli yhtä selkä kuin Brozovićilla: Al-Ettifac ei tarjonnut 33-vuotiaalle Englannin maajoukkuetähdelle vain pientä korotusta hänen Liverpoolin palkkaansa, vaan kertoi palkan neljälle. Henderson ansaitsee Saudi-Arabiassa yli 800 000 euroa viikossa eli reilut 40 miljoonaa euroa vuodessa. Mikäs siinä on pelatessa.

10. Édouard Mendy, Al-Ahli

Mendy menetti ykkösmaalivahdin paikkansa päättyneellä kaudella Chelseassa, mutta sai kauden jälkeen balsamia haavoilleen, kun Al-Ahli kävi hakemassa senegalilaisen maalipuidensa väliin. Maalivahdit ovat palkkakuopassa, mikä näkyy myös Mendyn palkassa. Hän ansaitsee Al-Ahlissa 10 miljoonaa euroa vuodessa, mikä on 9 miljoonaa vähemmän, mitä David de Gea ansaitsi vielä päättyneellä kaudella Manchester Unitedissa.