Rossoneri tarvitsee ihmeen, kun nouseva Tottenham tulee vastaan

Hugo Llorisin poissaolo voi olla Tottenhamille iso miinus, jossa piilee myös Milanin paikka iskeä.

JalkapalloMestarien liiga

Rossoneri tarvitsee ihmeen, kun nouseva Tottenham tulee vastaan

Joel Perovuo ennakoi Mestarien liigan neljännesvälierät. Ensimmäisenä kohtaavat Milan ja Tottenham.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.2.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien Liiga jatkuu kaksiosaisten neljännesvälierien muodossa ystävänpäivänä 14. helmikuuta kahdella ottelulla Milanin isännöidessä Tottenhamia ja PSG:n kohdatessa Bayern Münchenin Pariisissa.

Otetaan ensiksi käsittelyyn Milanin ja Tottenhamin välinen kamppailu, jossa kriisissä oleva Milan yrittää katkaista syöksykierteensä. Orastavassa nousukaudessa oleva Tottenham vastaavasti pyrkii jatkamaan tätä positiivista jaksoa.

Mestarien Liigan neljännesvälierä: Milan-Tottenham

Milan on yksi joukkueista, jonka ote on herpaantunut Qatarin MM-kisojen jälkeen. Tämän vuoden puolella kahdeksasta pelatusta ottelusta Milan on hävinnyt peräti viisi, pelannut kaksi tasan ja voittanut vain Salernitanan vuoden ensimmäisessä ottelussaan. Milan on päästänyt näissä otteluissa omiin peräti 19 maalia.

Rossoneri hävisi syyskaudella vain kaksi ottelua Serie A:ssa ja nyt tämän vuoden puolella siis jo kolmesti Super Cupissa ja Coppa Italiassa tulleiden tappioiden ohella.

A hectic weekend in the Premier League, Liiga, NHL and EHT. Check the odds and play at Mr Green!

Milanin ongelmat liittyvät vahvasti puolustuslinjan toimintaan yhdessä keskikenttäpelaajien kanssa puolustaessa. Milan ajautuu kerta toisensa jälkeen tilanteisiin, jossa se tippuu puolustuslinjansa kanssa omaan boksiin epämääräisessä muodossa ilman riittävää tukea keskikentältä. Tämä on luonnollisesti johtanut useisiin takaiskuihin.

Toinen iso ongelma on ollut kulmapotkujen puolustaminen, kun vastustajat ovat olleet niissä jatkuvasti vaarallisia. Yleisestikin erikoistilanteissa Milan on ollut koko kauden ajan heikko molempiin suuntiin. Milan on tehnyt tällä kaudella yhteensä neljä maalia erikoistilanteista, mutta omissa on kolissut peräti 12 kertaa.

Pallollisessa pelissä puolustuslinjan pelinavaaminen on ollut myös vaatimatonta ja Milan on ikään kuin vain luovutellut palloja vastustajalle ja siirtynyt puolustamaan. Pelaajien sijoittuminen kentällä on ollut hajanaista etäisyyksien ollessa liian pitkiä. Nopeissa tilanteenvaihdoissa nämä mainitsemani ongelmat omassa boksissa ovat eskaloituneet eniten, eikä joukkueella ole ollut hyvää puolustusvalmiutta pallonmenetysten jälkeen.

Leicester vs Tottenham: Hugo Lloris injured and 1,72 for over 2,5 goals scored! Worth of trying? Check the odds for all the Premier League matches at Mr Green!

Milan on ollut täysin vastaantulija viime otteluissa ja esimerkiksi laituri Rafael Leao on kaukana siitä tasosta, mistä herran kohdalla on puhuttu. Valmentaja Stefano Pioli on yrittänyt muokata joukkueen pelaamista tämän kaaoksen keskellä ja viimeisin yritys oli vaihtaa viiden puolustajan linjaan Milanon derbyyn, jossa Inter otti suht helpon voiton, vaikka taululla olikin vain numerot 1–0.

Uusi systeemi ei tuonut vastauksia Piolille ja tilanne alkaa näyttämään todella tukalalta. Milanin pelaaminen on suoraviivaistunut viime kaudesta ja nyt joukkuetta ei meinaa tunnistaa viime kauden mestariksi. Milan kohtaa vielä Torinon kotonaan perjantaina ennen Tottenham-ottelua, josta jotain positiivista olisi saatava mukaan.

Spurs vireessä

Tottenham on pelannut ailahtelevan kauden, mutta on viime viikkoina pelannut tuloksellisesti hyvin ja hiukan varkain noussut mukaan pelaamaan jopa toisesta sijasta Valioliigassa. Viime viikonloppuna kaatui Manchester City numeroin 1–0 ja Tottenham on pelannut nyt oma maali puhtaana kolme ottelua peräkkäin.

Tutut miehet ovat ratkaisseet pelejä Tottenhamille. Harry Kane ja Heung-Min Son ovat olleet hyvällä pelipäällä ja Sonin saaminen takaisin elävien kirjoihin on Antonio Conten ryhmälle iso asia. Yhtä iso asia on jatkaa hyvää puolustamista, joka on ollut aivan liian epätasaista ja joukkuetta on leimannut virhealttius omassa päässä.

Virheet ovat tosin monesti olleet seurausta heikosta organisoinnista puolustuksessa, mikä on johtanut erikoisiin päätöksiin alakerrassa. Tosin tämä asia ei pelasta maalivahti Hugo Llorisia, joka on edelleenkin ollut joukkueen heikoin lenkki. Kaiken lisäksi Lloris on polvivamman vuoksi sivussa 6-8 viikkoa, joten Spurs joutuu heittämään maalipuiden väliin jopa vieläkin epävarmemman vaihtoehdon, Fraser Forsterin.

Otteluparissa Tottenham on kuitenkin suosikki jo pelkästään joukkueiden tämän hetken virettä silmällä pitäen, mutta tämä Spursia vaivannut epätasaisuus otteissa on se kysymysmerkki joukkueen kannalta. Miten joukkue selvittää mahdolliset vaikeudet otteluparissa?

Vastaavasti joukkueen vahva erikoistilannepelaaminen ja Kane-Son -tehokaksikon pelaaminen nopeissa hyökkäyksissä tulee olemaan myrkkyä Milanille ilman isoa muutosta Rossonerin pelaamisessa.

Arvio

Tottenham on tällä hetkellä joukkueista paremmin organisoitu ja vire on kunnossa. Milan on kriisissä ja voidaan puhua jo pienestä ihmeestä, jos Piolin miehistö nähdään Mestarien Liigan puolivälierissä. Tottenham jatkaa otteluparista 1–2 maalin turvin.