Robert Taylorin kohuttu kieltäytyminen Huuhkajista on ymmärrettävä ratkaisu

Robeet Taylor kieltäytyi maajoukkuekutsusta ja keskittyy Inter Miamin lauantain otteluun New York Red Bullsia vastaan.

HuuhkajatJalkapallo

Robert Taylorin kohuttu kieltäytyminen Huuhkajista on ymmärrettävä ratkaisu

Robert Taylorin päätös kieltäytyä Huuhkajien maajoukkuekutsusta puhuttaa kannattajia. Jukka Rönkä sanoo ymmärtävänsä Taylorin päätöksen.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 18.3.2024 | KUVAT Juha Tamminen

Jalkapallopiirejä on kuohuttanut Robert Taylorin päätös jäädä pois Huuhkajien elintärkeistä jatkokarsintaotteluista ja keskittyä ”palvelemaan” Inter Miamia, kuten Palloliiton tiedotteessa sanottiin. Jukka, hyväksytkö Taylorin päätöksen?

Nythän emme tiedä, millaisia keskusteluja kulisseissa on mahdollisesti käyty niin Inter Miamin päässä kuin Taylorin ja Suomen maajoukkueen välillä, mutta lähtökohtaisesti hyväksyn ja ymmärrän Taylorin ratkaisun.

Hänen roolinsa Huuhkajissa on ollut pieni ja olisi todennäköisesti ollut pieni myös jatkokarsintojen välierässä Walesia vastaan – ja jos Suomi olisi päässyt finaaliin, Taylorin rooli olisi todennäköisesti jäänyt pieneksi myös finaalissa, jossa toinen loppuottelija on todennäköisesti Puola. Rooli olisi todennäköisesti ollut suurempi vain siinä tapauksessa, jos ennen ottelua olisi tullut loukkaantumisia tai jos Suomi olisi hävinnyt Walesille ja toinen jatkokarsintaottelu – todennäköisesti Viroa vastaan – olisi ollut EM-kisapaikan suhteen merkityksetön.

Taylor joutui punnitsemaan, kannattaako hänen tällaisessa asetelmassa matkustaa Miamista Atlantin yli Eurooppaan todennäköisesti jämäminuuttien takia vai keskittyä Inter Miamiin ja sen lauantaiseen sarjaotteluun New York Red Bullia vastaan.

En olisi yllättänyt, jos Inter Miamin puolelta Taylorin olisi toivottu jättävän raskaan Euroopan matkan väliin, sillä Inter Miamilta puuttuu ottelusta takareisivamman ja Argentiinan maaottelukutsun vuoksi Lionel Messi ja muita maajoukkueisiin kutsuttuja pelaajia.

Taylorin jääminen Inter Miamiin tässä tilanteessa on varmasti mieluinen uutinen seuralle ja plussaa Taylorille. Taylor on pelannut toki hyviä otteluita Inter Miamissa, mutta hänen sopimuksensa umpeutuu tämän vuoden lopussa ja Taylor pelaa tällä hetkellä myös sopimuksensa jatkumisen puolesta. Hän on nyt avauksen mies, mutta Inter Miami saattaa hetkenä minä hyvänä ostaa jonkun suuren tähtinimen, joka vie Taylorin paikan ja sitä kautta hänen asemansa joukkueessa.

Ymmärrän toki kannattajien kiihkeät kommentit, mutta tätä samaahan tapahtuu joka kevät jääkiekon MM-kisojen yhteydessä. Toki kahden lajin vertaaminen suoraan toisiinsa on tarpeetonta, mutta pohjimmiltaan kysymys on samasta asiasta.

Eikä tämä ole täysin vierasta jalkapallossakaan. Englannissa on kohistu viimeiset päivät siitä, että Arsenalin puolustaja Ben White ilmoitti jo etukäteen Englannin maajoukkuejohdolle, ettei  ole käytettävissä Englannin tämän kuun kahdessa maaottelussa.

Whiten tapaus juontuu rajuun riitaan Englannin maajoukkueen kakkosvalmentajan Steve Hollandin kanssa Qatarin MM-kisoissa vuosi sitten. Peruste on siis erilainen kuin Taylorilla, mutta lopputulos sama.

Pitäisikö Taylor jättää hänen kieltäytymisensä vuoksi ulos myös tulevista maaotteluista ja kesän EM-kisajoukkueesta, jos Huuhkajat selviytyisi kisoihin?

Ei pitäisi. Uskon, että Markku Kanervan tulee käymään Taylorin kanssa perusteellisen keskustelun, onko Taylor valmis pelaamaan vielä maajoukkueessa ja tarvittaessa myös pienemmässä roolissa, kuten hän on maajoukkueessa pelannut.

Ainoa toinen asia, joka voisi vaikuttaa muuten Taylorin jatkamiseen maajoukkueessa, on, miten muut pelaajat näkevät Taylorin. Pitävätkö he häntä jonkinlaisena petturina, jota ei pidä enää valita maajoukkueeseen?

En kuitenkaan usko, että muut pelaajat ottaisivat Taylorin kieltäytymisestä sen suuremmin hernettä nokkaansa. He ymmärtävät varmasti hänen tilanteensa.

Miten Taylorin kieltäytyminen vaikuttaa Suomen mahdollisuuksiin lyödä Wales ja Puola tai Viro mahdollisessa jatkokarsintafinaalissa?

Jos loukkaantumistilanne laitapelaajien osalta ei muutu ennen otteluita, Taylorin poisjäämisen vaikutukset ovat vähäiset. Hän olisi todennäköisesti nytkin ollut vaihdossa ja pelannut vain vähäisiä minuutteja ja jos niitäkään varsinkaan Walesia vastaan.