Tappara osoitti välieräsarjassa olevansa kaikkea sitä, mitä HIFK:n pitäisi olla

Ilari Melartin paluu ei riittänyt HIFK:lle. Jori Lehterän johdolla Tappara jatkaa mestaruusjahtiaan.

JääkiekkoLiiga

Tappara osoitti välieräsarjassa olevansa kaikkea sitä, mitä HIFK:n pitäisi olla

Eetu Pennanen niputtaa Tapparan ja HIFK:n sarjan. HIFK:n seurajohdolle lähtevät terveiset, ettei tyytyväisyyteen ole varaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 10.4.2023 | KUVAT All Over Press

Tappara on ensimmäinen finaalijoukkue! HIFK kaatui Tampereella maalein 2–1 ja ottelusarja meni poikki voitoin 4–1. Eetu, miten finaalipaikka ratkesi?

Jos puhutaan viidennestä finaalipelistä, oli HIFK selvästi lähempänä Tapparaa kuin kahdessa edellisessä Tampereen ottelussa. Näin oli niin lukemien puolesta kuin pelillisestikin.

Mitä pidemmälle peli meni, sitä enemmän Tappara oli pakotettu puolustamaan omalla alueellaan. Lopulta kuitenkin aivan parhaat maalipaikat jäivät syntymättä, kiitos Tapparan jykevän puolustamisen.

HIFK:n kiistatta ongelmissa olleelle puolustukselle Ilari Melartin paluu näytti tehneen hyvää. Sen lisäksi, että alakertaan palasi kova isäntä, myös kiekolliset avut tulivat joukkueelle tarpeeseen.

Yksi asia kuitenkin saattaa hämätä tarkastellessa vitosottelun kuvaa. HIFK joutui jälleen jo aikaisessa vaiheessa takaa-ajajaksi. Varsinkin toisen joukkueen kauden ollessa linjassa korostuu, että lähes poikkeuksetta johtava osapuoli joutuu kovan paineen alle.

Jos taas puhutaan voimasuhteista koko ottelusarjan mitassa, näkyi niissä selvästi ero näiden kahden seuran välillä. Tappara on suurseura ja HIFK haluaisi varmasti kovasti olla sellainen.

Kun HIFK joutui koviin poissaolovaikeuksiin, Tappara jyräsi sen jäänrakoon hengästyttävän kovalla suorituksellaan kolmannessa ottelussa. Sarjan päätöksessä taas Anton Levtchi ja kapteeni Otto Rauhala olivat Tapparalta sivussa, mutta niin vain voittavat korvaajat löytyivät kokoonpanoon.

Omaa kieltään Tapparan materiaalista kertoo se, etteivät nämäkään poissaolot nostaneet Kristian Kuuselaa kokoonpanoon. Kun parhaat pelaavat, ei legendastatuskaan paljoa paina.

Myös jo edellisessä ottelussa karusti esiin tullut erotus kärkipelaajien laadussa käänsi tätä sarjaa voimakkaasti Tapparan suuntaan. Varsinkin erikoistilanteissa tuo ero näkyi. Tapparan ylivoima oli käytännössä tappavan tehokas ja HIFK:n ylivoima todellista nallipyssyosastoa.

HIFK:n momentum oli kahdessa ensimmäisessä kotiottelussa, mutta yksi voitto niistä ei lopulta riittänyt laittamaan Tapparaa tarpeeksi ahtaalle.

HIFK:n kausi jatkuu pronssiottelulla, mutta miten vetäisit yhteen helsinkiläisten kauden tähän asti? Onhan pääsy neljän joukkoon melkoinen kasvutarina, kun ottaa huomioon syksyn vaikeudet. Vai mitä olet mieltä?

Tottahan se on, että joukkue Ville Peltosen johdolla nousi melkoisesta painekattilasta ensin kuuden joukkoon ja lopulta välieräjoukkueeksi. Ei sellainen nousu pudotuspelipaikkojen ulkopuolelta ole itsestään selvää, vaikka HIFK:n resurssit olisivatkin käytössä.

Tästä huolimatta HIFK:ssa tulee varoa olemasta tähän tyytyväinen millään tasolla. Roope Taposen varaan ykkösvahtina ei laskettu mitään ja hän oli lopulta noustessaan ykkösvahdiksi suurin syyllinen joukkueensa kasvutarinaan.

Samalla suurseura HIFK on voittanut 2000-luvulla yhden mestaruuden. Viimeksi se on päässyt pelaamaan kannusta vuonna 2016. Tämä ei ole suurseuran menestystahti.

Eikä tämänkään joukkueen pudotuspelikevät mikään riemumarssi ole ollut. Lukko oli puolivälierissä laskukuntonsa takia joukkue, jonka kaikki seuroista olisivat halunneet saada vastaansa. Nyt sen sai HIFK.

Silti HIFK oli todella lähellä menettää otteensa pahasti 3–0-sarjajohdossa. Kuudennen ottelun viimeinen hurmosvitonen pelasti sen kuitenkin häpeältä. Muuten se oli koko sarjassa voitoista huolimatta pelillisesti jopa vaikeuksissa.

HIFK tanssi läpi kauden todella ohuella nuoralla, kun taas sen välierävastustaja marssii omaa finaalimarssiaan moottoritiesiltaa pitkin. Tapparan prosessi on suurseuran prosessi, kuten sen HIFK:llakin pitäisi olla.

Entäpä Tapparan finaalinäkymät. Onko Ilveksestä tai Pelicansista sitä haastamaan?

Varsinkin, kun Tappara ansaitsi jälleen ekstrahuilia tulevaan vastustajaansa nähden, on vaikea nähdä sen horjuttamista myöskään loppuotteluissa. Ilveksellä siihen lienee Pelicansia parempi sauma, mutta tuo sarja on vielä pahasti kesken.

Tapparan tie finaaliin voi vaikuttaa helpolta, mutta Tappara itse teki siitä helpon näköisen. Mikään ei urheilussa ole varmaa, mutta juuri nyt sen voittaminen neljä kertaa vaikuttaa lähes mahdottomalta tehtävältä suomalaiselle seurajoukkueelle.