Tässä ovat tämän kauden TOP10 pohjoismaiset futaajat – yksi vai kaksi suomalaista?

Martin Ødegaard on löytänyt jalkapalloilullisen kotinsa Arsenalista.

Jalkapallo

Tässä ovat tämän kauden TOP10 pohjoismaiset futaajat – yksi vai kaksi suomalaista?

Suurten sarjojen kaudet paketissa, EM-kisat edessä. Ketkä ovat kauden parhaat pohjoismaiset futaajat? Tiistaiseura listaa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.6.2024

Parhaat pohjoismaalaiset jalkapalloilijat 2023-2024

1. Martin Ødegaard, Arsenal

Martin Ødegaardista on puhuttu sensaationa siitä lähtien, kun hän siirtyi 15-vuotiaana Real Madridiin. Välillä sensaation eteen liitettiin sana entinen, mutta 25-vuotias norjalainen on löytänyt viimeinkin jalkapalloilullisen kotinsa Arsenalissa.

Ødegaard muodosti jo viime kaudella Bukayo Sakan kanssa maagisen kaksikon, mutta Declan Ricen tulo täksi kaudeksi Ødegaardin rinnalle keskikentällä on nostanut norjalaisen jalkapalloilijana vieläkin huimemmalle tasolle. Ødegaard on Arsenalin kapteeni ja joukkueen tärkein pelillinen kapellimestari.

Ødegaard teki päättyneellä kaudella Valioliigassa 10 maalia ja antoi 8 maalisyöttöä, mutta hänen roolinsa Arsenalin maalipaikkojen luomisessa oli vieläkin merkittävämpi, jos mukaan laskettaisiin se, mitä tapahtui ennen maalia ja ennen viimeistä syöttöä.

2. Alexander Isak, Newcastle

Alexander Isakin potentiaali on ollut jo pitkään tiedossa, mutta ruotsalainen pääsi lopullisesti irti tällä kaudella Newcastlessa. Se näkyi myös hänen maalimäärissään. Isak viimeisteli 30 Valioliigan ottelussa 21 maalia ja oli yhdessä Bruno Guimarãesin kanssa Newcastlen tärkein pelaaja.

24-vuotiaan ruotsalaisen arvostuksesta kertoo paljon se, että hän arvonsa siirtomarkkinoilla on noussut jo 100 miljoonan euron luokkaan.

3. Erling Håland, Manchester City

Erling Hålandia pidetään edelleen maailman vaarallisimpana maalintekijänä, mutta tällä kaudella 23-vuotiaan norjalaisen kilpeen tuli myös ensimmäisiä lommoja. Maaleja hän teki Valioliigassa edelleen hurjan määrän, 27, mutta maalimäärä oli silti yhdeksän maalia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Suurin kritiikki kohdistui kuitenkin Hålandin kokonaisvaltaiseen pelaamiseen. Vastustajat olivat oppineet eliminoimaan norjalaisen tukkimalla syöttölinjat. Sen seurauksena Håland vaelteli etenkin otteluissa huippuseuroja vastaan suurimman ajan otteluista lähes huomaamattomana. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Pep Guardiola muuttaa ensi kaudeksi Manchester Cityn pelaamista, että hän saa Hålandista maksimaalisen hyödyn joukkueelle.

4. Lukas Hradecký, Bayer Leverkusen

Lukas Hradeckýn tämän kauden sankaritekoja ei tarvitsisi toistaa, sille ne tiedetään läpi jalkapalloilevan maailman. Mutta tässä ne tulevat: Hradecký johti joukkueensa kapteenina Bayer Leverusenin historialliseen kauteen, jonka aikana Leverkusen ei hävinnyt yhtään ottelua ensimmäisenä joukkueena Bundesliigan historiassa. Sen päälle se voitti Saksan Cupin ja eteni Euroopa-liigan finaaliin, jonka se hävisi Atalantalle 0-3.

Tuo tappio oli Leverkusenin ainoa koko kauden aikana. Hradecký ei pelannut ottelussa, joten hänen saldonsa oli tahraton.

Hradecky pelasi kauden aikana 17 nollapeliä ja päästi vain 0,69 maalia ottelua kohden. Molemmat olivat Bundesliigan ylivoimaisesti parhaimpia lukemia.

5. Alexander Sørloth, Villarreal

Alexander Sørlothia pidettiin ennen tätä kautta kiertolaishyökkääjänä, jonka potentiaali kyllä tiedettiin, mutta sen täyttymistä odotettiin. Sørloth oli tehnyt kaudella 2019-2020 Turkin Superliigassa Trabzonsporissa 24 maalia, mutta sen tähtikauden muisto oli jo haalistunut – kunnes 28-vuotias norjalainen siirtyi täksi kaudeksi Villarrealiin.

Norlainen oli yksi La Liga -kauden sensaatiosta ja taisteli loppuun asti jopa sarjan maalinkuninkuudesta. Maalikuninkuus meni lopulta yhden maalin erolla Gironan Artem Dovbykille, mutta Sørlothin 23 maalia olivat silti häikäisevä suoritus norjalaiselta.

6 Viktor Gyökeres, Sporting CP

Viktor Gyökeresin siirto vuosi sitten kesällä Englannin Mestaruussarjassa pelanneesta Coventrysta Sportingiin meni lyhyellä kuittauksella jalkapallosiirtojen virrassa. Gyökeresin nimi toki tiedettiin, mistä kertoi myös hänen siirtosummansa: Sporting ei maksaisi 20 miljoonaa euroa pelaajasta, ellei hän näkisi hänessä jotain poikkeuksellista.

Sporting oli oikeassa. Gyökeres pyyhkäisi myrskyn lailla yli Primeira Ligan johtamalla Sportingin seurahistorian 20. liigamestaruuteensa ja voittamalla sarjan maalikuninkuuden 29 osumalla. Portugalin cupissa Gyökores viimeisteli kuusi maalia, mutta cup-kruunu jäi uupumaan Porton kaadettua Sportingin cupin loppuottelussa 2-1.

Gyökoresin loistokausi heitti hänet suurten eurooppalaisseurojen hankintalistalla. Samalla hänen siirtosummansa oli pompannut Sportingin mukaan viisinkertaiseksi ja muiden seurojen mukaan kolminkertaiseksi.

7. Albert Guðmundsson, Genoa

Islannin jalkapallon suuret huumanvuodet ovat historiaa, mutta satujen saarilta tulee edelleen hyviä jalkapalloilijoita. Albert Guðmundsson on ottanut kiistattoman paikan maan ykköspelaajana – varsinkin päästyään vauhtiin Genoassa.

Guðmundsson oli jo viime kaudella Genoan avainpelaajia, kun Genoa palasi heti putoamisensa jälkeen takaisin Serie A:han. Genoa vakiinnutti päättyneellä kaudella paikkansa Serie A:n keskikastissa sijoittumalla sarjassa sijalle 11.

Guðmundssonin rooli Serie A:ssa päättyneellä kaudella oli entistäkin merkittävämpi. Hän oli 14 liigamaalillaan joukkueensa ylivoimaisesti paras maalintekijä ja maalisyöttöjäkin islantilainen antoi neljä.

Nyt Genoassa pelätään, että islantilaisen vie joku suurempi näkki.

8. Jonas Wind, VfL Wolfsburg

Wolfsburg teki tammikuussa 2022 kaupat, joita sen ei ole tarvinnut katua. Se maksoi 12 miljoonaa euroa FC Københavnille Jonas Windista, joka on nopeassa tahdissa noussut Wolfsburgin avainpelaajaksi. Wind väläytteli osaamistaan jo viime kaudella, mutta varsinainen läpimurtonsa hän teki päättyneellä kaudella iskemällä 11 liigamaalia ja antamalla sen päälle 7 maalia syöttöä.

Ei ihme, että Windia tavoittelee kesällä useampikin seura riveihinsä Wolverhamptonin johdolla.

9. Andreas Christensen, Barcelona

Andreas Christensen ja Barcelona löysivät yllättäen toisensa kesällä 2022. Tanskalaisen taidot oli toki tiedossa, mutta siirtoon Barcelonaan vaikutti osaltaan myös se, että hän pääsi siirtymään Camp Noulle ilmaiseksi istuttuaan sopimuksensa Chelseassa loppuun.

Christensen juurtui jo avauskaudellaan Barcelonan puolustukseen ja paransi otteita toisella kaudellaan. Hänen arvoaan nosti se, että Barcelonan puolustuksellisen ongelmien myötä Xavi siirsi tanskalaisen tammikuussa keskikentän pohjalle. Christensen ei siitä hätkähtänyt vaan pelasi silläkin paikalla vahvan kauden.

10 Rasmus Højlund, Manchester United

Kun Manchester United maksoi vuosi sitten kesällä 20-vuotiaasta Rasmus Højlundista Atalantalle 84 miljoonaa euroa, siirtosumman suuruutta ei pidetty merkkinä tanskalaisen taidoista vaan Manchester Unitedin epätoivosta.

Unitedin epätoivo oli lähellä nielaista myös Højlundin. Tanskalainen harhaili alkukauden täysin kadoksissa ja teki ensimmäisen Valioliiga-osumansa vasta tapaninpäivänä. Sen jälkeen kurssia muuttui ja sen sijaan, että Højlund olisi ollut katastrofi, loppukausi antoi lupauksia paremmasta. 10 liigamaalia ja sen päälle kuusi Mestarien liiga- ja cup-osumaa ei ollut huono suoritus vasta 21-vuotiaalta hyökkääjältä – ja varsinkaan Manchester Unitedin nykykaaoksessa.