Lod ja Pukki muodostivat Huuhkajien vaarallisimman aseen, mutta nyt se on rikottu

Robin Lod on noussut elimellisen tärkeäksi pelaajaksi Huuhkajille.

HuuhkajatJalkapallo

Lod ja Pukki muodostivat Huuhkajien vaarallisimman aseen, mutta nyt se on rikottu

Robin Lod on Huuhkajien tärkeimpiä pelaajia, mutta hänen erinomaisesti toiminut linkkiyhteys Teemu Pukkiin on rikottu. Miksi?

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 12.10.2021 | KUVAT All Over Press

Robin Lod palasi Huuhkajien avauskokoonpanoon Ukraina-ottelussa. Lod on Huuhkajille tärkeä pelaaja, joten Markku Kanerva toivotti varmasti vasurinsa innolla takaisin maajoukkueeseen loukkaantumisen jälkeen.

Lod pelasikin mukiinmenevän ottelun Ukrainaa vastaan. Hän pelasi 5-3-2-ryhmityksessä toisena ylempänä keskikenttäpelaajana. Lod pohjusti Huuhkajien tasoitusmaalin ottelun ensimmäisellä puoliajalla, kun Suomi sai kulmapotkun oivan prässihetkensä ansiosta. Lodille pelattiin lyhyt kulma, jonka hän jatkoi kierteisenä Joel Pohjanpalon päähän. Tästä hässäkästä Teemu Pukki juoksi pallon kimmokkeena maaliin.

Kazakstania vastaan yksittäiset maalit eivät kuitenkaan riitä, sillä Suomi tarvitsee ottelusta tuloksen. Suomen on voitettava tiistaina.

Lod tulee olemaan ottelussa avainasemassa. Hän on yksi niistä pelaajista, jotka pystyvät tekemään eron ja antamaan joukkueelle mahdollisuuksia maalipaikkoihin. Lod loi lauantaina kolme maalipaikkaa ja laukoi muutaman kerran. Jos Lod ei suorita hyvin ja ole tehojen tekemisen ytimessä, sitten ei ole kukaan.

Avain on se, miten Suomen valmennus ja joukkuepeli repivät Lodista tehoja irti. Kysymys on pelaajan vahvimpien pelitekojen saamisesta maksimaalisella tavalla joukkueen käyttöön. Tässä Huuhkajat on onnistunut viime vuosina hyvin. Lodin ja Pukin välisestä yhteydestä on tullut todella kova ase. Lodin vasen jalka kentän oikealla sisäkaistalla on tehnyt tuhoja mukavalla tahdilla.

Kysymys kuuluu, miksi tämä yhteys rikottiin?

Rikottu ase

Kanervan ajatus Lodin peluuttamisessa Ukraina-ottelussa on hyvin selvä. Lod pelasi 3-1-4-2-hyökkäysmuodossa oikeana kymppinä.

Tuossa pelijärjestelmässä oikean kympin tehtävä on ”valua” kentän oikeaan taskuun kohdepelaajaksi. Lodille halutaan saada palloja oikealle sisäkaistalle niin, että hän pääsee etsimään ratkaisusyöttöjä vasemmalla jalallaan. Ajatuksena tämä on erittäin looginen ja viisas.

Huuhkajien valmennuksen ajatus on ollut viime vuosina sama silloinkin, kun pelattiin 4-4-2-muodossa ja Lod pelasi oikeana laitalinkkinä. Hänen tehtävänsä oli tulla oikean linkin paikalta kentän sisäkaistalle vasen jalka avonaisena. Sieltä hän on viime vuosina jaellutkin herkullisia syöttöjä Pukille ja noussut jopa itsekin kohti maalintekoalueitaan.

Nopeasti ajateltuna asian pitäisi toimia 3-1-4-2:ssa ihan samalla tavalla. Ongelma vain on se, ettei se toimi.

Ensimmäinen ongelma Suomen pelissä oli – kuten lauantaina tuli analysoitua – se, ettei Suomi päässyt puhtaasti Ukrainan ensimmäisestä prässilinjasta ohi. Näin Suomi päätyi pelaamaan pitkiä target-syöttöjä hyökkääjille ja Lod päätyi tappelemaan lähinnä kakkospalloista.

Toinen Lodin roolitukseen liittyvä ongelma oli, että kun Lod pelaa 3-1-4-2-muodossa oikeana kymppinä, niin syöttöikkunat hänelle ovat pikkuriikkisen erilaisia kuin jos Lod pelaa 4-4-2-muodossa oikeana ja sisään tulevana laiturina. Kyse on syöttökulmista ja siitä, että viime kädessä oikean kympin rooli on keskikenttärooli. Siinä on esimerkiksi annettava tukea keskikentän pohjapelaajalle, kun tällä on paine pallossa. Näin Lodin liikkuminen suuntautuu joitakin metrejä alemmaksi kuin jos hän saa keskittyä pelaamiseen pykälää ylempänä laitalinkkinä.

Expekt tarjoaa Huuhkajien voitosta kerrointa 1,91. Pitäisikö painaa?

Tämä esimerkki osoittaa, kuinka nyanssitason asioista jalkapallojoukkueen organisoiminen riippuu. Jalkapallossa ei välttämättä pidä keksiä pyörää uudestaan, mutta pyörää on huollettava, viritettävä ja sen ominaisuuksia on jalostettava huolellisesti menettämättä sen perusominaisuuksia.

Elintärkeä pelaaja

Lod on pelaajana Suomelle elintärkeä, mutta jotain Suomen maajoukkueen tasosta kertoo se, että Suomen tärkein pelaaja maalipaikan luonnin osalta on MLS:n keskikastin joukkueessa pelaava pelaaja. Lod ei ole Minnesotan tärkein maalipaikan luoja. Lod soittelee kymppipaikan Emanuel Reynoson vierellä kakkos- tai kolmosviulua. Lodia on käytetty paljon puhtaana piikkinä oikean linkin paikan lisäksi.

Lodista kertoo myös paljon se, ettei hän ole aikuisiällä oikein asettunut mihinkään pelipaikkaan. HJK:ssa hän pelasi paljon keskikentällä, samoin Espanjassa. MLS:ssä ja Huuhkajissa Lodia on käytetty keskikentän laidalla ja kärjessä. Lod on uransa aikana pelannut varmasti kaikkia eri pelipaikkoja keskikentällä, laidoilla ja hyökkäyksessä.

Lodin haaste hyökkäyspään pelaajana on se, ettei hän pääse vastustajista ohitse. Hän ei ole esimerkiksi EM- tai MM-tasolla hyvä pallon kuljettajana. Tämä olisi hyökkäyspäässä oleellinen elementti, jotta hän voisi uhata monipuolisemmin.

Keskikenttäpelaajana hänen haasteensa on se, etteivät hänen jalkojensa liiketaidot ja syöttövalikoima riitä.

Näiden syiden takia Lod on päätynyt pelipaikkakiertolaiseksi ja pystynyt luomaan uran MLS:ssä, mutta Euroopan vähänkin suuremmat pääsarjat ovat jääneet haaveeksi.

Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että Lod on tänään illalla aivan elimellisen tärkeä pelaaja, jos Suomi haluaa saada tuloksen.