NHL valjasti tähdistötapahtumansakin osaksi Aleksandr Ovetshkinin propagandaa

Näillä kuvilla NHL pesee Aleksandr Ovetshkinin mainetta.

JääkiekkoNHL

NHL valjasti tähdistötapahtumansakin osaksi Aleksandr Ovetshkinin propagandaa

Eetu Pennanen kirjoittaa, kuinka NHL tekee kaikkensa valkopestäkseen Aleksandr Ovetshkinin maineen rahantekokoneensa käyttöön.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 5.2.2023 | KUVAT All Over Press

Perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa NHL:n tähdistöottelun taitokisaosiossa nähtiin hetki, joka voisi jossain toisessa todellisuudessa täyttää kaikki hellyyttävyyden tunnusmerkit.

Kaksi liigaa viimeiset noin 17 vuotta kahdestaan keulakuvina ja toistensa pahimpina kilpakumppaneina johtanutta pelaajaa osallistuivat parina kahden pelaajan läpiajokisaan. Toinen pelaajista toi jäälle vielä leikki-ikäisen lapsensa, joka sai isänsä pelipaidassa viimeistellä maalin yleisön hurratessa.

Kun poikansa kaukaloon toi Putin Teamin perustajajäsen, Instagramissa profiilikuvassaan Ukrainaan hyökänneen Vladimir Putinin kanssa poseeraavaa Aleksandr Ovetshkin, muuttuu tilanne irvokkaaksi. Siitä tulee itse asiassa niin irvokas, että NHL tulee alittaneeksi riman, jonka se itse Ovetshkinin kohdalla on asettanut käytännössä maan tasolle.

***

NHL otti kaiken irti nähdystä tilanteesta. Liiga ja kaikki sen merkittävimmät mediakumppanit jakoivat ja hehkuttivat täysin estoitta sosiaalisessa mediassa videopätkää, jossa Ovetshkin ja Sidney Crosby leikkivät jäällä Ovetshkinin pojan kanssa.

Ja tässä kohtaa on tärkeää korostaa, ettei mikään tässä ole Ovetshkinin pienen lapsen vika. Hän on täysin syytön tähän arvottomaan näytelmään. Viattoman lapsen käyttäminen tässä tarkoituksessa tekee tapauksesta vielä entistäkin kammottavamman.

Ovetshkinista maalattiin suurelle yleisölle kuvaa hienosta perheenisästä. Samaan aikaan, kun esimerkiksi Suomessa jo maantieteellisen sijainninkin takia sota Ukrainassa on päivittäin esillä, Pohjois-Amerikassa se on hiljalleen hävinnyt tavallisten ihmisten mielistä.

NHL näki tilaisuuden pestä Ovetshkinin mainetta yhä lisää. Seuraavaksi se voi taas entistä vahvemmin keskittyä hehkuttamaan, kun venäläinen jahtaa Wayne Gretzkyä kaikkien aikojen eniten maaleja tehneenä NHL-pelaajana.

Mahtipontinen ennätysjahti myy pääsylippuja, pelipaitoja ja TV-paketteja. Samalla se on venäläistä urheilupesua pahimmillaan.

***

Tshekkiläinen NHL-legenda Dominik Hasek ansaitsee kiitokset. Hän twiittasi muun muassa, kuinka NHL sylkee noin viiden sadan kuolleen, tuhansien loukkaantuneiden ja kymmenien tuhansien kidnapattujen ukrainalaislasten naamalle, kun Ovetshkinin lapsi esiintyi NHL:n tähdistöottelussa.

Juttu jatkuu upotuksen jälkeen.

Hasekin twiitti innoitti myös suomalaisen NHL-kirjeenvaihtajan Ilta-Sanomien Tommi Koivusen kysymään NHL:n komissaarilta Gary Bettmanilta vastausta Hasekin täysin nappiin osuneeseen kritiikkiin.

”Dominik Hasek on ollut äänekäs kriitikko viime vuoden aikana. Hän on oikeutettu mielipiteeseensä, mutta en usko, että se edustaa tshekkiläisten tai maan hallinnon kantaa.”

”Ja muuten, olen eri mieltä hänen kanssaan.”

Bettmanin lausunto alleviivaa, ettei NHL:ää aihe kiinnosta pätkääkään. Se haluaa vain maksimoida Ovetshkinista irti saatavat tuotot. Silloin kritiikki ei samaan huoneeseen mahdu.

Koivusen kysymys oli kuitenkin enemmän kuin paikallaan. Seuraavaksi häneltä saattaisi odottaa kysymystä esimerkiksi Aleksandr Barkoville liittyen sotaan. Pojan ei tarvitse vastata isänsä tekemisistä, mutta samalla Barkovilla ajattelevana ihmisenä lienee mielipide isänsä lähtemisestä Venäjälle valmentamaan.