Saiko Nuoret Leijonat puikkoihinsa 82 metrin vai yli 90 metrin keihäsmiehen?

Tomi Lämsä on jättänyt värikkään käpälänjäljen Suomi-kiekkoon.

Jääkiekko

Saiko Nuoret Leijonat puikkoihinsa 82 metrin vai yli 90 metrin keihäsmiehen?

Millainen ja minkä tason valmentaja on Nuorten Leijonien uusi päävalmentaja Tomi Lämsä? Sitä myös Samuel Savolainen miettii.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.6.2022 | KUVAT All Over Press

Tomi Lämsä seuraa Antti Pennasta Nuorten Leijonien päävalmentajana elokuussa järjestettävien alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekon MM-kisojen jälkeen. Mitä ajattelet juuri Tomi Lämsän nimeämisestä pestiin?

Ajattelen, että asiaa voi katsoa monelta kantilta. Tietysti voisi katsoa Tomi Lämsää kohti ja nähdä sen valmentajan, joka epäonnistui Jokereissa ja Pelicansissa raskaasti.

Mutta sitten toisaalta on sekin Lämsä, jonka päävalmentama joukkue päästi KHL:n runkosarjassa vähiten maaleja tällä kaudella ja valmensi muutenkin mukiinmenevää jääkiekkoa. Lisäksi Lämsä on ollut Meidän pelin teoreetikkoja taustalla, mutta toisaalta Liigassa hänen joukkueidensa pelaaminen oli eräänlaista mekaanista Meidän peliä. Hän voi olla suomalaista mainettaan parempi valmentajana. Ja epäilemättä hänen on täytynyt kehittyä.

Expekt Special Offer for Tampa Bay Lightning to beat New York Rangers and over  6,5 goals during the normal time!

Lisäksi on totta, että Lämsällä on tuoreimman KHL-pestinsä myötä kosketus kansainväliseen jääkiekkoon ja hänellä on nuorisomaajoukkuetaustaa. Mutta silti tässä on kuitenkin pientä epävarmuutta ilmassa, sillä hän perii pestin Antti Pennaselta, jonka myötä valmentamisessa olisi ollut tietty laatutakuu. Sellaista takuuta en voi Lämsästä antaa.

Jos otetaan näin koulujen päättymisen kunniaksi todistusvertaus, en osaa sanoa onko Lämsä papereissani tehtävään esimerkiksi seiskan mies vai kiitettävän miehiä, kuten ovat valmentajina esimerkiksi Jukka Jalonen ja Pennanen. Eihän esimerkiksi 82 metrin keihäänheittäjä huono ole, mutta jos maailman kärki heittää yli 90 metriä ja se on tavoite, nuo mitat ei lopulta sitten kauheasti lämmitäkään.

Samalla on kuitenkin muistettava, että Lämsän oman uran kannalta hänelle on valtavaksi eduksi se, että hän pääsee työskentelemään läheisesti valmentajana ja huippu-urheilujohtajana pestissään Jukka Jalosen kanssa, ellei NHL ymmärrä korjata häntä vihdoin valmennuspestiin. Siksi huolet hieman hälvenevät, koska Lämsä pääsee valmennuksellisesti käsiksi aika kovan luokan kansainvälisen jääkiekon tietopankkiin. Teorian hallitseminen on silti eri asia kuin käytäntö.

Lämsän osaaminen mitataankin tuloksilla. Joten annetaan Lämsälle mahdollisuus, mutta kuten sanottua, tuloksiakin pitää voida odottaa.

Millaisia tuloksia Lämsältä voi odottaa?

Mielestäni samoja kuin Leijonissa ja Nuorissa Leijonissa tänä päivänä odotetaan. Rima on noussut suomalaisessa jääkiekossa äärimmäisen korkeaksi. Ja hyvä niin, se on ansaittu asema. Samalla se rima velvoittaa myös Lämsää.

Jos vielä melko tuoreeltaan Suomi-kiekossa onnistuneeksi turnaukseksi laskettiin, että voitettiin puolivälierät ja selviydyttiin mitalipeleihin, nykyään vaatimustaso alkaa olla jo sitä luokkaa, että on voitettava välieräpeli ja päästään finaaliin. Tuo rima on tietysti raaka, mutta se on pelin henki ja siihen haasteeseen Lämsänkin pitää vastata.

Mitä tapahtuu nyt elokuisten alle 20-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen nykyiselle päävalmentajalle Antti Pennaselle?

Tuohon kysymykseen täytyy vielä kaivella vastausta. Selväähän on ollut jo pitkään, että Pennasella on sopimus Jokereiden kanssa, mutta kuten tiedetään, se kuvio on vähintäänkin mutkikas.

Onko Pennanen jo osana kasaamassa Jokereiden havittelemaa liigajoukkuetta? Löytyykö sijoittajat? Saako Jokerit ylipäätään kasaan liigajoukkuetta? Ja jos saa, missä se pelaa? Kuka joukkuetta lopulta johtaa?

Kaikkiin näihin tuttuihin kysymyksiin on edelleen vähän vastauksia, mutta selvää on, että joukkueenrakennus kaudelle 2023-24 on aloitettava jo hyvin pian. Mieluiten se olisi pitänyt jo aloittaa.