Rohkean Valioliiga-yllättäjän silmissä kiiluu jo europaikka

De Zerbiluutio valtaa Valioliigaa nyt ja mahdollisesti Eurooppaa ensi kaudella.

JalkapalloValioliiga

Rohkean Valioliiga-yllättäjän silmissä kiiluu jo europaikka

Joel Perovuo nostaa hattua Roberto De Zerbin rohkeudelle peluuttaa Brightonissa rohkeaa jalkapalloa. Toki rohkeus on tuottanut myös tulosta.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 18.1.2023 | KUVAT All Over Press

Brighton on Valioliigan yksi tämän hetken puhutuimpia joukkueita ja netti on täynnä klippejä De Zerbiluutiosta. Viimeisin näyttö tästä saatiin viikonloppuna Liverpoolia vastaan ensinnäkin upean esityksen muodossa, mutta myös tulostaululla komeilleet 3–0 lukemat kertovat Brightonin tämän hetken iskukyvystä.

Sen verran on sanottava taustasta, että Brightonissa hyvää työtä tehnyt Chelseaan ostettu Graham Potter jätti joukkueensa hyvälle mallille. Tämä ei poista tietenkään sitä, että Roberto De Zerbi joutui todella kovaan paikkaan hypätessään Brightonin puikkoihin kesken kauden ja hänen nyt nähtävissä olevien vahvojen pelillisten periaatteiden sisään ajaminen näin lyhyessä ajassa on todella vakuuttava näyttö. Jos katsotaan esimerkiksi, mikä on Potterin tilanne Chelseassa, niin huomaamme, kuinka vaikeaa voi olla, vaikka valmentajalla olisikin kykyjä.

De Zerbin alku Brightonissa oli tuloksellisesti vaikea. Joukkue pelasi viisi voitotonta ottelua putkeen ja kysymysmerkkejä alkoi leijua ilmassa. Tässä on kuitenkin muistettava, että Brighton kohtasi näissä otteluissa Liverpoolin, Tottenhamin ja Manchester Cityn.

Tämän synkän putken jälkeen Brighton voitti kolme ottelua neljästä ennen MM-kisataukoa. Brighton onkin yksi joukkue, joka on hyötynyt Qatarin MM- kilpailuiden ajankohdasta, sillä De Zerbi sai todella arvokasta aikaa joukkueensa kanssa ilman kilpailullisia otteluita. Osaavana valmentajana hän sai tauon aikana ajettua sisään pallollisen pelin peruspalikat ja sen toimiessa paremmin, on Brighton myös puolustanut paremmin.

MM-kilpailuiden jälkeen Brighton on voittanut kolme pelaamastaan neljästä Valioliiga-ottelusta, ainoan tappion tullessa sarjakärki Arsenalille hyvin tapahtumarikkaassa ottelussa luvuin 4–2.

***

De Zerbin Brightonin pelin ydin on kontrolli pallonhallinnan kautta. Joukkue pyrkii kuitenkin etenemään aggressiivisesti ja monesti hyvinkin korkeilla riskitasoilla keskeltä kenttää.

Joukkue käyttää hyväkseen laadukasta kahden pelaajan yhteistyötä keskikentän pohjalla, jossa se pyrkii pelaamaan palloa näistä yleensä korkeammalle olevalle pelaajalle, joka pyrkii jatkamaan pallon toiselle pivotille yhdellä kosketuksella, joka taas hakee myös yhdellä pelaajia kymppialueelta ja näin Brighton saa luotua säännöllisesti tilanteita, jossa se pääsee hyökkäämään vastustajan puolustuslinjaa vastaan 4v4 hyökkäyksillä tai jopa ylivoimalla.

Tämä kahden pivotin hyödyntämisen yksi tarkoitus on saada vastustajan muodon sisään tiloja vastustajan keskikentän nostaessa pelaajat ylös vartioimaan. Viime otteluissa tämä on ollut myrkkyä vastustajille, sillä myös joukkueen puolustuslinja on onnistunut hyvin pelinavaamisessa ja houkutellessaan vastustajia luokseen.

Aivan aukoton Brightonin pelitapa ei luonnollisesti ole ja nämä joukkueen korkeat riskitasot pallollisessa pelissä ja myös välillä puolustaessa kostautuvat välillä. De Zerbiä on arvostettava tästä rohkeasta linjanvedosta ja joukkueen pelaaminen on kuitenkin terveiden periaatteiden äärellä eli Brighton on näillä näkymin ehdottomasti mukana pelaamassa paikasta ensi kauden europeleissä.

***

Brighton ei myöskään kohtaa vähään aikaan sarjan kovimpia joukkueita, joten sillä olisi mahdollisuus lähteä saavuttamaan Newcastlea ja Manchester Unitedia.

Joukkueesta löytyy luonnollisesti useampi onnistuja, mutta kannattaa tosiaan seurata erityisesti alakerran ja keskikentän keskustan syöttelyä ja kuinka Brighton saa hetkessä vaihdettua tempoa rauhalliselta näyttävästä pallottelusta etenemiseen ja murtautumiseen. Pelaajista on mainittava vasemmalla vaikeasti pidettävä Kaoru Mitoma ja oikealla kovaan vireeseen äitynyt Solomon March. Keskellä peliä kontrolloi tuore maailmanmestari Alexis Mac Allister. Myös vahvasti oikealta nouseva Pascal Gross on ollut tehokas.

Helmikuun jälkeen näemme, onko Brighton pystynyt jatkamaan samalla intensiteetillä. Suuresti ei joukkueesta nimittäin löydy leveyttä tällä hetkellä. Tilannetta ei helpota tärkeän Leandro Trossardin tilanne. Hän oli ensin loukkaantuneena, mutta otti sen jälkeen yhteen De Zerbin kanssa ja pahimmassa tapauksessa kaksikon välirikko voi johtaa Trossardin myymiseen jo tammikuun siirtoikkunassa.

Nähtäväksi jää, miten korkealle Brighton vielä tänä vuonna nousee, mutta tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä. Kilpailu Mestarien liigan paikoista kovenee tämän Brightonin pelaamisen ansiosta taas selvästi. Europaikka olisi tietenkin iso juttu Brightonille, joka auttaisi ensi kauden joukkueen kasaamisessa ja myös tämän kauden onnistujista kiinnipitämistä.