Saarikenttä on polttajien paratiisi – myös muilta kärkiseuroilta löytyy huippulaatua

Juho Heikkala on nousemassa kovaa vauhtia polttolinjan pelaajien aateliin.

Pesäpallo

Saarikenttä on polttajien paratiisi – myös muilta kärkiseuroilta löytyy huippulaatua

Vimpeli, Tampere ja Kouvola hallitsivat tällä kaudella polttolinjojen taistelua. Samat joukkueet olivat "yllättäen" myös mitalijoukkueet.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 12.10.2021 | KUVAT All Over Press

Polttolinjojen pelaamisessa on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana suuri muutos. Aiemmin pelaajien paikat olivat eri tilanteissa kiveen hakattuja, kunnes sumppupelaaminen uudisti ulkopelin ja sitä kautta myös linjan pelaamisen, varsinkin vaihtotilanteissa. Perinteisten kakkos- ja kolmospolttajien sijasta siirryttiin muotoon, jossa oli etulukija ja takalukija ja kakkos- ja kolmosvahdit.

Nyt on siirrytty puhumaan kulmapelaajista, ja Joensuun aloittaman trendin mukaan usealla joukkueella alkaa olla Mikko Kemppaisen tyylinen pelaaja, joka pelaa aina siellä kulmassa, jonne pallo vaihtotilanteissa useimmiten lyödään. Käytännössä tämä tarkoittaa kovakätisemmän ja paremmin liikkeestä palloa tappavan pelaajan pelaamista ykkösvaihdossa kolmoskulmassa ja kakkosvaihdossa kakkoskulmassa.

Parhaat kertoimet kaikkeen urheiluun Expektiltä! Tästä kyytiin!

Monet joukkueet vaihtavat myös etumiesten ja polttolinjan rooleja takatilanteissa. Esimerkiksi Kouvolassa Valtteri Luoma siirtyy takatilanteissa etukentältä kakkospolttajaksi syvimpään pussiin. Kiteellä Hannes Pekkinen siirtyy etukentältä kakkospussiin ja Joni Lehikoinen kakkosvahdiksi. Perinteisten pelipaikkojen sijasta näin pyöritään hyödyntämään eri pelaajien parhaat ominaisuudet eri tilanteissa.

Polttolinjojen vertailu on tässä mielessä haasteellista. Siksi tässä vertailussa puhutaan ensisijaisesti polttolinjojen pelaamisesta vaihtotilanteissa.

Ykköskori

Ykköskorissa on kolmen seuran polttolinjat, Vimpelin, Mansen ja Kouvolan. Niiden laittaminen paremmuusjärjestykseen on tarpeetonta.

Ehjin linja on Vimpelillä. Severi Lassila on Superin parhaita ulkopelaajia ja sai ansiosta tällä kaudella Kultaisen räpylän. Lassila pelaa suuressa roolissa vaihtotilanteissa etulukijana ja takatilanteissa syvimmässä pussissa. Mikko Kanala on jo pitkään ollut huippumies myös ulkona. Kaksi muuta linjan paikkaa menevät ihannetilanteessa otteitaan koko ajan parantavalle Juho Heikkalalle ja Teemu Isokedolle. Vimpelin osakkeen arvoa nostaa se, että linjaan on Saarikentällä suoranaista tungosta.

Mansen linjassa on kolme raskaan sarjan linjanpelaajaa, Tuomas Jussila, Juuso Myllyniemi ja Tuomas Tuohisaari. Suurta tonttia pelaava Jussila on valtakunnan ylivoimaisimpia ulkopelaajia, Tuohisaari nousi kauden edetessä kenties sarjan parhaaksi takalukijaksi ja Myllyniemi on erinomainen kulmapelaaja.

Neljäs paikka oli sen sijaan Mansessa haussa. Lopulta paikalle istutettiin kesken kauden hankittu Severi Tikkakoski. Riku Hokkanen tulee ensi kaudeksi Hyvinkäältä ja jos ja kun Tuohisaari jatkaa Mansessa, Mansen linja on paketissa.

Kouvolalla on myös erinomainen linja, jonka syksyn ratkaisupeleissä muodostivat aina pallovarma ja kovakätinen Matti Latvala, kukkaansa puhjennut Matti Saukko, loistohankinta Jasperi Luoma ja loukkaantuneen Toni Kohosen paikan ottanut ja itselleen jatkosopimuksen syksyllä pelannut Iiro Nokkala.

Kakkoskori

Sotkamon kausi oli pettymys. Sen suurimmat haasteet ulkopelissä olivat etu- ja takakenttä. Linja oli sen sijaan takuuvarmaa jymyä. Niko Korhonen pystyy pelaamaan etulukijana ja kulmapelaajana, Kalle Kuosmanen kehittyy kausi kaudelta, Antti Kiiskinen täytti kakkosvahtina paikkansa ja vaikka Jymy laittoi Toni Laakson lauluun, Laakso pelasi ulkona hyvän kauden.

Joensuu linja oli epätasainen ja eli kauden aikana Konsta Kettusen loukkaantumisen vuoksi. Kettusesta piti tulla Tuomas Jussilan korvaaja ja hänestä voi hyvinkin kasvaa lähes Jussilan tasoinen ulkopelaaja. Mikko Kemppainen pelasi jälleen vahvan kauden kulmapelaajana ja Samuel Tirkkosesta on kasvamassa kovan luokan ulkopelaaja. Neljäs paikka linjassa oli Joensuulle ongelmallinen ja kolmospuolella kokeiltiin kauden aikana useita pelaajia. Elmeri Liedon hankinta ja Henri Litmasen siirtäminen takaisin linjaan ratkaisevat saman tien JoMan linjan ongelmat.

Pattijoen pelin perustana oli tiivis ulkopeli – ja siinä yhtenä kulmakivenä oli polttolinja. Sami Haapakoski ja Severi Piispanen hoitivat kakkospuolen ja kolmospuolella Paavo Pelto ja Tuukka Sarkkinen pelasivat perushyvän kauden.

Imatra oli kauden sensaatiojoukkue – ja polttolinjankin pelaamisessa oli paljon tähtisadetta. Varsinkin Konsta Hyötyläinen pelasi etulukijana loistokauden, samoin Sasu Iivarinen pelasi kakkosvahtina varman kauden. Kolmospuoli eli loukkaantumisten vuoksi, mutta sekin selvisi urakastaan hyvin.

Myös Kempeleen linja ansaitsee kaudesta puhtaat paperit. Varsinkin kakkospuolta hoitaneet Markus Keski-Petäjä ja Topi Korhonen pelasivat takuuvarman kauden.

Muista myös Tapio Suomisen live tietovisailu torstaisin kello 19.30 – ja muuta tieto rahaksi!

Hyvinkää ei selvinnyt pudotuspeleihin, mutta sen pudotuspelipaikka ei kaatunut polttolinjaan. Patrik Vartama on ehdottoman ykköskorin linjanpelaaja. Kalle-Tapio Huusko oli yksi kauden suurista positiivisista yllättäjistä ja Santtu Patova ja Riku Hokkanen täyttivät paikkansa kolmospuolella.

Seinäjoki oli yksi kauden pettymyksistä, mutta sen polttolinja pelasi hyvän kauden. Elmeri Liedosta on kypsynyt yhdeksi sarjan parhaista polttolinjan pelaajista ja nuori Veeti Kettunen pelasi sensaatiomaisen kauden. Mikko Kytömäki hoiti myös oman tonttinsa. Neljännen pelaajan yhtälöön ei sen sijaan löytynyt vesitiivistä ratkaisua.

Kolmoskori

Kolmoskoriin jäävät Kitee, Koskenkorva, Kankaanpää, Siilinjärvi ja Hamina.

Kausi oli Kiteelle suuri pettymys, eikä sen linjakaan vakuuttanut vaihtotilanteissa. Takatilanteissa tilanne oli parempi, sillä Hannes Pekkinen ja Joni Lehikoinen siirtyvät etukentältä linjaan. Kiteen linjan pelaamiseenvaikutti osaltaan se, että kokeneen Sami Partasen kauden sotkivat loukkaantumiset. Elmeri Purmosessa on potentiaalia myös ulkona, mutta Purmonen ja hänen nopeat jalkansa olisi kannattanut ajaa tällä kaudella määrätietoisesti takalukijaksi.

Koskenkorvan linjasta kannattaa mainita Aku Kettunen ja Anttoni Jakobsson, ja Kankaanpäästä lupaava Antti Kortteenperä. Kiteelle Siilinjärveltä siirtyvä Samu Vainikainen on jo polttolinjassa käsite. Ja löytyyhän sieltä Haminankin linjasta suuri onnistuja – Ville Kotro.