Sekavassa tilassa oleva Vanha rouva sukeltaa tällä hetkellä kohti aallonpohjaa

Leonardo Bonuccin maalituuletus jäi hetkelliseksi iloksi, kun Juventus pelasi sunnuntaina 1-1-kotitasapelin Salernitanaa vastaan.

Il PinturicchioJalkapalloMestarien liiga

Sekavassa tilassa oleva Vanha rouva sukeltaa tällä hetkellä kohti aallonpohjaa

Benfican Mestarien liigassa keskiviikkona kohtaava Juventus on horjunut viimeiset kaudet uhkaavalla tavalla - eikä tämän kauden alku lupaa sille yhtään parempaa.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 14.9.2022 | KUVAT All Over Press

Juventuksen kannattajat rukoilivat ennen kautta, että Vanhan rouvan kurssi kääntyisi uuden kauden alkaessa. Kun takana on kuusi liigakierrosta, Juventus on Serie A:ssa vasta kahdeksantena. Tilillä on vain kaksi voittoa ja peräti neljä tasapeliä.

Tuskaa lisää se, että Juventuksen otteluohjelma Serie A:ssa on ollut kohtalaisen helppo. Perinteisistä suurseuroista Juventus on kohdannut vain AS Roman, jonka kanssa se pelasi 1-1-kotitasapelin.

Lisäksi Juventus ehti hävitä Mestarien liigan avauksessaan PSG:lle vieraskentällä 1-2.

***

Juventus on luonut maaliodottamaa kuudessa pelissä 8,8 maalin verran ja vastusta on luonut xG:tä Juvea vastaan 6,9. Juve on siis heti kauden alussa tilanteessa, jossa vastustaja luo suhteellisen paljon uhkaa torinolaisten maalille ja vastaavasti sen oma hyökkääminen ei tuota varsinkaan Juventuksen standardeilla riittävästi mahdollisuuksia.

Vanhan Rouvan kivijalka eli vahva puolustaminen on ollut historiaa jo pitempään. Uudeksi puolustuksen johtajaksi hankittu Matthijs de Ligt kärsi yhtä lailla Juventuksen sekasorrosta, eikä päässyt missään vaiheessa sinuiksi Juventuksessa pelaamisesta. De Ligt kaupattiinkin kesällä Bayern Müncheniin ja Juven puolustuslinja on tälle kaudelle joutunut taas uusiutumaan.

It’s a Champions League Night. Check odds for the matches including Juventus Benfica and play at LeoVegas!

Juventuksen kesän siirtoikkuna ei ollut mitenkään onnistunut, eikä päävalmentaja Massimiliano Allegri ole onnistunut päivittämään Vanhan Rouvan pelaamista oikein mihinkään suuntaan.

Vertailun vuoksi sarjaa johtavan Napolin maaliodottamat ovat vastustajan päätyyn 13,8 ja vastustajan luoma xG Napolia vastaan 3,6 maalia. Ollaan siis hyvin erilaisilla lukemilla, vaikka Juventus roikkuukin vielä neljän pisteen päässä kärjestä. Tilanne vaikuttaa kuitenkin siltä, että ellei Juventus saa positiivista muutosta aikaan, on se isossa vaarassa tippua pihalle ensi kauden Mestarien liigasta.

***

Juventuksen sunnuntainen 2-2-kotitasapeli Salernitanaa vastaan oli hyvä tyylinäyte Juventuksen tilasta. Salernitana pystyi PSG:n tapaan satuttamaan Juvea sen tämän hetken isoimmasta ongelmasta eli wing-backien puolustamisesta ja laitatoppareiden yhteistyöstä wing-backien kanssa.

Keskeinen ongelma laitapelaamisessa on oikealla pelaava Juan Cuadrado. Vaikka kolumbialainen on parhaimmillaan pallollisena maailman luokkaa, on hän hyvin välinpitämätön alaspäin. Lisäksi Cuadrado pelaa arviointivirheiden seurauksena itsensä ulos tilanteista pelistä toiseen.

Juventuksen kannalta on surullista ajatella, että Torinossa voisi tällä hetkellä olla oikealla João Cancelo ja Cuadrado pelaisi hänen yläpuolellaan. Nyt kolumbialainen on laitettu tekemättömään paikkaan pelaamaan puolustavampaan rooliin wing-backia tai laitapuolustajaa.

Cancelon myynti liittyy vahvasti Juventuksen urheilujohdon tekemiin malttamattomiin ratkaisuihin ja vääriin päätöksiin. Cancelon kauppa on yksi esimerkki epäonnistuneesta pelaajapolitiikasta. Valmennuspuolella Antonio Conten menettäminen ja myöhemmin hassuttelut Maurizio Sarrin ja Andrea Pirlon kanssa löivät lopullisesti ilmat pihalle Juventuksen dynastiasta.

***

Juventus on tällä hetkellä ajautumassa lopullisesti Manchester Unitedin kaltaiseen tilaan, jossa se kaudesta toiseen yrittää epätoivoisesti puhaltaa henkeä toimintaansa ja paine onnistumisille kasvaa vuosi vuodelta.

Old Traffordilla odotellaan nyt hieman positiivisimmin mielin, saako Erik ten Hag oikeasti käännettyä manchesterilaisten kelkan. Juventuksen kannalta synkäksi asian tekee se, että Allegri ei ole se mies, joka nostaisi Juven Italian, saati Euroopan huipulle. Torinossa joudutaan siksi parhaassakin tapauksessa odottamaan vielä pari kautta uutta tulemista.

Juventus tarvitsisi ensimmäiseksi itselleen sopivan huippuvalmentaja, mutta sellaisen löytäminen ei ole helppoa, jos Juventus antaa potkut Allegrille jo syksyn aikana.

Toinen ongelma on pelaajien rekrytointi. Se ei onnistu enää vanhaan malliin, vaan Juventuksen on löydettävä tuntemattomampia nimiä, sillä maailmantähdistä haaviin jää enää kakkoskorin pelaajia. Paul Pogba tuli kesällä Torinoon etsimään kadonnutta itseään ja Angel di Maria on jo uransa ehtoopuolella, vaikka onkin edelleen loistava pelaaja.

Viime kaudella Juventus kömpi viimeisillä voimillaan Serie A:ssa neljänneksi ja tällä kaudella Juventus voi hyvinkin saavuttaa todellisen aallonpohjan. Tulevat viikot näyttävät, missä mittakaavassa Juventuksessa myllertää tällä kaudella. Ainakin nyt tilanne näyttää huolestuttavalta eikä paremmasta ole mitään merkkejä.

Allegri sai Salernitana-ottelussa punaisen, mikä kertoo hänen omasta tuskastaan. Tuska on ymmärrettävä, sillä Allegri ei voi enää olla monen huonon tuloksen päässä potkuista. Jos keskiviikkoillan Mestarien liigan ottelussa Benficaa vastaan tulee kotitappio, Juventuksen johto joutuu ainakin tarkistamaan arkunnaulaajien yhteystietoja.

Darwin Nunez