Roman kannattajat eivät rakasta mourinholaista jalkapalloa, mutta Mourinho on koskematon

José Mourinho luotsaa A Romaa nyt toista kauttaan. Viime kaudella hän luotsasi joukkueen Konferenssiliigan voittoon.

EurocupitJalkapallo

Roman kannattajat eivät rakasta mourinholaista jalkapalloa, mutta Mourinho on koskematon

HJK:n torstaina kohtaavan A Roman kannattajat suhtautuvat José Mourinhoon ristiriitaisesti. Hänen jalkapalloaan ei rakasteta, mutta portugalilainen itse on koskematon.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.10.2022 | KUVAT All Over Press

José Mourinhon asema AS Roman kannattajien silmissä on horjumaton, vaikka Rooman ylpeyden kausi ei olekaan lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla ja vaikka joukkue ei pelaakaan seuran identiteetin mukaista jalkapalloa, arvioi monien suomalaispelaajien siirroissa mukana ollut jalkapallovaikuttaja ja AS Roman pitkäaikainen kannattaja Mike Mellone.

”Esimerkiksi sunnuntaina kotiottelu Napolia (0-1-tappio) vastaan oli kauhea ottelu. Me vain puolustimme ja odotimme, mitä vastustaja tekee. Toki aloitimme ottelun hyvin enkä tiedä, mitä Tammy Abrahamin mielessä liikkui ottelun alussa, kun hän ei tehnyt maalia loistopaikasta. Maali siitä ja ottelu olisi voinut olla erilainen, mutta nyt se oli kauheaa jalkapalloa.”

”Mourinhon jalkapallo ei ole muutenkaan sitä jalkapalloa, jota me Roman kannattajat olemme tottuneet rakastamaan. Meitä vastaan on saatettu tehdä joskus paljon maaleja ja olemme hävinneet, mutta silti haluamme mieluummin nähdä sellaisia otteluita, joissa teemme paljon maaleja vaikka sitten joskus häiväisemmekin. Nyt sen sijaan lähdetään aina siitä, että ei päästetä maalia ja pelataan mieluummin tasapeli. Luciano Spallettin ensimmäisellä pätkällä valmentajana pelasimme juuri sitä jalkapalloa, jota rakastamme. Teimme paljon maaleja ja maaleja tekivät lähes kaikki pelaajat”, Mellone muistelee.

”Mourinhon asema on kuitenkin koskematon – ainakin minun mielestäni. Ja näkyy täällä peukkuja nousevan muillakin ylös Mourinhon puolesta”, Mellone naurahtaa.

Mellone on parhaillaan Helsingissä valmistautumassa Roman kannattajien kanssa illan Eurooppa-liigan otteluun HJK:ta vastaan. Roma on aloittanut Eurooppa-liigan kompuroiden, sillä se on hävinnyt jo kahdesti – Ludogoretsille ja Real Betisille. Ainoat pisteensä Roma on ottanut voittamalla HJK:n ja pelaamalla tasan Real Betisin kanssa.

”Voitimme viime kaudella Konferenssiliigan ja Eurooppa-liigan voittaminen olisi selvä korotus viimevuotiseen. Myös Mourinho on sanonut, että hän haluaa voittaa Eurooppa-liigan. Se toisi keväällä vastaan kovia otteluita, sillä Mestarien liigasta on tippumassa todella kovia joukkueita jo nyt Eurooppa-liigassa pelaavien joukkueiden lisäksi. Siksi illan ottelussa ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin voitto.”

Mellone ei kuitenkaan pidä HJK:n kaatamista mitenkään itsestään selvänä asiana.

”Sanon totta kai, että Roma voittaa ottelun, mutta pallo on aina pyöreä. Kaikki riippuu siitä, millä asenteella pelaajat lähtevät illan otteluun. Koleus ja tekonurmi eivät tee asioita helpoksi ja täytyy muistaa, että HJK pelasi tosi hyvän ottelun Romassa, kun ottaa huomioon, että se pelasi pitkään kymmenellä miehellä.”

Romalta puuttuvat illan ottelusta joukkueeseen täksi kaudeksi hankitut Paulo Dybala ja Gigi Wijnaldum. Varsinkin viisi maalia Serie:ssa tällä kaudella tehneen Dybalan loukkaantuminen on Romalle kova takaisku niin eurokentillä kuin Serie A:ssakin.

”Meidän ongelmana on tällä hetkellä maalinteko. Ehkä maalivahtimme (Rui Patricio) ei ole aivan huippuluokan maalivahti, mutta puolustuksemme on pelannut hyvin ja keskikenttä on erinomainen. Ongelmana on, kuka tekee maalit. Tammy Abrahamilla on ollut viime kauden tapaan itseluottamus kateissa ja vaikka Nicolo Zaniolo onkin pelannut muuten hyvin, hän ei ole vielä onnistunut maalinteossa.”

”Viime vuonna Abraham teki ensimmäisen maalinsa kauden 12. ottelussa ja jos hän tekisi tänään maalin, se voisi palauttaa hänen itseluottamuksensa samalla tavalla kuin viime kaudella.”

Roma on Serie A:ssa viidentenä. Eroa sarjakärki Napoliin on jo seitsemän pistettä.

”Napoli on aloittanut kauden tosi vahvasti, mutta tämä on hyvin erikoinen kausi, sillä kukaan ei tiedä, miten MM-kisat vaikuttavat ja missä kunnossa pelaajat palaavat takaisin omiin seuroihinsa. Siksi kausi voi tavallaan käynnistyä uudelleen MM-kisojen jälkeen ja tilanteet saattavat muuttua kevätkauden aikana vielä tosi paljon.”

”Roman minimitavoite on neljäs sija ja pääseminen sitä kautta ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Mutta se on vain minimitavoite. Kun pelit kulkivat kauden alussa hyvin, aloimme ajatella jo suurempiakin asioita, mutta katsotaan nyt. Paljon ehtii vielä tapahtua”, Mellone sanoo.