Seitsemän senttiä sai asiantuntijan nauramaan – myös Alfa Romeo räväytti

Formula 1

Seitsemän senttiä sai asiantuntijan nauramaan – myös Alfa Romeo räväytti

Lewis Hamilton ajoi Unkarissa paalulle ja molemmat Alfa Romeot olivat seitsemän parhaan joukossa. Mitä ihmettä formuloissa on tapahtumassa?

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 22.7.2023 | KUVAT All Over Press

Lewis Hamilton otti Unkarin GP:n aika-ajossa yllättäen paalupaikan sarjaa hallitsevan Red Bullin Max Verstappenin nenän edestä vain 0,003 sekunnin aikaerolla. Neljättä kertaa tällä kaudella F1-kisan paalulla on joku muu kuin Verstappen.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakaria tulos nauratti.

”Aika pienellä aika-erolla saatiin hyvää säpinää sarjaan. Tämä oli todella raikas piristys, sillä yleisö on jo väsynyt Verstappenin ylivoimaan. Hamiltonin viimeinen veto oli kova ja varmasti kaikki piti peukkuja pystyssä, että hän peittoaa hollantilaisen. Matkassa tämä aika ero taitaa tarkoittaa noin seitsemää senttiä. Pienestä se voi olla kiinni. Unkarin radan profiili on sellainen, että tämä oli mahdollista”, Mustakari sanoo.

Verstappenin tallikaveri Sergio Perez ajoi mukaan kolmannelle aika-ajo-osiolle, mutta jäi lopulta yhdeksänneksi.

”Perezillä tuntuu olevan kaikki kateissa. Mutta omaisuus on jo hankittu ja perhe-elämä odottaa, joten ei hänellä hätää ole. En silti usko edelleenkään potkuihin kesken kauden, varsinkaan kun hyllyllä ei ole enää sellaista kuskia, joka hänet voisi helposti paikata. Monet veikkaavat pestille myös Mick Schumacheria, mutta hän ei ole muuten kuin nimeltään tämän hetken Red Bullin veroinen kuski.”

”Pitää myös muistaa, että jos Perez ajaa GP:ssä neljän parhaan joukkoon, potkuja odottavien suut menevät taas suppuun aina seuraavaan aika-ajoon asti.”

Alfa Romeolle Unkarin rata sopi. Molemmat autot olivat mukana aika-ajon kolmosjaksossa. Valtteri Bottas oli seitsemäs ja Guanyu Zhou peräti viides.

”Alfalle tämä on myös piristysruiske, mutta vasta kisa näyttää auton todellisen tilan. Kiinalaiskuski on aiemminkin osoittanut olevansa oiva rattimies ja tämä oli taas hyvä todiste siitä. Se, että Bottas hävisi tallikaverilleen ei ole nyt suuri juttu. Vasta kisa näyttää sen missä näiden kuskien kesken mennään.”

”Nyt Alfa Romeon kuskit voivat oikeasti kuitenkin taistella pisteistä. Se vaatii toki taktiikan täydellistä onnistumista.”

”Odotan mielenkiintoista kisaa. Taktiikan lisäksi startti on pääroolissa niin Hamiltonin kuin Bottaksenkin osalta. Unkarissa on vaikeaa ohittaa, vaikka pääsuoraa onkin aikoinaan pidennetty juuri sen vuoksi. Toivon todella, että sää pysyy hyvänä, sillä sade syö helposti tästä kisasta kaiken jännityksen.”

Unkarin GP:n aika-ajossa Q1 ajettiin kovilla, Q2 mediumeilla ja Q3 pehmeillä renkailla.

”Tämä toimi hyvin aika-ajossa. Ylipäätään toisena isona muutoksena F1:ssä pohditaan renkaan lämmittimien poistamista käytöstä. Siihen ajaa säästösyyt. Lämmittimet vaativat paljon sähköä. Kylmillä renkailla ajaminen on haasteellisempaa, joten muutos olisi iso.”