Roman Abramovitšin aika Chelsean omistajana on tulossa tiensä päähän
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heittänyt synkeän varjon Roman Abramovitšin aikakauden päälle Chelsean omistajana. Onko Chelsean etsittävä itselleen uusi omistaja?
@JukkaRonka
Chelsea valmistautuu sunnuntaina pelattavaa Liigacupin finaaliin Liverpoolia vastaan tunnelmissa, jollaisia kukaan ei osannut vielä muutama kuukausi sitten ennakoida.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti kertaheitolla Chelsean aseman englantilaisella jalkapallokartalla. Nyt ei vain pohdita sunnuntaisen ottelun tulosta. Nyt pohditaan, mikä on Chelsean tulevaisuus Roman Abramovitšin omistuksessa.
Kun Abramovitš osti Chelsean kesällä 2003, monet nyrpistivät nenäänsä. Abramovitšin kaltaisissa oligarkeissa ja heidän rahoissaan oli epämääräinen haju. Olivatko ne rehellisesti hankittuja ja puhtaita rahoja? Ja vaikka ne olisivatkin olleet laillisesti hankittuja rahoja, olivatko ne moraalisesti oikein hankittuja rahoja?
Pohdintoja voitaisiin perustellusti pitää hurskasteluna, sillä jalkapallon valtavia rahavirtoja ei voitu silloin eikä voida tänäänkään pitää maailman puhtaimpina rahavirtoina. Se myös päti Chelseaan. Abramovitš kärsi pikemmin Venäjää ja venäläisiä kohtaan tunnetuista ennakkoluuloista kuin siitä, miten Chelsean takana olleet rahat oli hankittu.
Kun Chelsea alkoi tehdä tähtihankintoja ja menestyä, venäläisyys ei ollut enää Chelsean kannattajille rasite. Chelski oli termi, joka kertoi ylpeydestä samalla tavalla kuin se, että Chelsean kannattajien päässä alkoi näkyä venäläismallisia karvahattuja.
***
Krimin valtaus 2014 ja Sergei and Julia Skripalin myrkytystapaus 2018 toivat kuitenkin säröjä Abramovitšin maineeseen. Niin isoja ja tuntuvia, että hänellä ei ole ollut mahdollista Skripalien skandaalin jälkeen asua Lontoossa. Myös Lontoossa käyminen oli mahdotonta, kunnes Abramovitš haki ja sai Israelin kansalaisuuden. Hän on kuitenkin ollut harvinainen vieras Stamford Bridgella. Marraskuussa hän vieraili The Bridgella ensimmäinen kerran kolmeen vuoteen.
Mutta nyt puhutaan paljon vakavimmista asioista. Kaikista Venäjää vastaan asetettavista pakotteista ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, mutta vuodettujen dokumenttien mukaan Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluva Abramovitš saa niskaansa monen muun Putinin lähipiiriläisen tavoin ennennäkemättömät pakotteet.
Pakotteet voivat olla jopa niin rajuja, että ne voisivat estää Abramovitšin omistamasta Chelseaa.
Jos Abramovitšin pahimmat pelot toteutuvat, kysymys kuuluu, mitä sitten tapahtuu?
Chelsealle löytyisi vuorenvarmasti ostaja saman tien. Jo nyt Englannissa on väitetty, että amerikkalainen sijoittajakonsortio olisi tehnyt Chelseasta ostotarjouksen. Myös Tottenham on käynyt viime kuukausina neuvotteluja seuran myymisestä. Tässäkin tapauksessa ostajana olisi amerikkalaiset tahot. Jos Tottenham neuvottelut eivät etene, historia voisi toistaa itseään, sillä alun perin Abramovitš yritti ostaa juuri Tottenhamia. Kun neuvottelut eivät edenneet, hän päätti ostaa Chelsean. Niin voisi käydä nytkin.
Chelsean hinnaksi arvioidaan tällä hetkellä 1,8 miljardia euroa. Paljon rahaa, mutta mitä rahoille tapahtuisi, jos Chelsea oikeasti vaihtaisi omistajaa?
Ison-Britannian tiedetään harkitsevan kaikkien pakotelistalle joutuvien venäläisten yksityishenkilöiden varojen jäädyttämistä. Olisiko myös Chelsean osakkeissa kiinni olevat rahat ja omaisuus jäädytettävien asioiden listalla?
Ja mitä se tarkoittaisi? Sitäkö, että kauppasumma jäädytettäisiin jollekin pankkitilille odottamaan sulamista?
***
Toinen mielenkiintoinen ulottavuus Chelsean nykyisessä tilanteessa on se, miten Chelsean takana olevat tahot suhtautuvat Venäjän hyökkäämiseen Ukrainaan.
Manageri Thomas Tuchel sanoi perjantaina, että hän ja Chelsean pelaajat eivät voi teeskennellä, ettei mitään olisi tapahtunut. On tapahtunut ja on tapahtunut jotain ”hirvittävää”, mitä on mahdoton hyväksyä tai sivuuttaa. Se, mitä Chelseassa seuraavaksi tapahtuu, on Tuchelin mukaan kuitenkin asia, joka selviää vasta ajan myötä.
Eikä Tuchel ei ole yksin. Abramovitšin tytär, Sofia, 27, sai aikaan pienimuotoisen kohahduksen jakamalla Instagramissa kuvan, jossa todettiin, että ”suurin ja menestyksellisin Kremlin propagandan valhe on, että suurin osa venäläisistä tukisi Putinia.”
***
Mitä siis Chelsealle käy?
Vastaus riippuu siitä, mitä Iso-Britannian hallitus päättää pakotteista ja mitä päätökset tarkoittavat käytännössä?
Abramovitšia on ollut helppoa haukkua Chelsean omistajana, mutta kukaan ei voi viedä pois niitä onnen ja ilon hetkiä, joita Chelsean kannattajat ovat hänen aikanaan kokeneet. Chelsea oli ennen Abramovitšin aikaa tuuliajolla ollut nostalginen seura, jonka edellisestä liigamestaruudesta oli ennen vuoden 2005 mestaruutta kulunut 50 vuotta.
Onko Abramovitšin aikaisissa Chelsean viidessä Valioliigan mestaruudessa, kahdessa Mestarien liigan voitossa, viidessä FA Cupin voitossa ja kolmessa Liigacupin voitossa ollut joku sivumaku, on jokaisen oma asia? Se on kuitenkin varmaa, että ilman Abramovitšin rahoja Chelsean historia olisi erilainen.
Mutta se, mitä on tapahtunut, on tapahtunut ja nyt kaikki katseet ovat siinä, mitä tapahtuu seuraavaksi?
Se tiedetään jo nyt, että maailma ei ummista silmiään Venäjän hyökkäykseltä Ukrainaan. Sitä eivät tee myöskään kaikki venäläiset. Eivät myöskään Chelsean kannattajat ja muut Chelseaan kytköksissä olevat tahot.
Siksi ollaan matkalla väistämättömään – siihen, että Roman Abramovitšin aika Chelseassa on tulossa tiensä päähän.
Se, onko se Chelsean onni vai epäonni, on toissijainen kysymys. Jossakin kulkee aina se raja, mitä voi hyväksyä ja mitä ei. Ja nyt se raja kulkee Roman Abramovitšin ystävyydessä Vladimir Putiniin.
***
Lisäys: Roman Abramovitš ilmoitti lauantai-iltana luovuttaneensa Chelsean johtamisen ja huolenpidon luottoihmisille seuran hyväntekeväisyysjärjestössä Chelsea Foundationissa. Chelsea pysyy kuitenkin edelleen Abramovitšin omistuksessa.