Roope Hintz tekee NHL:n pudotuspeleissä asioita, joita pitäisi odottaa myös Aleksander Barkovilta

Roope Hintz on syttynyt NHL:n pudotuspeleissä hurjaan liekkiin.

JääkiekkoNHL

Roope Hintz tekee NHL:n pudotuspeleissä asioita, joita pitäisi odottaa myös Aleksander Barkovilta

Kukaan ei enää ihmettele, miksi Roope Hintzille annettiin puoli vuotta sitten mammuttisopimus, pohtii Samuel Savolainen. Edes Hintzin nostaminen Suomen parhaaksi sentteriksi ei olisi liioittelua.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.4.2023 | KUVAT Brad Rempel-USA TODAY Sports / All Over Press

NHL:n pudotuspelien pistepörssi on suomalaisittain mukavaa katsottavaa, sillä kärkipaikalta löytyy Roope Hintz ennen Leon Draisaitlin, Mitch Marnerin ja Connor McDavidin kaltaisia nimiä. Viidessa pelissä Hintz on tykittänyt tehot 4+7=11. Samalla Dallas on 3-2-johdossa otteluvoitoissa Minnesotaa vastaan ja voiton päässä jatkopaikasta. Samuel, mitä sanot Hintzin otteista?

Onhan tämä tahti kovinta mahdollista luokkaa ja Hintz on todellakin osoittanut nousseensa NHL:n supertähtikategoriaan.

Viime marraskuussa Roope Hintz sai kovan sopimuksen Dallasilta. Diili takasi Hintzille 67,6 miljoonaa dollarin palkkatulot ja keskimääräiset kausiansiot ovat siis peräti 8,45 miljoonaa. Sopimus teki Hintzistä rikkaan miehen, mutta samalla se oli myös Dallas Starsilta selvä osoitus luottamuksesta. Ja nyt Hintz on ollut kaiken sen luottamuksen arvoinen. Toki nyt on takana vasta viisi pudotuspeliä ja sarja on yhä kesken, mutta todella vaikeaa olisi Hintziltä ja ykkössentteriltään yhtään enempää pyytää.

Hintz on muutenkin mielenkiintoinen pelaaja. NHL-julkisuus Suomessa on niin ikään mielenkiintoinen kokonaisuus, sillä urheilusivuilla saatetaan käsitellä enemmän vaikka jonkun heikomman pelaajan vaatetusta ja autoja. Ne varmasti vetävät sitten lukijoita puoleensa, vaikka kenenkään ymmärrys ei lisäänny. Samalla voi kuitenkin jäädä helpommin huomaamatta, miten armottoman kovaa jälkeä ja työtä Hintz Dallasissa nyt tekee.

Kun näytöt ovat tällaisia, ei kukaan ihmettele, että meniköhän Dallasin dollarit oikealle miehelle.

Mistä Hintzin vire kumpuaa?

Tavallaan tässä on kyse loogisista asioista. Hän on noussut Dallasin ykkössentteriksi ja hän on 26-vuotiaana tasaisesti kehittynyt vuosi vuodelta. Ja jos katsotaan tilannetta juuri nyt, häntä voi ihan perustellusti pitää Suomen parhaana keskushyökkääjänä, siitäkin huolimatta että Sebastian Ahokin on kovissa liekeissä.

Mutta samalla tässä on myös jotain poikkeavaa. Eihän Hintz lähtenyt Liigasta minään nuorena supersensaationa, eikä hänestä koskaan odotettu nousevan tämän tason tekijäksi. Mutta sieltä hän on kausi kaudelta hinannut arvoaan tähtitieteellisiin mittoihin. Tilipäiväkin on tullut jo.

Ei tässä nyt kovin kummoista asiantuntijaa tarvita kertomaan, miksi Hintz on niin vaarallinen kuin on. Hän on nopea, peliälykäs, omaa laadukkaan laukauksen ja hän osaa tehdä peliä. Mutta luisteluvoimaltaan hänen kykynsä irtautua vastustajasta vahvoilla luistinpotkuillaan on erityisen kovaa luokkaa. Heikkouksia ei juuri ole.

Miten tärkeä pelaaja Hintz tällä hetkellä Dallasille on?

Korvaamattoman tärkeä tietysti. Oikeastaan Hintz tekee juuri niitä asioita voittavalla tasolla, mitä Aleksander Barkovilta on jäänyt Floridassa tekemättä. Barkov on saamassa nyt mainetta pelaajana, joka katoaa keväällä kuvasta ratkaisuhetkillä. Se on joukkueen kapteenille todella kiusallinen maine. Ei Florida voi voittaa Bostonin kaltaista huippujoukkuetta ainakaan, jos Barkovin kaltainen kärkitähti pelaa miinuksilla ja ei saa tehoja odotetulla tavalla aikaan. Niin se vain on.

On päivänselvää, että joukkueet elävät kärkipelaajistaan. He pelaavat suurimmat minuutit ja heidän on voitettava vastustajan kärkipelaajat. Jos he jäävät miinusosastolle, jää kakkos- ja kolmoskategorian miehille kohtuuton takamatka kurottavaksi ottelun voittamisen nimissä kiinni. Ja juuri nyt Hintz kylvettää 100-0 esimerkiksi Minnesotan supertähti Kirill Kaprizovia tässä pudotuspelisarjassa. Se on jo itsessään kova temppu.