Sotkamo munimassa itsensä ulos lopputurnauksesta, Manse tarttui finaalilippuun

Manse astui sunnuntaina ison askeleen kohti TalviSuperin lopputurnausta kaatamalla Hyvinkään Juha Puhtimäen johdolla 1-0.

Pesäpallo

Sotkamo munimassa itsensä ulos lopputurnauksesta, Manse tarttui finaalilippuun

Miesten TalviSuperpesiksen lopputurnauspaikat ovat Pekka Arffmanin mukaan menossa Joensuulle, Kempeleelle, Manselle ja Kouvolalle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 4.3.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Värikäs ja yllättävä viikonloppu miesten TalviSuperpesiksissä. Pekka, missä TalviSuperissa ja eri seuroissa mennään, kun alkulohkoissa kiskotaan loppusuoraa?

Kyllähän tämän viikonlopun suurin yllätys oli se, että Imatra raapaisi ensin jakson Joensuulta ja voitti sunnuntaina itsensä Sotkamon 1-0.

Kysymys ei ollut mistään hällävälituloksista, sillä Sotkamon tappio tarkoitti sitä, ettei sen lopputurnauspaikka ole enää sen omissa käsissä. Itse asiassa nyt näyttää jopa todennäköiseltä, että Sotkamo jää ulos lopputurnauksesta ja sinne menevät Joensuu ja Kempele, jolla on vielä kaksi ottelua jäljellä.

Mikä Sotkamon tappion Imatralle selittää?

Sotkamolta puuttui sen ykköskärjestä kaksi tärkeää palasta, Kalle Kuosmanen ja Jere Vikström, sekä vaihtajajokeri Juuso Lattu. Poissaolot toki näkyivät, mutta se ei muuta sitä, että Sotkamo pelasi sunnuntaina tosi heikon pelin.

Vaikka tappio todennäköisesti maksaakin lopputurnauspaikan Sotkamolle, tappiosta on kuitenkin turha sen synkempiä maalauksia maalata. Jymy on osoittanut aiemmissa peleissä, että se on oikealle reitillä ja sen kokoonpanossa olleisiin kysymysmerkkeihin on talven aikana löydetty vastaukset.

Tässä ei voida myöskään väheksyä sitä, että Imatra pelasi vahvan viikonlopun ja se on ollut yhdessä eteläisemmässä lohkossa pelaavien Seinäjoen ja Kouvolan kanssa TalviSuperin suurin positiivinen yllätys.

IPV:n ulkopeli on kestänyt yllättävän hyvin ja Vesa Toikka on peluuttanut joukkueella rohkeaa ja altavastaajajoukkueelle sopiva yllätyksellisempää sisäpeliä. Yksi TalviSuperin leimallisista piirteistä on ollut se, että valtaosa pelinjohtajista on peluuttanut varsin ennalta-arvattavaa ja jopa väritöntä sisäpeliä. Toikka ja Seinäjoen Mikko Vainionpää ovat olleet tässä mielessä selviä poikkeuksia, ja he molemmat ovat saaneet myös joukkueensa selvästi ylittämään odotukset.

Toki tilanne muuttuu kesällä erilaiseksi. Toikka ja Vainionpää tuskin muuttavat linjaansa, mutta tilan kasvaessa ulkopelin merkitys korostuu entisestään ja ulkopelin heikot kohdat revitään auki paljon julmemmin kuin halleissa.

Entä eteläisemmän lohkon lopputurnausjoukkueet?

Eteläisessä lohkossa on vielä enemmän pelattavaa. Mansen sunnuntain 1-0-voitto Hyvinkäästä ja Kouvolan 2-0-voitto Haminasta tarkoittivat sitä, että Manse ja Kouvola ovat vahvimmat ehdokkaat lopputurnaukseen.

Pelinjohtajaa sunnuntaina vaihtanut Vimpeli on pelannut itsensä käytännössä jo ulos lopputurnauksesta, mutta Hyvinkäällä on vielä sauma päästä finaaliin, sillä sen edellä olevat Kouvola ja Manse kohtaavat vielä toisensa.

Tosin Hyvinkään voitto viimeisessä ottelussa Seinäjokea vastaan ei ole mitenkään varma. JymyJussit on ollut hallissa yllättävänkin hyvä, kun taas Tahko ei ole vielä mitenkään vakuuttanut, vaikka Tahko on saanut pelata TalviSuperin ilman merkittäviä loukkaantumisia.

Mansen ja Kouvolan kohtaaminen on yksi TalviSuperin mielenkiintoisimmista otteluista varsinkin siksi, että se on erinomainen testi Kouvolalle, joka on ollut positiivinen yllätys TalviSuperissa. Kaiken lisäksi Kouvola sai sunnuntaina kehiin Elias Pitkäsen. Pitkäsen heittokäsi ei ole selvästikään ole vielä täydessä kunnossa, mutta Pitkänen osoitti heti, että hän on edelleen selvästi Kouvolan ykköslukkari tulevalla kaudella.

Petri Pulliaisen potkut puhuttavat pesäpallopiirejä ja pelinjohtajiin liittyy muutenkin mielenkiintoisia kysymyksiä, sillä pelinjohtaja vaihtui viime kauden jälkeen peräti kuudessa seurassa – ja Vimpelissä nyt jo kahdesti.

Monille pelinjohtajilla on tässä mielessä todistettavaa, mutta ainakin TalviSuperin perusteella Petri Tuuva on saanut Kouvolasta nopeasti erinomaisen otteen.

Pystytäänkö TalviSuperin perusteella päättelemään, mitä mahdollisia uusia pelillisiä trendejä pesäpallossa kesällä nähdään?

TalviSuperin perusteella suuremmista trendeistä kannattaa olla varovainen, sillä hallipesis on kuitenkin eri peli kuin ulkona pelattava pesäpallo.

Hallissa on korostunut ulkopeli, kun taas sisäpeli on ollut jopa näiden kärkiseurojen otteluissa välillä todella heikkoa ja puuduttavaa katsottavaa. Jo pelkkä tilanteiden tekeminen on haastavaa.

Kuvaavaa hallipesiksen luonteelle on se, että TalviSuper on ollut ennen muuta lukkareiden juhlaa. Se, että esimerkiksi Juha Puhtimäki pelasi sunnuntaina erinomaisen ottelun Hyvinkäätä vastaan, ei ole yllätys kenellekään, mutta TalviSuperissa ovat juhlineet myös kokemattomammat ja jopa suurelle yleisölle täysin tuntemattomat lukkarit.

Oli myös ilahduttavaa nähdä, että sunnuntaina Sotkamon riisui aseista Imatran lukkarina vanha kunnon Toni Laakso.

Mutta odotetaan tässäkin asiassa kesää ja katsotaan sitten, mihin suuntaan peli muuttuu, ketkä lukkarit kesällä juhlivat ja onko esimerkiksi tämä seitsemän kärkiseuran ero kuuteen muuhun seuraan näin selvä kuin epäilty vai nouseeko sieltä joku joukkue sotkemaan ennakkokaavailuita.