Karri Kivi vaikenee Ässien pelitavasta, mutta siihen liittyy yksi iso kysymysmerkki

Karri Kivi johtaa Ässiä ensimmäisen kerran perjantaina Tapparaa vastaan.

JääkiekkoLiiga

Karri Kivi vaikenee Ässien pelitavasta, mutta siihen liittyy yksi iso kysymysmerkki

Karri Kivi ei suostu avaamaan, miten hän aikoo ruuvata Ässien pelaamista - mutta Samuel Savolaisen mukaan siihen liittyy yksi iso kysymysmerkki.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.11.2021 | KUVAT All Over Press

Porin Ässien uusi päävalmentaja Karri Kivi aloittaa Ässien luotsaamisen haastavasta tilanteesta, sillä porilaiset makaavat Liigassa viimeisenä.

Ässät on hävinnyt kolme ottelua putkeen ja se on voittanut kauden 23 ottelusta vain neljä. Ei siis ihme, että seurajohto päätti alkuviikolla toimia. Ari-Pekka Selin siirrettiin sivuun ja päävalmentajaksi nimitettiin pika-aikataululla porilaisille tuttu mies.

”Kummallinen on maailma. Vielä tiistaina olin tv:ssä CHL-studiossa ja sitten keskiviikkona alkoi tapahtua”, Kivi hymähtää.

Kun puhelin soi Kivi oli ymmällään. Pyyntö, joka luurissa esitettiin, yllätti hänet. Vaikka päätös ottaa pesti vastaan syntyi nopeasti, se ei tapahtunut hätiköiden.

Kivi, Ässät ja 11 muuta jengiä tulessa tänään Liigassa. Ja parhaat kertoimet tietenkin Expektiltä!

”Mietin asiaa monelta kantilta. Tämä on kokonaispaketti ja pohdin tarkkaan asioita, sitten päätin lähteä hommaan.”

Kiven sopimus kestää vain kauden loppuun asti. Valmentajaa lyhyt stintti ei haittaa.

”Ei tarvinnut ajatella sopimuksen pituutta, koska tätä tarjottiin. Organisaatio saa rauhassa miettiä, mitä tekee jatkossa. Tämä sopii kaikille nyt erinomaisesti. Kyllä lyhyelläkin sopimuksella ehtii asioita tehdä. Saa sitten jotain aikaiseksi tai ei”, Kivi muotoilee.

Kivi tuntee Ässien organisaation. Hänet muistetaan erityisesti siitä, että hän oli se mies, joka luotsasi porilaiset Suomen mestariksi keväällä 2013. Sen vuoksi Kivi on Porissa edelleen luottomies.

Kivi myöntää, ettei tämän kauden Ässät ole hänelle tuttu.

”En ole seurannut tällä kaudella Ässiä sen enempää kuin muitakaan seuroja. En osaa vielä analysoida, mitä käsissäni on, koska en tunne suurta osaa pelaajistakaan vielä kunnolla. Mukana on muutama tuttu, joita olen koutsannut, mutta parissa treenissä ei vielä opi kaikkia tuntemaan.”

Kiven kanssa Ässiä valmentaa Saku Martikainen, Timo Turunen ja Jaakko Rosendahl. Kivi muistuttaa, että päävalmentajan vaihtuminen täräyttää joukkuetta kovasti. Se tietää muutoksia tuttuun arkeen.

”Minulla on mahtavat apurit. Heidän kanssaan roolit löytyivät heti ja homma lähti jo rullaamaan. Joukkueessa kemiat ja hierarkiat menevät tietysti uusiksi ja dynamiikka muuttuu, se on selvää.”

Ässien odotetaan nyt muuttavan Liiga-kurssiaan. Kivi ei kuitenkaan halua paljastaa mitään pelitavallisia ajatuksiaan.

”Muutama oleellinen asia on heti ollut mielessä ja niitä alettiin treenata. En kuitenkaan kerro, mitä ne asiat ovat. Pelitavallisia asioitahan ne kyllä ovat. Vaikka missä vaiheessa sitä tulisi mukaan, niin ensimmäiset pilarit on rakennettava ja yrittää sitten saada pelaajille omia ajatuksiaan läpi.”

Kivi aikoo saada ainakin pelaajien pelirohkeuden ja tahtotilan oikealle jengalle.

”Olisi tärkeää saada poikiin energiaa ja sitä, että he uskaltaisivat suorittaa. Usein jännitys, heikko menestys ja alhainen luottamus alentaa pelaajien energiatasoja. Pelaajat pitää saada innostumaan tästä jollain keinolla”, Kivi miettii.

Kiven Ässät on tulessa ensimmäisen kerran perjantaina, kun Tappara kurvaa kaupunkiin.

”Tappara on hyvässä vireessä, mutta nämä pelaajat tuntevat toisensa, eikä täällä ole muuttunut muu kuin se, että minä olen tullut mukaan. Tämä on hyvä vastus meille.”

Samuel Savolainen: Yksi iso kysymysmerkki

Karri Kivi on saavuttanut urallaan suuria voittoja – kuten Ässien mestaruuden ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden.

Kuten Kiven studiotyöskentelystä on voinut nähdä jokainen jääkiekkoa seuraava, Kivi ymmärtää peliä. Pelitavan ytimessä on se, että peli kiihtyy parhaiten lyhytsyöttöpelillä – ei luistelulla. Peliä on myös tehty senttereiden kautta.

Mutta Kiveltä on nähty hänen uransa varrella pelitavoissa myös erilaisia variaatioita. Se on herättänyt kysymyksen myös siitä, mikä oli Kiven osuus päävalmentajana esimerkiksi Ilveksen pelissä, sillä silloin KooKoon nykyinen päävalmentaja Olli Salo veti pääosin pelillistä naruista. Ja myös sen kysymyksen, että mitä on Kiven oma jääkiekko 2020-luvulla.

Kivi on valmentaja, joka hyötyy vahvasti siitä, että rinnalla on pelin syväymmärtäjiä ja osaajia. Onko sellaisia nyt Ässissä, sillä Kivi perii valmennustiimin – Ari-Pekka Selinin ohella potkittua Pasi Arvosta lukuun ottamatta – eikä nimennyt sitä. Apuvalmentajista Timo Turunen on fysiikkapuolella vahva osaaja, mutta Saku Martikainen on jäänyt aivan arvoitukseksi. Löytyykö valmennustiimistä sellaista ollisaloa, joka voi auttaa Kiveä tekemään Ässien pelitavasta voittavan?

Se on iso kysymysmerkki.