Sää synnytti kaksi koomista tapahtumaketjua tv-otteluiden historiassa
Evertonin ja Liverpoolin lauantaisen ottelun peruminen palautti mieleen ikimuistoisen tv-ottelun ja sitä seuranneen tapahtumaketjun 34 vuoden takaa.
@JukkaRonka
Evertonin ja Liverpoolin lauantaisen ottelun peruminen myrskyn takia toi mieleen nostalgisia muistoja.
Yleensä otteluiden peruuntuminen repi sisintä, mutta yhden liigaottelun perumiseen ja sen jälkiseurauksiin liittyy pelkästään hilpeitä muistoja.
Olin ennen Mertaranta-aikaa yhden vuoden Englannin liiga -otteluiden selostamossa BBC:n suomenkielisessä toimituksessa silloin työskennelleen Petri Nevalaisen kanssa.
Meidän piti selostaa kaudella 1990-91 Nottinghamin ja Liverpoolin välinen ottelu. Joulukuun alussa Englannissa sää kylmeni ja tiesimme, että jos lunta tulee, ottelu voidaan perua, koska Nottinghamin City Ground ei ollut lämmitettävä kenttä.
Ottelupäivän aamulla tuli odotettu viesti – peli oli peruttu.
Siihen aikaan kännykät ja sähköpostit tekivät vasta tuloaan eikä sosiaalisen median kanavista oltu edes kuultu. Emme siis tienneet, näytettäisiinkö kyseisenä lauantaina mitään ottelua – vai näyttäisikö TV2 esimerkiksi jonkun aiemmin pelatun ottelun, kuten se oli tehnyt joskus aiemmin.
Päättelimme, että jos ottelun kuvannut tv-yhtiö on vienyt kalustonsa jo Nottinghamiin, he voisivat valita jonkun toisen ottelun Nottingham-Liverpool -ottelun tilalle.
Päätimme ottaa riskin. Tiesimme, että betonin päälle laitetulla Lutonin muovimaton päällä voidaan pelata melkein säällä kuin säällä. Lisäksi Luton sijaitsi matkalla Nottinghamista takaisin Lontooseen. Siispä kesärenkaat soimaan ja katsomaan Lutonin ja Arsenalin välistä ottelua.
***
Osuimme oikeaan. Kun saavuimme Kenilworth Roadille, porteista ajoi sisälle tv-yhtiön kuljetuskalustoa.
Tunnistimme yhden ottelun tuottajista, joka kertoi, että ottelu kuvattiin ja se voitiin välittää myös Suomeen.
Kun kiipesimme selostamoon, samainen tuottaja tuli kertomaan, että ottelu joudutaan selostamaan kännyköillä ja ilman selostamossa olevaa tv-ruutua, koska tarvittavia äänikaapeleita ei ehditä näissä poikkeusoloissa vetää eikä selostajille ehditä asentaa tv-ruutuja.
Ehdin jo vastata, että ei ongelmaa, kunnes näin, että veli Nevalaisella oli ongelma. Kysyin, että mikä nyt.
Hän kakisteli kuivakkaasti, ettei näe ilman laseja kentälle – ja nyt ne lasit, joilla hän olisi nähnyt kauaksi, olivat Lontoossa.
***
Ratkaisu löytyi yllättävältä taholta. Kerroimme ongelmamme tuottajalle ja kysyimme, löytyykö stadionilta yhtään televisiota, josta voisimme katsoa ottelua ja selostaa tv-kuvan perusteella. Siihen aikaan ottelut näytettiin monilla stadioneilla niiden sisäisessä tv-verkossa – ja niin tehtiin myös Lutonissa.
Seuran puheenjohtaja luovutti ystävällisesti huoneensa ja tv:nsä meille ja selostimme lankapuhelimella ottelun Suomeen.
Kun ensimmäinen jakso alkoi olla lopuillaan, huoneeseen alkoi valua muidenkin maiden selostajia. TV-yhtiöiden antamista kännyköistä oli akut loppuneet ja samalla olivat loppuneet selostukset.
Joku rohkeni kysyä, saisivatko he lainata meidän puhelintamme. Eivät saaneet.
***
Tapahtumaketju ei vielä siihen loppunut.
Nottinghamin peruttu kotiottelu Liverpoolia vastaan pelattiin vasta toukokuun alussa – samana päivänä, kun Arsenal kohtasi kotiottelussaan Manchester Unitedin. Voitto tuossa ottelussa ja Arsenal olisi liigamestari.
Alun perin molempien otteluiden piti alkaa samaan aikaan, mutta koska mestaruus oli pöydällä molemmissa otteluissa, tv-yhtiöt siirsivät Nottinghamin ottelun aikaisemmaksi, jotta ne pystyivät näyttämään molemmat ottelut suorina.
Ja mitä tapahtui?
Nottingham voitti Liverpoolin yllättäen 2-1 ja mestaruus oli ratkennut jo ennen Arsenalin ottelun alkamista.
Kaikki siis hyvin, itse asiassa loistavasti, – mutta ei kaikilla.
***
Veikkaus järjesti ennen vedonlyönnin lanseeraamista sisäisen seminaariristeilyn, jossa yksi puhuja oli silloin vielä Tipstjänstinä tunnetun Svenska Spelin edustaja. Hän kertoi vedonlyönnin varjoista ja sudenkuopista, joihin Ruotsissa oli törmätty ja jotka Suomessa voitaisiin välttää.
Ja kas kummaa, seinälle heijastui ikimuistoinen ottelupari Nottingham-Liverpool toukokuussa 1991.
Ottelun aikaistaminen oli ollut jo useamman päivän kaikkien tiedossa Englannissa, mutta Tipstjänstiä tieto ei ollut jostain syystä tavoittanut.
Vaikka live-vedonlyönti ei ollut vielä siihen aikaan Ruotsissa mahdollista, Tipstjäntillä seurattiin kuitenkin reaaliaikaisen online-järjestelmän avulla tarkasti pelikertymien kehittymistä ja pelaajien pelikäyttäytymistä.
Pelaajat olivat pelanneet koko ajan ymmärrettävästi Liverpoolin vierasvoittoa, kunnes yhtäkkiä alettiinkin hakata Nottinghamin voittoa.
Tipstjänst alkoi selvittää dramaattista muutosta ja sai lopulta puhelimella kiinni peliasiantuntijan, jolla oli kylmäävä teoria pelikäyttäytymisen muuttumisesta:
”Olisiko syy se, että Nottingham johtaa ottelua 1-0?”
Ruotsin mies kehotti kirjaamaan vedonlyönnin sääntöihin pykälän, jonka mukaan pelin alkamisen jälkeen lyödyt vedot – sen aikaisessa perinteisessä vedonlyönnissä – hylätään riippumatta siitä, mikä ottelun alkamisajaksi pelikupongeissa on ilmoitettu.
Ruotsissa ei tuona toukokuisena maanantaina hylätty.