Marcus Forssin selän takana kypsyy vielä hurjempi jalkapallotarina

Marcus Forss iski neljä maalia, kun Brentford kaatoi Liigacupissa tiistaina Oldhamin 7-0.

JalkapalloValioliiga

Marcus Forssin selän takana kypsyy vielä hurjempi jalkapallotarina

Brentford on ollut alkukauden suuryllättäjä Valioliigassa - ja se voi haastaa jopa itsensä Liverpoolin lauantai-illan herkkupalassa.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 25.9.2021 | KUVAT All Over Press

Valioliigan nousijajoukkue Brentford on pelannut hyvän alkukauden.

Joukkue majailee viiden ottelun jälkeen yhdeksäntenä. Alkukausi on tuottanut viidestä ottelusta kahdeksan pistettä. Tehtyjä maaleja on viisi kappaletta ja päästettyjä vain kaksi.

Tulokset ovat olleet ansaittuja. Brentford on luonut hieman enemmän toteutunutta määrää enemmän maaliodotetta, mutta vastaavasti omassa päässä on tapahtunut pienimuotoinen ylisuoritus suhteessa vastustajan maalipaikkoihin.

Expekt tarjoaa Brentfordin kotivoitolle Liverpoolista kertoimen 7.50! Tässä koko kierroksen kattaus!

Lauantaina joukkue saa todella kovan haasteen eteensä. Tanskalaisluotsi Thomas Frankin poppoo kohtaa Liverpoolin vieraskentällä. Tuohon otteluun ei tiivisty vain se, että Brentford voi oikeasti lähteä yllättämään Liverpoolia omilla aseillaan. Tuohon otteluun tiivistyy se, mitkä ne aseet ovat. Brentford kaivaa marginaaleja pelin pienistä asioista jopa paremmin kuin Liverpool tällä hetkellä.

Jos viime viikolla kirjoitin, että Manchester United on Valioliigan heikoimmin organisoitujen joukkueiden joukossa, Brentfordista on sanottava päinvastaista. Brentford maksimoi toimintansa aivan viimeiseen promilleen asti.

Kolme kulmakiveä

Brentfordilla on kolme kulmakiveä pelaamisessaan.

Yksi niistä on hyvin rakennettu hyökkäyspelaamisen rakenne ja pelaajat, jotka ovat Frankin luoman rakenteen ydinpalasia. Joukkueen kärkipari Ivan ToneyBryan Mbeumo on esimerkiksi suurelle yleisölle varsin tuntematon kärkipari, mutta intensiteettiä ja tehoja he tuottavat todella korkealla tasolla. Ivan Toney tuli Peterboroughista ja Mbeumo pari vuotta sitten ranskalaisesta Troyesista.

Molemmat ovat vahvoja, nopeita ja kovalla itseluottamuksella varustettuja hyökkääjiä. Ivan Toney on voittanut toiseksi eniten pääpalloja ottelua kohden koko sarjassa, eli 5,8 kappaletta. Hän pystyy jatkamaan hyökkäyksiä päällään, jos Brentford etenee vastustajan prässin yli pidemmillä palloilla. Mbeumo täydentää Toney’ta jatkuvalla korkean intensiteetin selustaliikkeellään.

Toinen kulmakivi ovat hyvin selvät puolustamisen mekanismit. Brentford prässää tiettyinä hetkinä todella intensiivisesti, mutta avain on se, että joukkue on todella synkronoitu siinä, mitä se tekee. Vetäytymisen hetkinä joukkue vetäytyy blokkiinsa, jota on ollut tällä kaudella vaikea murtaa. Pelaajat puolustavat 5-3-2-muodossa oman boksinsa reunoilla ja estävät ilmaisia etenemisiä omaan boksiinsa.

Kun tähän blokkipuolustamiseen yhdistää Mbeumon ja Toneyn kyvyn kääntää syvällä omassa päässä tapahtuva transitio vauhdikkaaksi hyökkäykseksi, ei Brentfordin pelejä seuratessa ole oikein hetkeäkään sellainen olo, että joukkue olisi milloinkaan oikeasti hädässä.

Erikoistilanteiden taituri

Kolmas kulmakivi on sellainen, missä se kohtaa tänään ensimmäistä kertaa lähes veroisensa vastustajan. Brentford on ollut alkukaudella Valioliigan yksi parhaista erikoistilannejoukkueista – ellei juuri se paras.

Arsenalia joukkue kurmotti jo ensimmäisessä ottelussa pitkällä rajaheitolla tulleen maalin kautta. Tuossa maalissa oli niin paljon hienoja nyansseja, että se päätyy vielä muuttamaan, miten joukkueet pitkiä heittoja suorittavat. Kun HJK tai Huuhkajat esimerkiksi käyttävät Daniel O’Shaughnessyn pitkiä heittoja, tulisi niiden miettiä kaikki skenaariot, joissa vastustaja pystyy purkamaan paineen ja neutralisoida ne. Näin toimii Brentford. Esimerkiksi maalivahti lukitaan tietyissä kuvioissa topparin toimesta hyvin viekkaalla tavalla pois pelistä. Toppari Pontus Jansson käyttää lukinnoista brutaaleinta – staattista lukintaa.

Brentford on luonut kulmapotkuista yhteensä 1,25 maalin odotusarvot viidessä ottelussa. Se on hurja lukema, kun miettii, että Brentford on saanut Valioliigassa vähiten kulmia, eli 2,4 kappaletta ottelua kohden. Vielä mielettömämpää on, että joukkueen odotusarvo jokaista kulmasta syntynyttä maalintekoyritystä kohden on ollut 0,18. Tuota lukemaa on vertailtava Valioliigan muihin joukkueisiin, niin huomaa sen mielettömyyden. Muut nousijat Norwich City ja Watford ovat luoneet 0,14 ja 0,13 maalin verran odotusarvoja ja heidän odotusarvonsa maalintekoyrityksiä kohden ovat olleet 0,02 ja 0,03.

Brentfordin tämän päivän vastustaja Liverpool on saanut kymmenen kulmaa ottelua kohden, eli viisi kertaa Brentfordin verran. Liverpool on Valioliigassa poikkeuksellisen hyvä erikoistilannejoukkue. He ovat luoneet 50 kulman aikana 2,73 maalia odotetta. Heidän keskimääräinen maalintekoyrityksensä kulmissa on ollut kuitenkin vain 0,08 maalin arvoinen.

Poikkeuksellista kontrollia

Se, miten Brentford pystyy kontrolloimaan pelin virtaa sellaisiin tilanteisiin, joissa se on hyvä, on todella poikkeuksellista Valioliigankin mittakaavalla. Ja se, miten Brentford pystyy tuottamaan tehoa kuolleiden tilanteiden kautta, on vielä poikkeuksellisempaa.

Yllä olevissa numeroissa ei edes näy kaikkea sitä hyvää, mitä joukkueen erikoistilanteet saavat aikaiseksi. Esimerkiksi Wolverhamptonia vastaan kulmapotku tuotti pilkun, josta Ivan Toney latasi voittomaaliksi jääneen maalin.

Tuossa tilanteessa näkyi sitä viekkautta, mitä on vaikea kontrolloida. Brentford hajotti Wolverhamptonin hybridipuolustuksen viemällä yhden pelaajan lyhyen kulman pelättimeksi. Rangaistusalueen sisällä oli viisi pelaajaa. Yksi heistä oli blokkaamassa maalivahtia, jotta tämä ei pääsisi liikkumaan kohdealueelle, eli takatolpan kohdille seitsemään metriin. Neljä muuta pelaajaa olivat kahtena parina. Ensimmäinen pari liikkui kohti etutolppaa, jotta vastustajan mielenkiinto saataisiin sinne. Toisessa parissa tehtiin blokki kyseenalaisin, mutta tuomarille näkymättömin menetelmin ja saatiin pelaaja kohdealueelle vapaaksi. Tässä kulmassa Wolverhampton päätyi repimään yhtä vapaaksi liikkunutta pelaajaa ja tuomari vihelsi rangaistuspotkun.

Brentfordin yksi kikka on se, että joukkueen erikoistilanteiden aikana tapahtuu paljon asioita ja pelaajat aiheuttavat paljon liikettä. Näin tuomarin on todella vaikea kohdistaa keskittymistään sinne, missä oikeasti tapahtuu koiruuksia.

On vaikea sanoa, kestääkö Brentfordin pelaajamateriaalin laatu pitkää valioliigakautta. Mutta se on jo nyt selvää, että joukkue voi laittaa kaikki vastustajansa koville. Myös Liverpoolin.