Eikö Bruce Boudreau ollutkaan pataluha, kuten Teemu Selänne antoi ymmärtää?

Bruce Boudreau herkistyi Vancouver Canucksin kannattajien tuesta.

JääkiekkoNHL

Eikö Bruce Boudreau ollutkaan pataluha, kuten Teemu Selänne antoi ymmärtää?

Bruce Boudreaun kohtelu on Vancouver Canucksin tulevana ex-päävalmentajana on ollut väärin, mutta suomalaismedian sääli kummastuttaa Eetu Pennasta.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 22.1.2023 | KUVAT All Over Press

Teemu Selänne päätti uskomattoman NHL-uransa keväällä 2014 Anaheim Ducksissa 44-vuotiaana. Hänen viimeiseksi päävalmentajakseen taalaliigassa jäi Bruce Boudreau.

Suomalaistähden ja kanadalaispäävalmentajan välejä puitiin julkisuudessa asti. Varsinkin Suomessa Boudreau sai niskaansa kritiikkiä, kun olympiapronssia voittaneissa Leijonissa koko Sotshin turnauksen parhaaksi pelaajaksi valittu Selänne ei saanutkaan Ducksissa vastuuta esimerkiksi erikoistilanteissa.

Selänteen voimakas viesti siitä, kuinka heikko päävalmentaja oli häntä sorsimalla tuhonnut Ducksin mahdollisuudet Stanley Cupiin, sai tilaa eritoten Ilta-Sanomissa. Suomeen oli rakennettu kuva täysin pataluhasta päävalmentajasta.

***

Tätä kirjoittaessa Boudreau on toiminut päävalmentajana NHL:ssä 1087 ottelun ajan. Toki on totta, että NHL-valmentajien pestit ovat pienen piirin hallussa, eivätkä kaikki maailman parhaat jääkiekkovalmentajat valmenna planeetan kovimmassa kiekkoliigassa.

Siitä huolimatta on vaikea kuvitella, että täysin pataluhalle valmentajalle olisi riittänyt päävalmentajan töitä viideksitoista kaudeksi.

Aktiivivalmentajista Boudreaulla on kuudenneksi eniten runkosarjaotteluita vyöllään. Meriittilistalta löytyy myös yksi sarjan parhaalle päävalmentajalle jaettava Jack Adams -palkinto. Voittoprosentti runkosarjassa on vakuuttavasti karvan alle 57.

Toki pudotuspeleistä suuri menestys on häneltä jäämässä puuttumaan. Se on ollut yksi lyömäase, mitä media on häneen ansaitustikin kohdistanut. Palkintokaapista löytyy kuitenkin niin ECHL- kuin AHL-mestaruuskin.

Tuskin Boudreau täysin kelvoton on siis joukkueitaan valmentamaan pudotuspeliympäristössä.

***

Ainakin toistaiseksi Boudreaun nimi löytyy Vancouver Canucksin palkkalistoilta. Kuitenkin lähtö on vääjäämättömästi edessä. Kaikki, mukaan lukien Boudreau, tietävät, että Vancouverissa seurajohto haluaa uuden miehen penkin taakse.

Se, kuinka seurajohto on pitänyt Boudreauta löyhässä hirressä, on ollut lievästi sanottuna erikoista. Päävalmentaja itse on avoimesti spekuloinut median edessä sitä, onko hänen tilallaan seuraavana päivänä joku muu kertomassa joukkueen tilanteesta.

Canucksin fanit ovat komeasti osoittaneet tukensa väistyvälle päävalmentajalleen. Myös media on valinnut puolensa.

Suomalaismedian säälivä suhtautuminen Boudreauhun herättää kuitenkin ihmetyksen. Jos kerran Selänne oli oikeassa valmentajan kykenemättömyydestä, miksi Boudreaun saadessa lähdöt valmentajaa pitäisi sääliä?

Eikö Boudreau saakaan nyt vain maistaa omaa lääkettään, kun tuli kohdelleeksi suomalaista kiekkolegendaa väärin? Vai oliko sittenkin niin, että myös Selänteen ja Boudreaun tarinassa oli myös kääntöpuoli?