SJK:n ei pidä tappioputkessa panikoida, sillä peli näyttää paremmalta kuin vuosiin

Mehmet Hetemaj oli pelikiellon vuoksi sivussa SJK:n kahdesta ensimmäistä ottelusta.

JalkapalloVeikkausliiga

SJK:n ei pidä tappioputkessa panikoida, sillä peli näyttää paremmalta kuin vuosiin

SJK on ajautunut Veikkausliigan pohjataisteluun, mutta syytä paniikkiin ei ole, vaikka pelissä onkin toki korjattavaa.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 28.7.2020 | KUVAT All Over Press

SJK:n alkukausi on ollut vaikea. Joukkue on saalistanut viidestä ensimmäisestä ottelustaan vain neljä pistettä. Tehtyjä maaleja on vain neljä kappaletta. Joukkue on lisäksi kolmen ottelun tappioputkessa.

Viimeisten vuosien aikana SJK:sta on pitänyt kirjoittaa nihkeiden peliesitysten keskellä kriittisiä tekstejä. Se on ollut perusteltua, sillä pelissä ei ole näkynyt sellaisia siemeniä, että asiat voisivat kehittyä.

Tällä hetkellä tilanne on toinen. Vaikka SJK:n alkukausi on ollut tuloksellisesti heikko, on sen toiminnassa pitkästä aikaa positiivisia signaaleita. Siksi Jani Honkavaaran aseman pitäisi olla tällä hetkellä todella vahva, eikä organisaation tulisi sortua tuloksellisen paineen alla hätäisiin ratkaisuihin.

Korjattavat asiat ovat pieniä, mutta niitä on useita.

Kysymys on nyt siitä, pystyykö SJK jatkamaan pelinsä kehityskäyrää, valamaan uskoa pelaajiin ja saamaan jossain vaiheessa vääjäämättä tuloksia.

Kausi on pienistä asioista kiinni.

Honkavaara ei valmenna joukkuettaan autoritäärisellä otteella, vaan hänen assistenttinsa, Joaquin Gomez, on lyönyt ison leimansa joukkueen pelaamiseen. Tämä näkyy satojen kilometrien päähän.

Tämä on tyypillistä Honkavaaraa. KuPS:ssa hän antoi niin ikään vastuuta tiimilleen ja oppi itsekin prosessin mukana. HIFK:ssa hän kaatui siihen, ettei hänellä ollut pelin eksperttitason valmentajaa tiimissään.

Hyvät siemenet

Mitä ne hyvät pelin siemenet sitten ovat?

Ensimmäinen asia on se, että SJK:lla ylipäänsä on ajatus siitä, miten se haluaa jalkapalloa pelattavan.

Otetaan edellisistä otteluista muutama esimerkki. KuPS:ia vastaan Gomez oli kenties näyttänyt Honkavaaralle videoita siitä, miten Pep Guardiola on lyönyt useasti Liverpoolin 4-3-3-muotoisen prässin. SJK haki mekanismien tasolla samoja asioita kuin mitä Guardiola on hakenut Liverpool-otteluissa.

Seinäjokistem muoto KuPS:n prässiä vastaan oli 4-2-3-1. Se sijoitti Mehmet Hetemaj’n ja Matej Hradeckýn pelintekoalueelle KuPS:n kolmen kärkiprässääjän taakse. Näin se sai kolmioita KuPS:n eteenpäin puolustavien laitalinkkien ympärille.

Se eteni yllättävän monta kertaa laadukkaasti KuPS:n kenttäpuoliskolle. SJK käytti myös Jesse Östin superpitkää avausta kohti KuPS:n puolustuslinjan selustaa aivan kuten Manchester City käyttää Edersonin pitkää avausta.

SJK:n hyökkäyspelissä oli Kuopiossa vain pieniä korjattavia asioita. Keskikenttäpelaajat tukkivat välillä toppareiden syötöt taskuihin, kun he eivät löytäneet optimaalista diagonaalista kulmaa pallolliseen pelaajaan nähden.

KuPS:n 1-0-maali tuli vastoin pelin virtaa kulmapotkusta. SJK hävisi ottelun pieniin asioihin. Yksi sellainen oli Matias Vainionpää vastaan Usman Sale -taistelupari. Vainionpää oli ongelmissa Salen ohitusten ja jalan avausten kanssa. Tähän olisi kaivattu täsmävalmistautumista tai parempaa tukea yläpuolella pelanneelta Denys Oliynykilta. Myös kollektiivinen prässilinjan lasku olisi ehkä auttanut Vainionpäätä, sillä nyt hänellä oli aivan liikaa tilaa selustassaan.

Tätä laadullista ylivoimaa vastaan SJK:n valmennuksen olisi siis pitänyt keksiä lääkkeitä.

Kauden aikana SJK:n valmennus on muovannut joukkueensa peliä. Kauden ensimmäisessä ottelussa se muovautui 3-4-2-1-muotoon TPS:n 4-4-2-muotoa vastaan. Näin se sai puhtaita etenemisiä numeraalisten ja positionaalisten ylivoimien avulla. Ottelun voittomaali syntyi syöttöketjusta, joka luki varmasti paksuin kirjaimin SJK:n valmennuskaksikon papereissa.

On muistettava, että IFK Mariehamnia vastaan SJK loi tukun tekopaikkoja voittaakseen ottelun. Huono viimeistely ja muutamat puolustuspelin ongelmat veivät voiton onnekkaille saarelaisille.

SJK:n konversio laukauksista maaleiksi on ollut tällä kaudella vain noin 10 prosenttia. Tämä tulee asettumaan suurin piirtein 15-20 prosentin hujakoille, kun otanta kasvaa isommaksi. SJK:n on siis klassisesti ruvettava laittamaan palloa maalipaikoista pussiin, niin sen pistesarake kasvaa.

Pelkkiin maalipaikkoihin ei voi toki jalkapallossa tuudittautua, vaan viimeistelyyn on satsattava harjoituksissa, jotta konversio oikeasti nousee normaalille tasolle. Tässä on myös viheliäinen henkinen uhka. Onnistumiset tuottavat onnistumisia, mutta samalla tavalla epäonnistumiset tuottavat lisää epäonnistumisen ilmapiiriä.

Rutosti korjattavaakin

SJK on nyt hävinnyt kolme ottelua putkeen yhden maalin erolla. Se kertoo siitä, että marginaalit ovat pieniä. Asiat, jotka ovat johtaneet heikkoon tuloskierteeseen ovat pieniä korjattavia asioita. Ne ovat pieniä, mutta niitä on useita.

Yksi asia on puolustamisen täsmätaso. Jos esimerkiksi jätät Veikkausliigassa hitaan laitapuolustajan nopean laitahyökkääjän kanssa kahden, häviät todennäköisesti ottelun. Etenkin, kun kyseinen laitapuolustaja ei osaa kiilata laitahyökkääjän edelle leveiden käsien kera.

SJ

Jesse Östin taakse on isketty tällä kaudella neljässä ottelussa kuusi maalia.

Toinen asia on puolustamisen mekanismitaso. Esimerkiksi KuPS:ia vastaan SJK puolusti 4-4-2-muodossa. Kyseinen muoto ei kerta kaikkiaan toimi, jos painottoman puolen hyökkääjä ei liiku automaationomaisesti antamaan toiselle hyökkääjälle diagonaalista tukea.

Kun painottoman puolen hyökkääjä lepää 10 metriä väärässä paikassa, joutuvat keskikenttäpelaajat nostamaan viisi metriä liian ylös. Silloin keskikenttämiehet eivät ymmärrettävästi voi keretä tukemaan omaa puolustuslinjaa. Tässä oli yksi syy, miksi SJK:n puolustajat jäivät Kuopiossa liian yksin.

Kolmas asia ovat roolitukset. Serge Atakayin pelipaikaksi on nyt muodostunut oikean puolustajan paikka. Kuopiossa se maksoi yhden maalin, kun sekä Billy Ions että Atakayi olivat kerran myöhässä takatolpalta boksia puolustettaessa. On mielenkiintoista nähdä, miten Atakayin puolustustoiminta kehittyy kauden aikana.

On myös hyvä kysymys, tekeekö SJK:n maalivahtitilanne hyvää puolustamisen tasapainolle. Kun maalivahti vaihtuu puolustuslinjan selän takana kahden tasaisen maalivahdin takia, voi se aiheuttaa tottumuksen katoamista esimerkiksi boksin puolustamisessa.

SJK on lauantaina tulisen paikan edessä. Se pelaa kotonaan Hakaa vastaan ja tuloksellinen paine on kova. Jos SJK on tämän hetken suoritustasollaan, sillä on hyvät mahdollisuudet voittaa ottelu ja saada kaudelleen isoa buustia. Jos SJK antaa tappioiden vaikuttaa liikaa henkiseen puoleen, tulee ottelusta vaikea.

Fakta on kuitenkin se, että SJK pelaa nyt paremmin kuin vuosiin, vaikka tulokset ovat antaneet odottaa itseään. Avain on se, että joukkueella on jonkinlainen punainen lanka, jota seurata.