Ronald Koeman istuu Barcelonassa kuin paska Junttilan tuvan seinässä

46 Denton RoadJalkapallo

Ronald Koeman istuu Barcelonassa kuin paska Junttilan tuvan seinässä

Jalkapallomaailman tämän hetken polttavin kysymys on, miksi Barcelonan presidentti Joan Laporta ei ole erottanut vihaamaansa Ronald Koemania?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.9.2021 | KUVAT All Over Press

Suomi on täynnä hienoja ja rikkaita sanontoja. Yksi niistä kuvaa hyvin yhtä jalkapallomaailman tämän hetken seuratuinta ja surullisinta farssia – sitä mitä FC Barcelonassa parhaillaan tapahtuu.

Istuu kuin paska Junttilan tuvan seinässä, sanoo vanha suomalainen sanonta.

Paska ei tarkoita tässä kohtaa sitä itseään. Kielitieteilijöiden mukaan paska tarkoitti vanhassa suomessa naulaa. Siksi Ronald Koemanista voidaan sanoa ilman kaksoismerkitystä, että hän istuu tällä hetkellä Barcelonan päävalmentajana yhtä tiukassa kuin paska Junttilan tuvan seinässä.

Joko Barcelonan tuska helpottaa? La Ligan viikonlopun kierros herkkuineen Expektin tarjottimella!

Mikä tässä näytelmässä on sitten sitä farssia?

Se, että Barcelonan uusi presidentti Joan Laporta ei suurin surminkaan haluaisi, että Koeman olisi Barcelonan manageri. Sitä eivät haluaisi myöskään Barcelonan kannattajatkaan. Barcelona on La Ligassa ennen viikonlopun kierrosta seitsemäntenä. Heikkoa sijoitusta voisi vielä jotenkin perustella sillä, että Barcelona on pelannut yhden ottelun vähemmän kuin muut kärkiseurat Sevillaa lukuun ottamatta, mutta yhtä asiaa ei voi perustella mitenkään – Barcelonan heikkoja peliesityksiä.

Kaikki kulminoitui Mestarien liigan ottelussa Bayern Münchenia vastaan. 0–3-tappio Camp Noulla oli raastava, mutta vielä raastavampaa oli Barcelonan alistunut puolustusvoittoinen pelitapa. Kriitikoiden mukaan Barcelona ei edes yrittänyt voittaa ottelua, vaan välttää suurinumeroisen tappion. Jopa Koeman itse myönsi, että jos ”olisimme pelanneet avoimemmin, olisimme hävinneet enemmän”.

Varmasti totta, mutta sellaisen ääneen sanominen on Barcelonassa sisäpoliittinen itsemurha.

***

Miksi Joan Laporta ei sitten erota Koemania.

Nyt päästään varsinaiseen asiaan.

Jalkapallomaailma on erikoinen maailma. Yksi sen perusopeista on, että se, mitä seurat, pelaajat, valmentajat ja seurojen johtohenkilöt sanovat julkisuudessa, saattaa yhtä hyvin olla totta kuin silkkaa satua. Tilannetta vaikeuttaa se, että jalkapallosta ja urheilusta kirjoittavien toimittajien joukossa toisessa päässä janaa on äärimmäisiä ammattilaisia ja toisessa päässä naiivia tomppeleita, jotka uskovat millaisia satuja tahansa.

Siksi jalkapallo- ja urheilumediaa lukiessa ja kuunnellessa pitää tarkkaan miettiä, ketä kannattaa kuunnella ja ketä uskoa – ja ketä ei.

Yksi espanjalaisen jalkapallon sisäpiirin käänteitä parhaimmin tuntevista toimittajista on espanjalainen jalkapallotoimittaja ja kirjailija Guillem Balagué. 52-vuotiaalla Balaguélle on erinomaiset suhteet ja verkostot espanjalaisen jalkapallon ytimeen ja espanjalaistaustaisiin valmentajiin ja toimijoihin.

Balagué julkaisi tällä viikolla BBC:n verkkosivuilla kolumnin, jossa hän avasi Barcelonan ja Koeman välistä ongelmaa: sitä, kuinka Joan Laporta oli ennen kautta ilmoittanut Koemanille etsivänsä tälle seuraajaa, kuinka hän oli sen jälkeen ilmoittanut tekevänsä Koemanin kanssa jatkosopimuksen ja kuinka hän todellisuudessa yrittää tällä hetkellä kaikin keinoin päästä Koemanista eroon.

Takaisin siihen kysymykseen: Miksi Koemania ei ole siis erotettu?

Balagué piirtää kolumnissaan monimutkaisen vyyhden, mutta sen lopputulema tiivistyy yhteen sanaan – rahaan. Jos Barcelona erottaa Koemanin, se joutuu maksamaan hollantilaisvalmentajalle 12 miljoonaa euroa – ja siihen taloudellisessa ahdingossa Barcelonalla ei olisi varaa.

Siksi Laporta yrittää saada Koemanin lähtemään itse tai suostumaan inhimillisempään eropakettiin. Tällaisissa tilanteissa puhutaan yleensä valmentajan savustamisesta, mutta Koemania ajetaan Camp Noulta ulos paljon raskaimmilla aseilla. Hänet on pantu istumaan liedelle ja betonipalatsissa toivotaan, että jossain kohtaan liesi polttaa niin paljon, että Koeman viheltää itse pelin poikki.

***

Kumman puolesta tässä pitäisi olla sitten surullinen?

Vastaus: molempien.

Se, että Koeman palkattiin Barcelonan päävalmentajaksi, ei ole Koemanin syytä. Harvalla valmentajalla maailmassa on kanttia sanoa ei Barcelonan tarjoukselle – varsinkin, jos tarjouksen saanut valmentaja on itse pelannut aikoinaan Barcelonassa, kuten Koeman.

Koemanin taidoista voidaan olla montaa mieltä, mutta sitä on mahdoton kenenkään kiistää, että Koeman on joutunut Camp Noulla raakaan paikkaan. Hänen aikanaan joukkueesta on eri syistä lähteneet Lionel Messi, Luis Suárez ja Antoine Griezmann, eikä seuralle ole ollut mitään mahdollisuuksia paikata heitä saman tasoisilla pelaajilla. Tee siinä sitten samanlaista tulosta kuin Pep Guardiola tai Luis Enrique aikoinaan.

Koemania on turha syyttää myös hänen sopimuksensa katastrofaalisista ehdoista. Balaguén mukaan Koemanille itselleen olisi riittänyt vuoden sopimus, mutta Barcelonan edellinen presidentti Josep Bartomeu teki kaksivuotisen sopimuksen – ja mikä vielä seksikkäämpää: Bartomeu luuli, että Barcelonan olisi maksettava Hollannin Jalkapalloliitolle kuuden miljoonan euron korvaus Koemanin maajoukkuevalmentajapestin purkamisesta. Kun Bartomeulle selvisi, ettei purkukorvausta tarvitsekaan maksaa, hän sopi Koemanin kanssa, että Koeman saa kyseisen kuuden miljoonan korvauksen, mikäli Barcelona ei tee hänen kanssaan kahden vuoden jälkeen uutta sopimusta.

Laporta voi syyttää kaikesta – kuten hän on ansiokkaasti tehnytkin – Bartomeuta, mutta ei hänenkään lusikkansa tässä sopassa puhdas ole. Kaikenlaisen poukkoilun ja sekoilun lisäksi Laporta on tehnyt muitakin erikoisia manöövereitä. Balaguén mukaan hän oli muun muassa pitänyt Koemanin selän takana salaisen istunnon espanjalaisten jalkapallotoimittajien kanssa, jossa hän oli ”luottamuksellisesti” kertonut, että hän olisi valmis tekemään Koemanin kanssa jatkosopimuksen vain sillä ehdolla, että Koeman siirtyy peluuttamaan Barcelonaa 4-3-3:lla ja Samuel Umtiti ja Riqui Puig pelaavat useammin avauksessa. Sillä lailla.

Terävä tekevän veitsi, tylsä veitsi tyhmän miehen.