Kylian Mbappé saa miljoona euroa viikossa, mutta antaa Real Madridin kannattajille jotain arvokkaampaa

Au revoir! Kylian Mbappén ja PSG:n tiet ovat eroamassa.

JalkapalloMestarien liiga

Kylian Mbappé saa miljoona euroa viikossa, mutta antaa Real Madridin kannattajille jotain arvokkaampaa

Kylian Mbappé on siirtymässä jumalaksi jumalien joukkoon. Ja juuri siitä ranskalaisen siirrossa Real Madridiin on Jukka Röngän mukaan ennen kaikkea kysymys.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.5.2022 | KUVAT All Over Press

Kylian Mbappé odotetaan vahvistavan hetkenä minä hyvänsä, että hän siirtyy kesällä PSG:stä Real Madridiin. Jukka, miten varmana pidät Mbappén siirtymistä?

Jalkapallomaailmassa liikkuu niin paljon siirtospekulaatioita, että tässä pitää vaan odottaa Matti Nykästä mukaillen, että jos jokin asia on varma, se on aivan varma. Mbappén siirto ei täytä vielä Nykäsen kriteeristöä, vaikka siirto näyttääkin olevan viimeistä sinettiä vaille selvä.

Sinällään lopputulos ei ole yllätys, sillä Mbappé olisi halunnut siirtyä Real Madridiin jo viime kesänä ja Real Madrid uskoi itsekin siirron toteutumiseen. Mbappén sopimusta oli kuitenkin vuosi jäljellä, joten PSG pystyi blokkaamaan siirron. Sen jälkeen Mbappén siirtymistä Real Madridiin pidettiin selvänä, vaikka talven aikana velloikin uutisia, että hän olisi jäämässä Pariisiin.

Mikä tämän siirron taustalla on?

Mbappén suuri unelma on jo pitkään ollut pelata Real Madridissa. Hän jumaloi seuraa ja sen takana olevaa kulttuuria ja intohimoista kannatusta, ja kuten tämä kausi on jälleen osoittanut, Real Madrid pystyy kausi toisensa jälkeen taistelemaan Mestarien liigan voitosta ja La Ligan mestaruudesta.

LeoVegas: Win two tickets to the icehockey World Cup final!

Kun Real Madrid on kaiken lisäksi harvoja seuroja maailmassa, joilla on vara ja joita ei huimaa maksaa pelaajille näissä kokoluokissa olevia palkkioita pelaajille, niin eihän Mbappén tasoisella pelaajalla ole kovin montaa seuravaihtoehtoa, joka pystyisi nämä sama kriteerit täyttämään. Itse asiassa taloudellisessa mielessä Real Madridin kanssa voivat tällä hetkellä kilpailla vain Manchester City ja PSG. City hankki jo Erling Braut Hålandin, joten heillä ei ollut Mbappélle enää tarvetta. PSG:ltä löytyy kyllä rahaa, mutta muuten lautanen ei ole lähellekään niin houkutteleva kuin Real Madridilla, kuten nyt nähdään.

Seuraava kategoriassa olisivat olleet Liverpool ja Bayern München, jotka molemmat olivat kiinnostuneet ranskalaisesta, mutta kuten Jürgen Klopp totesi, heillä ei ollut mitään mahdollisuutta kilpailla Mbappélle maksettavista palkkioista. Sama pätee Bayern Müncheniin. Barcelona on nykyisessä jamassa vielä kauempana Mbappén palkkioista, samoin Juventus. Manchester Unitedilla olisi ollut vara haastaa Real Madrid, mutta sen vetovoima ei taida olla tällä hetkellä ihan ykköskategoriaa.

Miten suurista rahoista Mbappén kohdalla sitten puhutaan?

Hänen sopimuksensahan loppuu kesällä, joten varsinaista siirtosummaa Real Madridin ei tarvitse maksaa. Real Madrid maksaa kuitenkin siirtosumman sijasta allekirjoituspalkkion Mbappélle itselleen sekä sen lisäksi normaalia palkkaa. Summat, joista on puhuttu, ovat tähtitieteellisiä. Allekirjoituspalkkion on arvioitu liikkuvan 100-120 miljoonan euron luokassa ja hänen vuosipalkkansa 25-30 miljoonan euron luokassa.

Mbappén sopimuksen sanotaan olevan viisivuotinen eli hän ansaitsisi viidessä vuodessa yhteensä jopa noin 225-270 miljoonaa euroa. Eli kun mediassa on puhuttu noin miljoonan euron viikkopalkasta, siihen on laskettu mukaan myös tuo allekirjoituspalkkio.

Summat ovat toki satumaisia, mutta on hyvä muistaa, että Real Madrid pääsee kesällä viimeinkin eroon Gareth Balesta, jolle maksetaan viikossa myös 500 000 euroa eli vuodessa 25 miljoonaa euroa. Tässä mielessä Mbappén kauppa ei heilauta Real Madridin taloutta kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa – varsinkin, kun mukaan lasketaan Mbappén paitamyynnistä saadut tulot ja muut Mbappén tuomat myynnilliset ja markkinoinnilliset tulot ja hyödyt.

Mitä Real Madrid saa Mbappén ostamalla?

Se saa ensinnäkin yhden maailman parhaista jalkapalloilijoista, joka kaiken lisäksi on vasta 23-vuotias. Tässä vaiheessa on turha sen enempää pohtia Mbappén soveltumista Real Madridin pelityyliin, sillä managerit tulevat ja menevät Santiago Bernabeulla.

Mbappé on satumaisen taitava ja tekninen pelaaja, mutta hänen vaarallisuutensa syntyy siitä, että hänen teknisen ja taktisen osaamisensa päällä on hänen eläimellisen räjähtävä nopeutensa. Jokainen voi vain kuvitella, millaisen parivaljakon Mbappé ja Karim Benzema muodostaisivat, jos ja kun heitä on ruokkimassa vielä nero nimeltä Luka Modric.

Sen lisäksi Real Madrid saa jälleen galácticon, supertähden, joka on keskeinen osa Real Madridin seurakulttuuria ja seuran syvintä identiteettiä. Real Madridin kannattajat juhlivat varmasti jokaista voitettua ottelua ja jokaista voitettua pokaalia, mutta kaikkien pokaaleiden takana on vielä syvempi ja suurempi voima. Se on rakkaus niitä hetkiä kohtaan, joita kannattajat kokevat niin paikan päällä Real Madridin otteluissa kuin kotikatsomoissa. Voitetut pokaalit ovat lopulta vain kunniatauluja ja voitetut ottelut tilastoja, mutta kokemukset ja tarinat niiden takana ovat ikuisia.

Niistä tarinoista Real Madrid on tehty – ja niitä tarinoita Kylian Mbappé tulee kertomaan Santiago Bernabeulle.