Sir Henrik on yhtä härski ja yksisilmäinen peluri kuin Alex Ferguson

Henrik Dettmann siirtää Susijengin vetovastuun ensi kesänä Lassi Tuoville.

46 Denton RoadMuu urheilu

Sir Henrik on yhtä härski ja yksisilmäinen peluri kuin Alex Ferguson

Henrik Dettmann vetäytyy Susijengin päävalmentajan tehtävistä, mutta jatkaa edelleen suomalaisena koripallon tärkeimpänä hämähäkkinä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 18.11.2021 | KUVAT All Over Press

 

Henrik Dettmannin pitkä ura Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja päättyy ensi kesänä, kun hän jättää tehtävät Susijengin pitkäaikaiselle apuvalmentajalle Lassi Tuoville.

63-vuotias Dettmann on suomalaisessa koripallossa ikoninen hahmo. Hänen vienyt Suomen maajoukkueen kerran MM-kisoihin ja viidesti EM-kisoihin ja ollut yksi keskeinen kivijalka Susijengi-ilmiön synnyssä. Saksan miesten maajoukkuetta Dettmann valmensi vuosina 1997–2003. Hän johti Saksan MM-pronssille 2002 ja vuotta aiemmin EM-neloseksi.

Nappaa jopa 100 euron ilmaisveto Expektiltä!

Kukaan ei voi kiistää Dettmannin ansioita valmentajana, mutta silti hänen suurin arvonsa ja merkityksensä on ollut siinä, mitä hän on tehnyt koko suomalaiselle koripallolle ja sen asemalle. Dettmann on ollut vaikuttamisen ja kabinettipelin mestari. Hän on tiennyt, miten valtaa käytetään ja miten asioita saadaan läpi. Dettmannilta on löytynyt myös sopivaa härskiyttä sekä ominaisuus, joka on tuonut hänelle myös arvostelijoita – yksisilmäisyys.

Yksisilmäisyys on terminä negatiivinen, mutta oikein käytettynä se voi olla myös erittäin arvokas ominaisuus. Määrätietoisuutena omaa asiaansa kohtaan.

Dettmannin oma asia ollut keskittyä pitkälti huippukoripallon eli käytännössä maajoukkuetoiminnan ja maajoukkueeseen johtavan polun rakentamiseen ja kehittämiseen. Se, mitä on tapahtunut Korisliigalle, on ollut Dettmannille hänen arvostelijoidensa ja seurakentän mukaan toissijaista.

Dettmannin kädenjälki on näkynyt maajoukkueessa ja siinä, miten tähän maahan on kasvatettu mahdollisimman lahjakkaita koripalloilijoita. Mitä enemmän tällaisia pelaajia on kasvanut, sitä enemmän heitä on päässyt kansainvälisille kentille – ja sitä enemmän siitä on hyötynyt myös pyramidin huippu, maajoukkue.

Samaan aikaan Suomeen on kasvanut myös koripallovalmentajien sukupolvi, jonka kirkkaimmat helmet tekevät nyt jo nimeä maailmalla.

***

Dettmann vetäytyy Susijengin päävalmentajan tehtävistä, mutta jatkaa edelleen Koripalloliiton valmennuksen johtajana. Näin hän pysyy edelleen suomalaisen koripallon vaikutusvaltaisimpana hämähäkkinä.

Maajoukkuepelaajat ovat ymmärtäneet Dettmannin arvon, mitä kuvaa hyvin se, että Susijengin kutsusta ei kieltäydytä. Tiedetään, että Susijengissä asiat toimii – niin valmennus kuin kaikki muukin maajoukkueeseen liittyvä toiminta. Kunnioitus on ollut molemminpuolista.

Dettmannia voisi pitää eräänlaisena Suomen Alex Fergusonina – monessa mielessä. Kukaan ei ole koskaan kiistänyt Sir Alexin ymmärrystä pelistä, mutta kaikki ovat tienneet, että hänen jalkapalloilullinen ymmärryksensä ja etenkin ymmärrys pelin evoluutiosta perustuivat osin siihen, että hän palkkasi itselleen Carlos Queirozin ja Rene Meulensteenin kaltaisia pelin ja pelievoluution huippuasiantuntijoita. Otti niiltä, minkä otti ja minkä tarvitsi.

Susijengissä Lassi Tuovi on ollut Dettmannin Carlos Queiroz.

Sir Alex oli myös vaikutusvaltainen ja häikäilemätön peluri kulisseissa. Jos hän halusi jotain, siinä oli Manchester Unitedin vallanpitäjien ja muiden viskaalien turha vinkua. Sir Alexin sana oli laki ja sitä lakia seurasi valta.

Dettmannin tyyli toimia on tuonut hänelle myös vihamiehiä ja omat kriitikkonsa. Ei liene mikään sattuma, että dettmannilaisen opposition johtavat äänet löysivät Urheilulehdestä ja myöhemmin Elmosta kanavan kritiikilleen.

Dettmannin palaute ja terveiset ovat tulleet tarvittaessa hyvinkin suoraan ja kasvotusten, joskus myös kautta rantain. Varsinkin tunnettu koripallovalmentaja Harri Mannonen oli herkkä ja tunteikas aihe Dettmannille.

***

Dettmannin paikan Susijengin puikoissa ottaa odotetusti Lassi Tuovi, joka on jo pitkään ollut Susijengin pelillinen aivot. Tuovin valinta edustaa tässä mielessä jatkuvuutta – olkoonkin, että Tuovi tuo varmasti oman puumerkkinsä Susijengin pelaamiseen ja harjoitteluun.

Tuovi kuvaili itsesään Basket.fi:n haastattelussa ”työmieheksi”. Työnarkomaani olisi osuvampia ilmaisu – ainakin niiden mielestä, jotka hänet tunteva. Tuovi tutkii peliä ja tekee töitä koripallon ja valmentamiensa joukkueiden eteen vuorotta ja tunteja laskematta.

Tuo asenne yhdistettynä Tuovin osaamiseen on näkynyt myös tulostaululla. Hän valmensi viime kaudella ranskalaisen SIG Strasbourgin heti ensimmäisellä kaudellaan päävalmentajana Ranskan liigassa kolmanneksi ja Mestareiden liigan välieriin ja lopulta neljänneksi.

Tuovi on vasta 34-vuotias, joten jokainen voi kuvitella, minne hän voi nousta vielä urallaan. On Susijengin ja suomalaisen koripallon onni, että halutessaan Tuovi voi valmentaa Susijengin lisäksi myös seurajoukkuetta. Muussa tapauksessa Koripalloliitolla olisi tekemistä Tuovin saamisessa ja pitämisessä maajoukkueessa, vaikka Tuovi onkin vakaumuksellinen sinivalkoinen koripallomies.