Miksi Tappara haluaa muuttua, kun muut haluavat olla kuin se?

Rikard Grönborg valmentaa mediatietojen mukaan ensi kaudella Tapparaa.

JääkiekkoLiiga

Miksi Tappara haluaa muuttua, kun muut haluavat olla kuin se?

Zürich Lionsista potkut saanut Rikard Grönborg valmentaa mediatietojen mukaan ensi kaudella Tapparaa. Eetu Pennanen sanoo valinnan olevan valtava riski.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 9.1.2023 | KUVAT All Over Press

Ruotsalaisen päävalmentajan Rikard Grönborgin ansioluettelo eurooppalaisessa jääkiekossa hakee vertaistaan.

Grönborg on kolminkertainen maailmanmestari miesten kisoista, lisäksi palkintokaapista löytyy esimerkiksi nuorten maailmanmestaruus. Myös edellisen kerran, kun NHL-pelaajat olivat mukana olympialaisissa, Grönborg oli mukana Ruotsin maajoukkueen valmennustiimissä. Silloin Tre Kronor eteni loppuotteluun asti.

Grönborg valmensi edelliset kolme kautta sveitsiläistä suurseuraa Zürich Lionsia. Viime kaudella joukkue johti loppuottelusarjaa Zugia vastaan jo 3–0, mutta kärsi ottelusarjassa lopulta karvaan tappion.

Tämä kausi päättyi Grönborgin osalta potkuihin, joiden taustalla kerrottiin olevan Grönborgin sopimus ensi kaudesta toisen seuran kanssa. Iltalehti ja Blick ovatkin jo aiemmin uutisoineet tuon toisen seuran olevan Tappara.

***

Tappara saa siis Jussi Tapolan seuraajaksi varsin meritoituneen päävalmentajan. Pelkän statuksen perusteella Tapparan voisi sanoa täyttäneen Tapolan saappaat vahvasti, mutta tarkemmin ajatellen Grönborgin palkkaus näyttäytyy jättimäisenä riskinä.

Ensinnäkin Grönborg tulee täyttämään suomalaisen seurajoukkuekiekon suurimpia saappaita. Tapola on vienyt Tapparan kolmesti mestaruuteen Suomessa.

Hallitseva mestari näyttää myös tällä kaudella olevan pelottavan kovassa iskussa, kun Liigassa edetään kohti pudotuspelejä. Tappara on pelaamisellaan tehnyt jälleen itsestään suurimman suosikin mestariksi.

Suomessa menestymisen lisäksi Tapola vei joukkueensa viime kaudella CHL:n loppuotteluun. Myös tällä kaudella matka Euroopassa on ollut vakuuttava ja Tappara pelaakin finaalipaikasta Grönborgille katkeraa kalkkia juottanutta Zugia vastaan.

Grönborg tulee penkin taakse tilanteessa, jossa rima asetetaan suoraan Suomen mestaruuteen.

***

Tapparan hurja menestys viimeisen kymmenen vuoden aikana on perustunut koko Liigan vahvimpaan identiteettiin. Jukka Rautakorven ja Tapolan aikana Tappara on lyhyitä heikompia jaksoja lukuun ottamatta luottanut suomalaisen jääkiekon vahvuuksiin.

Tiiviit viisikot ja pelin kaksivaiheisuus on leimannut Tapparaa vuodesta toiseen. Menestys on seurannut vahvaa pelillistä selkänojaa.

Nyt laivaa tulee ohjaamaan päävalmentaja, jolle suomalainen pelikulttuuri on täysin uusi. Samalla, kun Liiga saa raikkaan suomalaista jääkiekkoa haastavan päävalmentajan Ruotsista, Tapparan pelillistä identiteettiä uhkaa täyskäännös.

Grönborg ei tule muuttumaan Tapparan kaltaiseksi. Se tarkoittaa, että Tapparan on pakko muuttua. Kasvukivuilta ei tulla välttymään, kun suomalainen peli-identiteetti törmää ruotsalaisen ja sveitsiläisen vauhtilätkän kanssa.

***

Tappara halusi jostain syystä muuttaa pelaamisen kulttuuriaan. Ottaen huomioon viime kausien menestykset, sitä halua on vaikea ymmärtää. Muissa seuroissa on kuolattu Tapparan kaltaisen pelillisen jatkuvuuden perään.

Uutisoitu Grönborgin valinta päävalmentajaksi tai esimerkiksi se, että Olli Jokinenkin pyöri huhuissa joukkueen seuraavana päävalmentajana kielivät kuitenkin vahvasti siitä, että muutos haluttiin tehdä.

Grönborgin kanssa menestyminen on toki myös mahdollista, mutta suuri riski valinta joka tapauksessa on. Sveitsistä tulleet päävalmentajat ovat esimerkiksi harvemmin ottaneet Liigaa heti alusta haltuunsa.

Antti Törmänen ja Ville Peltonen Helsingin IFK:sta ovat tästä hyviä esimerkkejä.