Arsenal on toipunut shokkialustaan, mutta mitä ihmettä tekee Tottenham?

Pierre Emerick Aubameyang avasi kauden liigamaalitilnsä Norwichia vastaan. Sitä ennen hän oli iskenyt Liigacupissa hattutempu West Bromwichin verkkoon.

JalkapalloValioliiga

Arsenal on toipunut shokkialustaan, mutta mitä ihmettä tekee Tottenham?

Arsenal ja Tottenham lähtevät sunnuntaiseen Pohjois-Lontoon derbyyn erilaisista asemista. Arsenal on herännyt koomasta, Tottenham on sinne matkalla.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 26.9.2021 | KUVAT All Over Press

Arsenal–Tottenham

Sunnuntai 26.9. klo 18.30, Emirates Stadium, Lontoo.

Asetelma

Lontoolaisjättien alkukauden suunnat ovat erilaisia. Siksi otteluun tulee kaksi erilaisessa hengessä olevaa joukkuetta. Pisteet ovat molemmille huikean tärkeitä.

Arsenal on toipunut shokkialustaan kahdella voitolla. Norwich ja Burnley kaatuivat 1-0-lukemin. Nämä voitot antoivat happea päävalmentaja Mikel Artetalle ja helpotti joukkueen maalinteon tuskaa – ei paljoa, mutta riittävästi.

Expektin kertoimet NLD:hen – Arsenal 2.23 – x: 3.35 – Tottenham 3.35!

Tottenhamilla on sen sijaan takanaan kaksi 0-3-tappiota Crystal Palacelle sekä Chelsealle. Chelseaa vastaan Tottenham oli ensimmäisellä jaksolla kohtalaisen hyvin mukana pelissä, mutta toisella jaksolla Chelsea meni menojaan. Thomas Tuchelin poppoo otti keskikentän lukumäärällisesti haltuunsa ja sai revittyä Tottenhamin auki.

Pelaajatilanne

Arsenalilla ei ole pahempi loukkaantumishuolia. Kieran Tierney on todennäköisesti poissa. Huolta aiheuttaa sen sijaan hyökkäyspään suorituskyky. Joukkue on luonut melkein kuusi maalia odotetta, mutta vain kaksi maalia on saatu realisoitumaan. Nicolas Pepe, Bukayo Saka ja Emile Smith-Rowe ovat vielä Valioliigassa nollilla, vaikka paikkoja on ollut maaleihin.

Tottenham on rypenyt ja rypee edelleen pienissä pelaajaongelmissa etenkin hyökkäyspään suhteen. Lucas Mouran pelaaminen on epävarmaa ja Steven Bergwijn on varmasti poissa. Lisäksi Harry Kane on ollut kaukana parhaastaan. Kane olisi saatava sisään joukkueen pelaamiseen ja nopeasti.

Analyysi

Arsenal on paremmassa henkisessä tilassa, joten se tekee Arsenalista ihan hienoisen suosikin tähän otteluun.

Peli tulee kuitenkin kulminoitumaan siihen, pystyykö Arsenal saamaan tehoja, vai saako Tottenham iskettyä Arsenalin kanveesiin esimerkiksi vastaiskuillaan.

Tottenhamin Nuno Espírito Santo osaa organisoida tiiviin puolikorkean blokin ja käskyttää joukkueensa teräviin vastaiskuihin. Tätä Tottenham tulee Emiratesilla varmasti yrittämään. Arsenalin on vastattava tähän pitämällä Son Heung-Min ja Harry Kane pihdeissä, kun Tottenham riistää pallon. Arsenalin valmennuksen on kiinnitettävä ekstrahuomiota hyökkäyksen valvomiseen, eli siihen, miten varaudutaan negatiiviseen tilanteenvaihtoon jo hyökkäyksen aikana.

Jos Tottenham puolustaa 4-3-3-muodossaan, on Arsenalin pystyttävä satuttamaan Tottenhamia laidoilta. Laitapuolustajien nousut ovat silloin avainasemassa. Voidaan ajatella myös niin, että laidalta eteneminen on hyvä asia negatiivisten tilanteenvaihtojen kannalta, koska pallo vaihtaa omistajaa alueilla, joista ei ole niin helppoa lähteä vastaiskuihin.

Pelaaja: Hugo Lloris

Hugo Lloris on yksi Valioliigan aliarvostetuimmista maalivahdeista. 34-vuotias ranskalainen on pelannut Spursissa jo vuodesta 2012 lähtien. Kehuja tullut vuosien saatossa, mutta myös kritiikkiä. Useimmiten ilman perusteita.

Toki Llorisilla on heikot kohteensa. Tottenhamin rangaistusalueelle on heitetty tällä kaudella jo 60 keskitystä, mutta Lloris ei ole hakenut niistä yhtäkään. Hänen lisäkseen vain Ederson on ollut keskitystilanteissa yhtä passiivinen. Toisaalta Manchester Cityn boksiin on heitetty vain 20 keskitystä.

Lloris on päästänyt Valioliigassa kuusi maalia. Post-shot xG on ollut 7,4 maalia. Lloris on siis konkreettisesti torjunut joukkueelleen 1,4 maalin ylisuorituksen. Post-shot xG tarkoittaa maalin syntymisen todennäköisyyttä maalintekoyrityksen lähtemisen jälkeen, eli tunnusluku kuvaa maalintekoyrityksen todellista uhkaa. 1,4 maalin ylisuoritus on Valioliigan kolmanneksi suurin. Vain Manchester Unitedin David De Gea ja Liverpoolin Alisson ovat torjuneet paremmin.