Sabotöörit ja klovnit sahaavat omaa oksaansa, kun he jarruttavat stadionhankkeita

AC Oulu kaipaa uutta kotia. Samoin stadionille olisi tilausta niin Espoossa kuin Lahdessakin.

Il PinturicchioJalkapalloVeikkausliiga

Sabotöörit ja klovnit sahaavat omaa oksaansa, kun he jarruttavat stadionhankkeita

Joel Perovuo ottaa tiukan kannan stadionhankkeiden puolesta. Hankkeiden sabotööreille ei riitä ymmärrystä.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 10.3.2023 | KUVAT All Over Press

Useammalla Veikkausliiga-paikkakunnalla on meneillään stadionhankkeita. Projektien ylle voidaankin vetää yhtäläisyysmerkit, ettei näitä areenoita helpolla pystyyn saada. Olemme Färsaariakin perässä stadionolosuhteissa.

Oulussa monien vaiheiden jälkeen jalkapallon ja urheilun ystävät ehtivät jo innostua uuden stadionin rakennuspäätöksen mentyä yksimielisesti maaliin kaupunginvaltuustossa. Innostus kuitenkin vaihtui nopeasti ainakin itselläni ankaraan vitutukseen, kun mediassa julkaistiin laajasti tieto Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen jätetystä kuuden henkilön valituksesta koskien stadionhanketta.

Tämä on totta kai surullinen käänne tässä asiassa ja konkreettinen esimerkki siitä, miksi me Suomessa emme ole urheilukansaa. Samalla se on esimerkki toisen oksan sahaamisen kulttuurista, joka meiltä löytyy.

A hectic weekend in the Liiga and the Premier League. Check the odds and play at Mr Green!

Lahdessa ja Espoossa on väännetty valtuustoissa vuosikausia ja Kuopiossakin stadionhanke voisi edetä nopeammin. Kun sitten vihdoin löytyy kaupunginvaltuusto, jolta löytyy ymmärrystä edistää tällaista hanketta, löytyy meiltä muutama klovni, jotka varmasti vielä nauttivat tästä tekemästään sabotaasista.

Heinäpäässä on jo valmiiksi olemassa urheilupuisto ja jalkapallokenttiä. Stadionhanke on myös laadittu huolella ja hankkeessa on jo vastattu suurelta osin näiden kuuden sabotöörin valitukseen.

***

Suomessa on lukuisia byrokraattisia hirviöitä ja tämänkaltaiset systeemin ja demokratian väärinkäytökset on saatava kitkettyä pois. Ei voi olla niin, että joku marginaalinen ryhmä hiekoittaa yhteistä hyvää ja naureskelee kotona aikaansaannoksilleen.

Yhtä lailla meidän saatava purettua raskasta hallintoamme, jotta päätöksentekomme tehostuisi. Vähemmän paperinpyörittelyä, enemmän toimintaa.

Toki, jos jatkamme tällä kabinetissa puuhastelun tiellä, en halua kuulla enää yhtään ihmettelyä, miksi emme pärjää lajissa x tai y. Monessa muussa maassa uutta areenaa nousee vuodesta toiseen samaan aikaan, kun me ajattelemme täällä vuodesta toiseen, että ’’ollaan 500 vuotta pärjätty ilman stadionia, niin miksi me nyt tarvitaan stadion’’.

Suomen ilmasto ei anna kilpailuetua kuin korkeintaan talvilajeissa, muuten asia on melkein päinvastoin. Siksi tarvitsemme timanttiset olosuhteet esimerkiksi jalkapalloiluun.

Tämä on tietysti vielä kaukainen ajatus, sillä yhteiskunnallisesti emme ole edes lähellä sitä, että ymmärtäisimme liikunnan ja urheilun merkityksen tulevaisuutemme ja hyvinvointimme kannalta. Sen sijaan tilalla on jatkuvasti kasvaneet terveydenhuoltokulut, joista liikkumattomuuden arvioidaan maksavan vuosittain Suomessa yli 3 miljardia.

***

Se, että saisimme Veikkausliigaan joukkueille uskottavat areenat, olisi ensinnäkin pelin kannalta olennainen asia. Se mahdollistaisi myös sen, että seura pääsisi kehittämään kulttuuriaan ja saisi oikean mahdollisuuden luoda ottelutapahtuma, jonne fanien on hyvä tulla.

Se tarjoaisi myös paremman mahdollisuuden saada lisää ihmisiä kiinnostumaan seurasta ja näin kasvattamaan fanipohjaa. Telinekatsomoin tai puuhökkelein se ei onnistu. Tämä on myös sarjan uskottavuuden kannalta tärkeä asia.

Voimme vain toivoa, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeudessa löytyy pelisilmää asian suhteen ja tälle järjettömyydelle laitetaan nopea stoppi. Silloin stadionin rakennustyöt pääsevät alkamaan aiotun aikataulun mukaisesti.