Kekäläistä pitää onnitella jättikaupasta, mutta Laine-vaatimuksissa olisi oltava joku häpy

Jarmo Kekäläinen kohahdutti kiekkopiirejä kaappaamalla Johnny Gaudreaun Columbukseen.

JääkiekkoNHL

Kekäläistä pitää onnitella jättikaupasta, mutta Laine-vaatimuksissa olisi oltava joku häpy

Jarmo Kekäläinen teki kovan vedon hankkiessaan Johnny Gaudreaun, mutta Samuel Savolainen ihmettelee Kekäläisen Patrik Laineelle esittämiä vaatimuksia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.7.2022 | KUVAT All Over Press

Jarmo Kekäläinen teki kovan kaappauksen saadessaan viime kaudella peräti 115 tehopistettä runkosarjassa paukauttaneen Johnny Gaudreaun riveihinsä. Samuel, miten kovan kaappauksen Kekäläinen oikeastaan teki?

Gaudreau oli viime kaudella runkosarjan pistepörssin jaettu kakkonen. Harvoin on vapailla markkinoilla tämänkaltaisia hyökkääjiä saatavilla, joten Kekäläistä voi onnitella kovasta kaappauksesta.

Gaudreau kuuluu ehdottomasti NHL:ssä supertähtiluokkaan ja tämä tekee Columbuksesta heti uskottavamman joukkueen. Se onkin jännä nähdä, että miten käy Gaudreaun tehopistelukujen Columbuksessa. Viime kaudella Columbuksen sisäinen pistepörssi voitettiin 62 tehopisteellä. Selvää oli, että tuloksentekijää tarvittiin, mutta saapa nähdä palveleeko Columbuksen pelitapa Gaudreauta saamaan itsestään ja ylipäätään koko joukkueesta kaikkea irti.

Myönnetään, minulla on asian suhteen epäilykseni.

Nouseeko Kekäläisen Columbus tällä hankinnalla voimasuhteissa merkittävästi korkeammalle?

Tietysti Gaudreau on NHL-mittapuulla kova luu. Eräs suomalainen NHL-mediapersoona taisi sanoa, että tällä siirrolla Columbus muutti kertaheitolla koko seuran kulttuurin. Se on kyllä surullista, sillä eihän yhdellä pelaajasiirrolla kulttuureja muuteta tai sitten ei ymmärretä, mitä kulttuuri on ja mistä se koostuu.

51.00 for Columbus Blue Jackets to win Stanley Cup 2022/2023. Chech the offers for all 32 teams at LeoVegas!

Täytyy sanoa sekin, että vielä parempi tietysti olisi Columbuksen kannalta, jos Gaudreau olisi ollut sentteri, sillä joukkueen sentterikalusto on edelleen NHL-mittapuulla yhtenä heikoimpien joukossa. Cole Sillingerissä ja Kent Johnsonissa on toki potentiaalia, mutta nyt puhutaan vasta potentiaalista, ei toteutumasta.

Joten sikäli en usko, että Columbus on tässä nousemassa miksikään mestarikandidaatiksi, vaikka Gaudreau hieno hankinta olikin – oli hänen oma syynsä valita Columbus sitten mikä hyvänsä. Tällaisella sentterikalustolla ei mestaruuksia ole voitettu.

Ja ehkä voisi lisätä, että tuskin voitetaan tällaisella valmentajakalustollakaan. Menestyvissä joukkueissa keskikaista ei voi olla heikkous, eikä pakistokaan voi olla yhden tai kahden huippupelaajan varassa. Toki nyt otettiin askel lähemmäksi pudotuspelejä, mutta ei pudotuspelipaikka mitenkään kirkossa kuulutettu tämänkään hankinnan jälkeen ole. Kaukana siitä.

Blue Jacketsin kohdalla arvuutellaan parhaillaan, miten joukkue saa Patrik Laineen mahtumaan palkkakattonsa alle. Miten näet tilanteen kehittyvän?

Se on aivan selvää, että Kekäläisen on luovuttava nyt jostain saadakseen pidettyä Laineen. Ihmettelin Kekäläisen lausuntoja siitä, miten hän odottaa Laineen joustavan palkastaan tehdäkseen sopimuksen Columbuksen kanssa.

Saahan sitä toki sellaista pyytää ja odottaa, mutta eihän se nyt Laineen vika ole, jos Kekäläinen itse menee pulittamaan lopulta kovin keskinkertaiselle peruspakille Erik Gudbransonille tökeröä ylihintaa eli neljää miljoonaa kaudessa seuraavan neljän kauden ajan. Nuo ovat juuri sellaisia sopimuksia, joiden vuoksi seurat ajautuvat palkkakatto-ongelmiin.

Sikäli hieman häpyä toivoisi Kekäläiseltä ja hieman myös tällaiset jutut kritiikittä nielleiltä suomalaisilta kiekkotoimittajiltakin, sillä turha siitä on lopulta Lainetta vaatia maksumieheksi, että itse törsää palkkakaton alta kaiken liikkumavaran tuolla tavalla esimerkiksi Gudbransonin kaltaiseen kiekkokiertolaiseen.