Romania voi tehdä kylmät Huuhkajille Kansojen liigassa, mutta ei EM-arvonnassa

Romania voitti Suomen kesäkuussa 1-0 ja voi edelleen pudottaa Suomen Kansojen liigan C-lohkoon.

HuuhkajatJalkapallo

Romania voi tehdä kylmät Huuhkajille Kansojen liigassa, mutta ei EM-arvonnassa

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigassa perjantaina Romania ja maanantaina Montenegron. Jukka Rönkä avaa, mitkä panokset otteluissa on pöydällä.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.9.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Suomi kohtaa Kansojen liigassa Romanian perjantaina Helsingissä ja Montenegron maanantaina Podgoricassa. Jukka, millaisista panoksista näissä otteluissa pelataan?

Näissä otteluissa pelataan kahdenlaisista panoksista – vuoden 2024 EM-kisojen karsintojen arvontakoreista sekä siitä, millä tasolla Suomi pelaa seuraavassa Kansojen liigassa.

Vuoden 2024 karsinnoissa on sama malli kuin edellisissä EM-kisojen karsinnoissa eli maat jaetaan kymmeneen viiden tai kuuden joukkueen karsintalohkoon. Arvonnassa käytetään tuttua korimallia, joka perustuu nyt käytävään Kansojen liigan tasolohkoihin ja pistemääriin.

Nations League is back. Check the odds for England, France, Italy and Huuhkajat matches and play at LeoVegas!

Suomi on tällä hetkellä Kansojen liigan mukaisessa rankingissa sijalla 26, mikä tarkoittaa sitä, että Suomi olisi tällä hetkellä kolmannessa arvontakorissa. Teoriassa Suomi voi nousta vielä toiseen arvontakoriin, mutta se vaatisi käytännössä molempien otteluiden voittamista eikä paikka kakkoskorissa olisi siltikään täysin varma.

Toisaalta vaaraa putoamisesta neloskoriin ei ole, vaikka Kansojen liigan B-tasolla pelaavista maista kaksi putoaakin normaalisti neloskoriin. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin erilainen, koska Saksa pääsee isäntämaana vuoden 2024 EM-kisoihin ja Venäjä on suljettu kansainvälisestä jalkapallotoiminnasta. Näin kaikki b-tasolaiset ovat varmuudella joko kakkos- tai kolmoskorissa.

Urheilussa kaikki on toki mahdollista, mutta näillä näkymin Suomi on EM-karsintojen arvonnassa todennäköisesti kolmoskorin maa.

Can Finland beat Romania in Nations League at home? Bet now at LeoVegas!

Kansojen liigan suhteen tilanne on kiharaisempi ja kriittisempi. Suomi on lohkossa tällä hetkellä kolmantena. Huuhkajat voisi teoriassa nousta vielä lohkon ykköseksi ja nousta A-tasolle sekä päästä EM-kisojen Kansojen liigan play-offeihin, mutta se vaatisi kahta voittoa ja Suomen nousemista 10 pisteeseen. Bosnialla on nyt 8 pistettä ja Montenegrolla 7 pistettä, joten Bosnia ei saisi voittaa kumpaakaan jäljellä olevaa otteluaan (Montenegro kotona ja Romania vieraissa). Jos Montenegro häviää Suomelle, se voisi teoriassa nousta edelleen 10 pisteeseen eli teorian teoriassa uhata Suomen nousua A-tasolle.

En kuitenkaan katsoisi ylöspäin, vaan pikemminkin alaspäin. Romania on nyt pisteen päässä Suomesta ja se voisi tehdä kylmät Suomelle ja pudottaa Huuhkajat C-tasolle. Voitto perjantaina Stadioniolla olisi siksi kriittinen asia Suomen kannalta, sillä silloin pelkoa putoamisesta ei enää olisi.

EM-kisojen karsintalohkot arvotaan lokakuun 9. päivä. Miten kriittinen asia se on Suomen EM-kisahaaveiden kannalta, onko Suomi arvonnassa kakkos- vai kolmoskorissa?

Suomi selvisi edellisiin EM-kisoihin kolmoskorista, joten tarina ei ala eikä pääty arvontaan. Ainoa mitä arvonnassa määritellään, on ylämäen jyrkkyys.

Kansojen liigan rankingissahan on nyt mielenkiintoinen tilanne, sillä tällä hetkellä esimerkiksi Ranska ja Englanti olisivat kakkosarvontakorin maita – mutta tällä on turha sen enempää maiskutella, sillä jäljellä on vielä kaksi kierrosta ja moni asia ehtii muuttua.

Se on joka tapauksessa selvää, että ykkös- ja kakkoskorissa ei ole EM-karsinnassa kuin kovia tai huippukovia maita. Kolmoskorin maita Suomi ei voi kohdata ja jo nyt tiedetään varmuudella, että esimerkiksi Ruotsi on kolmoskorissa.

Suomea alemmissa koreissa on myös muutamia kovia jalkapallomaita, kuten Turkki, Slovakia ja Kreikka, mutta se on selvää, että niin hyvää karsintalohkoa Suomi ei saa, että se menisi ensi maaliskuussa alkavista karsinnoista Saksan EM-kisoihin ilman maksimaalista suoritusta.