Roman Eremenko on Veikkausliigan paras pelaaja, kunhan hänet saadaan täyteen kuntoon

Roman Eremenko jätti vahvan puumerkin, vaikka onkin fyysisesti vielä keskenkuntoinen.

JalkapalloVeikkausliiga

Roman Eremenko on Veikkausliigan paras pelaaja, kunhan hänet saadaan täyteen kuntoon

Roman Eremenko debytoi maanantaina HIFK:ssa. Joel Perovuo näki vanhan mestarin olevan entisellään fysiikkaa lukuun ottamatta.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 1.8.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Roman Eremenko teki debyyttinsä HIFK:n riveissä, kun punainen hävisi Interille kotikentällään 0-3. Joel, miltä Eremenkon debyytti näytti?

Vähän harmittaa se, että kokenut Sakari Mattila otti jo niin aikaisin punaisen ja Inter iski heti perään 1-0. Peli sai varsin nopeasti hieman erilaisen luonteen kuin HIFK:n leirissä oli odotettu ja tämä ymmärrettävästi sotki HIFK:n pelaamista. Toki ennusmerkit oli jo ennen Mattilan punaista sellaiset, että Interhän tämän ottelun tavalla tai toisella vie, mutta olisi ollut mielenkiintoista nähdä, miten HIFK pelaa Eremenkon ollessa kentällä täydellä miehistöllä.

Eremenkon debyytti oli odotettu. Hän jaksoi painaa ehkä tuollaiset 20 minuuttia, kunnes alkoi puhallella. Siitä huolimatta hän pelasi tunnin ja lähti muutaman kerran jopa prässäämään, vaikka ehkä viisaampaa olisi ollut säästää metrejä ja energiaa.

Se, että fysiikka tuli vastaan, oli ymmärrettävää näin pitkän tauon jälkeen. Olin oikeastaan todella yllättänyt, että Mixu Paatelainen laittoi hänet suoraan avaukseen. Eremenko olisi kannattanut ehdottomasti ajaa sisälle vaihdosta – ja vielä siten, että peliaikaa olisi kasvatettu pala palalta. Nyt Eremenko jaksoi tunnin ja oli sen jälkeen loppu. Kova saavutus sinällään Eremenkolta, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten Eremenko palautuu tällaisesta fysiologisesta rasituksesta ja missä iskussa hän on, kun HIFK kohtaa seuraavassa ottelussa viikon päästä elintärkeässä ottelussa FC Lahden.

En todellakaan ymmärrä, miksi Eremenko oli heti avauksessa. Olisin ymmärtänyt, jos HIFK olisi rummuttanut monta päivää etukäteen, että Eremenko avaa, mutta ei tuo mitään suurta rummutusta ollut. Toki yli 3000 katsojaa oli mukava yleisömäärä, mutta en tiedä, olisiko isolla rummutuksella Eremenkon avaamisesta saatu liikkeelle vieläkin enemmän kansaa.

Toki tällaisissa markkinaiskuissa on aina urheilullinen puolensa, mutta ei se mitään olisi muuttanut, jos Interille olisi kerrottu heti Eremenkon tultua, että se avaa teitä vastaan.

Miten kova vahvistus Eremenko on HIFK:lle?

Eremenkon kaikesta tekemisestä näki, että hän on edelleen kansainvälisen tason pelaaja. Se, miten hän liikkui pallottomana ja pallollisena ja millaisia ratkaisuja hän teki kentällä.

Totta kai fysiikka pistää nyt vastaan, mutta jos Eremenko pääsee hyvään fyysiseen kuntoon, hän on ilman muuta syksyllä paras Veikkausliigassa pelaava pelaaja – ja siinä mielessä HIFK:lle elintärkeä pelaaja.

Toki kysymys on laajemmasta asiasta kuin vain Eremenkosta. HIFK on tällä hetkellä seurana sirkus ja tässä tilanteessa pelaajien voi olla vaikea keskittyä oleelliseen. Tiedän, että täältä on helppo huudella, mutta huutaisin silti myös pelaajien perään. Voi olla vaikeaa ja varmaan onkin, mutta niin kauan kuin kentälle mennään, silloin on kaikki muu pistettävä sivuun ja annettava kaikkensa. En ole ihan varma, jätettiinkö kentälle tänään aivan kaikki ja tehtiinkö kentällä sellaisia asioita, joita sarjan viimeisenä olevan joukkueen pitäisi tehdä.

Miten näet, miten HIFK:n kannattaisi käyttää Eremenkoa?

Ensimmäinen kysymys on juuri se, miten hänen fysiikkansa rakennetaan suhteessa peliaikaan. Tunti oli tänään aivan maksimi, jopa ylikin.

Toinen kysymys on hänen roolinsa. Näkisin, että HIFK:lle sopisi optimaalisesti 4-5-1-muoto, jossa Eremenko voisi vapaassa roolissa piilokärkenä hallita pallollista vaihetta ja HIFK:n hyökkäyspeliä. Toki hän voisi kontrolloida myös vastustajan kuutosta, mutta Eremenkon pitäisi käyttää kaikki jaloissa tällä hetkellä olevat metrit vahvuuksillaan pelaamiseen ja puolustusvastuuta olisi oltava vähemmän. Siksi tuo 4-5-1 sopisi Eremenkolle.

Tärkeintä on kuitenkin saada Eremenko fyysisesti mahdollisimman hyvään kuntoon, sillä mistään muusta homma ei ole kiinni kuin fysiikasta. Kaikki vanhat taidot ja pelinäkemys ovat edelleen tallella.

Nyt vain muiden pelaajien olisi mietittävä omaa tekemistään suhteessa Eremenkoon ja pohdittava, miksi telakalta tullut pelaaja on saman tien niin paljon eri tasolla kuin pelaajat, jotka ovat harjoitelleet ja pelanneet koko ajan.