Schumacherin onnettomuudesta kymmenen vuotta – ”Jäätävä kisakuski”

Kokenut Michael Schumacher ja oppipoika Sebastian Vettel vuonna 2012.

Formula 1

Schumacherin onnettomuudesta kymmenen vuotta – ”Jäätävä kisakuski”

F1-mestari Michael Schumacherin järkyttävästä hiihto-onnettomuudesta on kulunut kymmenen vuotta. Perhekeskeisen miehen nykytilanteesta ei juuri tihkuta tietoja.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 29.12.2023 | KUVAT Red Bull Content Pool

F1-kuljettaja Michael Schumacher, 54, loukkaantui vakavasti kymmenen vuotta sitten lasketteluturmassa Ranskan Meribelissä. Schumacher ei ole sen jälkeen esiintynyt julkisuudessa.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari muistaa Schumacherin erittäin perhekeskeisenä F1-kuskina, eikä ole hämmästynyt, ettei hänen tilastaan jaeta tietoja.

”Schumacherien perheessä ei mikään ole ollut entisellään onnettomuuden jälkeen. Perheen tapaan kuuluu, ettei tietoja hänen tilanteestaan jaeskella ulkopuolisille”, Mustakari aloittaa.

”Hän oli jo urallaan erittäin perhekeskeinen mies ja piti perheen asiat perheen asioina. Siten hänen onnettomuutensakin jälkeen on haluttu toimia. Se ei ole yllättänyt.”

Schumacher voitti F1-urallaan peräti seitsemän maailmanmestaruutta. Hän lopetti ajouransa lopulta 2012.

”Monet pitivät häntä jäätävän kylmänä kilpakuskina, joka ei juuri välittänyt muista. Se oli osittain mielestäni myös totta, mutta loistavat F1-kuskit ovat aina poikkeuksellisia. Hänelle jäi uran jälkeen vain muutama sydänystävä kisapiireistä.”

”Oma toimittajasuhteeni häneen oli mutkaton. Hän ajoi kilpaa Mika Häkkisen kanssa ja ymmärsi, että hänen antamillaan kommenteilla oli suomalaisyleisölle väliä.”

”Monille hän on jäänyt mieleen myös konnana. Taistelu mestaruudesta Adelaidessa 1994 Damon Hillin kanssa sai kyseenalaisia piirteitä.  Schumi ajoi ulos ja rikkoi autoaan, mutta pystyi jatkamaan. Hill otti hänet kiinni ja pääsi ohi, joten Schumi päätti ajaa päin Hilliä, jottei tämä vie mestaruutta. Hän kuittasi sillä toimella uransa ensimmäisen mestaruuden. Siitä eivät monet tykänneet tai ole antaneet vieläkään anteeksi. Schumacher oli voitontahtoinen joskus harmaillakin keinoilla.”

Mustakari huomauttaa, että F1-kuninkaan pojan Mick Schumacherin ura olisi aivan eri raiteilla, jos isä olisi ollut auttamassa urapolulla.

”Olen todella sitä mieltä. Mickin ura on kärsinyt valovoimaisen isän tuen puutteesta. Jos isä olisi pystynyt häntä auttamaan, Mick olisi sarjassa varmasti nytkin mukana ja urapolku olisi rakennettu huomattavasti taitavammin. Isällä olisi ollut kova verkosto, jolla auttaa poikaansa.”